Trading

Trading-indikatorer – Glidande medelvärde (MA)

På Cashbloggen förespråkar vi framförallt valutahandel genom plattformen Metatrader 4. Men kommande inlägg kommer beröra indikatorer som är vanliga och förekommer på de flesta handelsplattformar. Vi kommer genom en serie inlägg gå igenom dessa indikatorer och förklara hur dom kan användas för att hjälpa dig i din trading.

Använda indikatorer i Metatrader 4

När man handlar via Metatrader 4 kan man nyttja dessa indikatorer för att underlätta sina handelsbeslut. Beroende på handelsstrategin kan indikatorerna, en eller i kombination,  ge underlag till när en order skall öppnas, stängas, var du placerar din stoploss etc. De indikatorer vi går igenom finns som standardval i Metatrader 4. Avatrade erbjuder konton för handel med Metatrader 4 och är en mäklare vi rekommenderar.

Glidande medelvärde (MA)

Ett glidande medelvärde kan kort beskrivas som en kurva som ”rundar” av priset, medelvärdet skrivs också ut med en viss försening baserat på att det är uträknat som just ett medelvärde av grafen. Väljer man tex ett glidande medelvärde på 10 bars så räkas medelpriet ut av dessa och skrivs ut i grafen.

MA
Kursen för EUR/USD samt två glidande medelvärden, ett kort och ett långt.

Hur kan du använda glidande medelvärde i din strategi?

Glidande medelvärden är en av de enklaste indikatorerna, och kanske även den mest användbara. Som med alla indikatorer skall man se informationen som ett av flera underlag för ett handelsbeslut, men medelvärdet kan hjälpa dig att se en potentiell trend samt när denna trend eventuellt vänder.  Det finns flera sätt att använda ett medelvärde, här är några av dem:

Priset korsar medelvärdet

Ett vanligt användningsområde är att titta på när priset korsar medelvärdet. Detta kan i sig användas som en signal. Köp när priset korsar medelvärdet underifrån och sälj när det korsar ovanifrån.  Denna teknik kan användas när marknaden ligger i trend, dvs där man kan urskilja större prisrörelser uppåt och nedåt.

Screen Shot 2018-01-31 at 19.59.46
Köp när priset korsar medelvärdet underifrån och sälj när det korsar ovanifrån.

 

Ett kort medelvärde korsar ett långt

För att lägga på ytterligare ett lager av evidens så kan man använd två eller fler medelvärden för att urskilja trender.  Till exempel kan man använda ett 20- medelvärde , ett 10 – medelvärde samt ett 5 – medelvärde och vänta på när 5 korsar 10 och 20. Detta för att urskilja när en trend tex vänder.

Screen Shot 2018-01-31 at 19.56.45
Det korta medelvärdet (blå), och det medellånga (gul) bryter upp genom det långa medelvärdet (grön) i en eventuell uppåt-trend .
Priset studsar mot medelvärdet

Ytterligare ett sätt att använda medelvärden är att köpa när priset studsar mot medelvärdet i en trend. Till exempel när priset ligger i en positiv trend ovanför medelvärdet och vänder ner och träffar medelvärdet. Man vet att pris trendar i toppar och bottnar, detta medför att man kan dra slutsatsen att priset kommer vända upp när det träffar medelvärdet.

Screen Shot 2018-01-31 at 19.53.45
En positiv trend där priset ”studsar” mot medelvärdet.

Risk

Alla investeringar innebär risk. Riskera endast det kapital du är beredd att förlora. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

PIL

 

En kommentar

Kommentarsfunktionen är stängd.