Trading

Valutahandel – En guide till trading 2018

På Cashbloggen skriver vi om olika sätt att tjäna pengar online, i och med detta vore det ett tjänstefel att inte prata om valutahandel, eller forex trading som det kallas på engelska. På valutamarknaden går det att tjäna mycket pengar, och det finns dom som jobbar heltid med detta. Men för att bli en duktig trader krävs det kunskap och disciplin.

Starta 2018 med trading

Man kan tro att man behöver en förmögenhet för att komma igång med valutahandel, men så är inte fallet, om man vill börja i liten skala räcker det med en tusenlapp. I detta inlägg går vi igenom hur du kan komma igång med trading, samt viktiga tips för att tjäna pengar på valutamarknaden. Vi på Cashbloggen kommer också att skriva kontinuerligt kring trading, olika strategier och tips!

 

Grunderna inom Valutahandel

I valutahandel så pratar man om att köpa eller sälja en valuta för en annan, och spekulera i om denna går upp eller ner, och på så vis göra positiva affärer för att tjäna pengar. Detta är vad vi kallar valutapar, till exempel sker då handel EUR/USD som är det valutapar som är mest omsatt. Investeringsformen är på många plan lik annan värdepappershandel, såsom tex Aktier, men har en del egenheter. Du kan liksom med aktier handla via hemdatorn eller genom telefon-appen på bussen via vad vi kallar en valutamäklare. Det finns en uppsjö av olika valutamäklare men vi på Cashbloggen föredrar AvaTrade på grund av dess utbud samt stöd för Metatrader 4, som vi återkommer till senare. Det är liksom aktiemarknaden en marknadsplats med köpare och säljare, men är enormt mycket större i form av omsättning. Öppettiderna hos valutamäklare skiljer sig också från börsen, där valutan går att handla i princip dygnet runt på veckodagarna vilket gör det lämpligt för den som vill vara extra aktiv! Då valuta rör sig med relativt små rörelser erbjuds hävstång till din handel, tex via AvaTrade erbjuds hävstång upp till 400:1 på din handel. Detta innebär att du med en liten kassa kan handla och profitera på markandes rörelser. 

Det finns vissa begrepp som som används flitigt i trading-sammanhang som man bör känna till:

Stoploss

Används som en säkerhet för din öppna position. Används för att sätta en lägsta (eller högsta i en säljorder) nivå där positionen automatiskt stängs om marknaden går emot dig. Detta är något vi alltid använder för att reducera risken i våra öppna positioner.

Take profit

Liknar en stoploss, men är istället något man använder sig utav för att stänga positioner och ta hem vinst om marknaden går som du tänkt dig. Take profit kan användas för att ta hem vinster utan att konstant behöva bevaka dina öppna positioner.

Spread

Spread är skillnaden mellan köp och säljkurs i en tillgång. Dvs skillnaden mellan det pris du skulle få för att lägga en köp eller säljorder på marknaden. Denna skillnad är ofta det du betalar till mäklaren för att lägga en order på marknaden.

Skapa dig en strategi

För att blir framgångsrik på valutamarknaden behöver man en strategi och för skapa en bra strategi behöver man förstå hur marknaden fungerar. Detta behövs för att vara konsekvent när man skall lägga ordrar, var man lägger sin stoploss,  take profit etc och inte låta detta styras av känslor. Det finns en uppsjö av olika strategier och inte en enda ”rätt” väg att gå.

Vi använder teknisk analys som grund för våra strategier, detta innebär i stort att man med hjälp av historiska händelser försöker hitta mönster på marknaden och sedan använda detta som underlag till sina trading-beslut. En grundläggande del av teknisk analys är att förstå principen med motstånd och stödnivåer.

En grundläggande del av teknisk analys är att förstå principen med motstånd och stödnivåer.

Marknaden rör sig konstant som ett resultat av bud och efterfrågan, dvs vad köparna kan tänka sig betala och säljarna kan tänka sig sälja för. Detta kan vi följa i form av ett diagram som rör sig uppåt, neråt och ibland i sidled. Vi kan välja att ställa in diagrammet i olika tidsupplösningar, ofta från 1 minut upp till 1 dag och 1 vecka etc. Detta använder man för att beskåda marknaden från olika tidsperspektiv. Om diagrammet är inställt på fem minuter innebär det att varje bar är just fem minuter (fig 1)

Screen Shot 2018-01-02 at 14.03.06
fig 1: Bar diagram på valutaparet EUR/USD i  5 minuters-upplösning

Stöd och motståndsnivåer (ofta benämnda support and resistance) är nivåer där kurser studsar repeterande gånger, rörelsen i kursen tenderar alltså att pausa/vända på dessa nivåer. En motståndsnivå är ett pris-intervall (notera ej exakt pris) som en uppåtgående kurs har svårt att forcera (fig 2).

Screen Shot 2018-01-02 at 14.40.41
fig 2: En motståndsnivå där kursen studsat flertalet gånger.

En stödnivå kan tvärtom ses som ett intervall där en fallande kurs eventuellt stannar av (fig 3). Man kan säga att en nivå bildats när kursen studsat minst tre gånger i intervallet.

Screen Shot 2018-01-02 at 14.33.12
fig 3: En stödnivå där kursen studsat minst 3 gånger.

Denna information kan man använda sig utav när man skall lägga ordrar, samt vilka nivåer man skal lägga sin stoploss och take profit. Det finns som sagt en mängd olika strategier, och det gäller hitta en som som passar dig. Man kan till exempel sitta och följa kursen minut för minut och lägga hundratals ordrar på bara en dag, eller handla med ett längre perspektiv över fler dagar. Hitta den strategi som passar dig bäst.

Handel med MetaTrader 4

Vi föredrar att handla via plattformen MetaTrader 4, inte bara för dess flexibilitet och goda översikt, men också för möjligheten att skapa automatiserad handel via programmeringsspråket MQL4. AvaTrade är valutamäklare som erbjuder MetaTrader 4, hos AvaTrade kan du handla med över 60 olika valutapar till låg kostnad (låg spread). Som beskrivet innan erbjuds handel via dator, surfplatta och mobilapp, vilket gör att du kan övervaka din handel var du än är. AvaTrade erbjuder en hävstång på upp till 400:1 vilket gör att du med relativt små medel kan handla på valutamarknaderna.

Det finns också möjlighet att programmera indikatorer och handelsrobotar som sköter din handel åt dig.

I MetaTrader 4 finns alla funktioner man behöver för teknisk analys, man kan rita i diagram, ladda hem eller använda standardindikatorer så som glidande medelvärlden, bollinger bands, RSI etc. Du kan öppna flera handelsfönster  med olika valutapar och olika diagram. Det finns också möjlighet att programmera indikatorer och handelsrobotar som sköter din handel åt dig. Rekommenderat är dock att börja handla manuellt för att förstå dig på marknaden och efter det programmera din strategi och låt datorn göra jobbet. Vi kommer i framtiden skriva mer artiklar om automatiserad handel här på Cashbloggen. MetaTrader innehåller oändligt med möjligheter, och är den platform som vi på Cashbloggen rekommenderar för valutahandel.

Kom igång steg för steg med metaTrader 4:

1 – Öppna ett MetaTrader 4 konto hos Avatrade

Detta gör du snabbt och smidigt genom att med några klick koppla profilen till ditt Facebook-konto. När du gjort detta får du instruktioner på hur du installerar MetaTrader Det går även att skapa ett demo-konto där du kan testhandla med demopengar. När allt är installerat är det bara att sätta in pengar för att sedan börja handla. Öppnar du ett konto via AvaTrade kan du också erhålla en insättningsbonus, för att lägga på lite extra på din bankrulle.

2 – Hitta den tillgång vill du handla

När MetaTrader 4 är installerat och pengarna är på kontot är det dags att välja vilket valutapar du vill handla med. Valutaparet EUR/USD är det mest likvida och brukar passa bra.

3 – Lägg din order

När du börjar handla är det nu viktigt att tillämpa din strategi. Hitta din entry på marknaden och lägg din order. Rekommenderat är att placera din stoploss så du inte riskerar med än max 5% av ditt kontos tillgångar. Placera en take profit om på den nivå där du vill ta hem en potentiell vinst.

4 – Ta hem vinst

Såvida du inte använt en take profit eller marknaden gått emot dig så kan du manuellt gå in och stänga din order. Du gör detta genom datorn eller appen och tar på så vis hem din vinst.

Viktiga tips

  • Skapa en strategi –  Följ den och låt inte känslorna ta över dina handelsbeslut.
  • Börja handla över en längre tidshorisont  – Håll dig borta från 1 och 5 minuters -diagrammen!
  • Riskera aldrig mer än 5% av dina tillgångar i en trade – Justera stoploss efter detta.
  • Ha inte för bråttom – Ha tålamod och låt pengarna jobba istället för att du ”över-handlar”
  • Ta aldrig onödig risk – Använd alltid stoploss på dina ordrar
  • Lär dig handla manuellt – innan du funderar på att automatisera din strategi

nostress

Risk

Alla investeringar innebär risk. Riskera endast det kapital du är beredd att förlora. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.


En kommentar

Kommentarsfunktionen är stängd.

%d bloggare gillar detta: