5 fällor för ditt sparande

av | Aug 19, 2021 | Spara pengar | 0 Kommentarer

5 fällor för ditt sparande

Att spara kan låta enkelt, men det finns flera fällor som kan lägga krokben för ditt sparande. Det gäller att se upp, annars kan hela vinsten gå om intet och om du har otur kan du kan till och med förlora på ditt sparande.

Det är alltid bra att ha en buffert och det finns många olika sätt att spara. Förutom att välja mellan fonder, aktier eller sparkonto måste du planera hur ofta du ska sätta av pengar liksom hur mycket. Det är bättre att spara lite än inte alls och när man väl kommit igång är det en fröjd att se kapitalet växa månad för månad. När du sparar tar du hjälp av tidens gång och att spara en slant regelbundet kan göra underverk på sikt.

För att sparandet ska gå så bra som möjligt är det viktigt att ha en plan och att försöka navigera runt de fällor som kan försvåra för dig att nå ditt mål. Förutom risken för förlust som beror på aktiekurser och fluktrationer på marknaden, finns det också psykologiska faktorer som kan bli ett hinder. Här lär vid dig att se de potentiella problemen och tipsar om hur du kan undvika fem vanliga fällor.

  1. Underskatta småutgifter

En liten glass här och en sportdryck där. Lite godis i bilen eller fika för att det är en regnig och trist måndag. ”Många bäckar små” är ett slitet talesätt, men det är fortfarande relevant. Många små och oansenliga utgifter kan bli en ganska stor summa i slutänden. Genom att vara medveten om denna risk är mycket vunnet och genom att tänka annorlunda kan du undvika små lockelser. Kontanter kan ofta underlätta onödiga småinköp, för de ”märks” inte så mycket på kontot.

Ett tips är att lägga mynt i en burk, istället för att ha dem i plånboken eller fickan. Ett annat tips är att aldrig handla när du är hungrig. Planera en lista och åk och handla efter middagen. istället Köp bara det som står på listan och undvik godishyllor eller extraerbjudanden. Om maten ligger och blir dålig spelar det ingen roll om den var billig – det blir ändå en onödig extrakostnad. Ifall det är svårt att stå emot barnens önskemål i butiken, kan man fördela uppgiften.

  1. Köpa onödiga saker

Vardagen kan vara slitsam och stressig och många av oss unnar oss saker och lite extra godsaker, för att pigga upp tillvaron. Visst är du värd en belöning då och då, men försök att fokusera på sådant du verkligen vill ha och undvik onödiga inköp däremellan. Det är lätt att lura hjärnan till att handla saker man egentligen inte behöver eller vill ha. En billig tröja på rea kanske bara blir liggande och då spelar det ingen roll hur billig den var.

Det är också klokt att undvika frestande situationer och miljöer vilka kan fungera som ”triggers” för ditt köpbehov. Kanske var du inte ens sugen på att handla något men när du gick in i butiken så låg den bara där – den dyra tröjan eller teknikprylen som du bara måste ha. Det kan låta klyschigt, men här kan du faktiskt träna din hjärna och lära den att vänta på en belöning. Ett knep är att sätta upp en karenstid för sig själv – ”Vill jag fortfarande ha den här om två veckor så köper jag den.”

En del i problemet med överdriven konsumtion är sociala medier och tanken att ”alla andra har”. Om grannen åker på en resa är det väldigt lätt att lockas till att boka en själv också. Så fungerar vi och även om vi försöker att tänka rationellt så påverkas vårt undermedvetna ständigt av olika intryck. Ett knep är att varje gång du blir sugen på att köpa något – sätter du istället in motsvarande belopp på ett sparkonto.

  1. Blunda för framtiden

Det går bra nu och lönen trillar in varje månad. Räntan är låg och Sveriges ekonomi är god. Vad skulle kunna hända? I goda tider är det lätt att bli bekväm och att blunda för de utmaningar som framtiden kan föra med sig. Har du hus och familj är det extra viktigt att tänka ett steg längre, men har du bara dig själv att ta hänsyn till kanske det inte spelar lika stor roll. Eller?

Faktum är att om något skulle förändras så är det mindre riskfyllt att vara gift eller sambo. Då är man två som delar på risken. En ekonomisk buffert är oumbärlig om det blir sämre tider och kan innebära skillnaden mellan om du måste flytta eller kan bo kvar i din bostad. Därför är det alltid bra att säkra sig inför framtiden, även om det känns som att allt är lugnt för stunden.

  1. Att vara överoptimistisk

Det är bra att tänka positivt, men många har en överdrivet optimistisk syn på livet och den ekonomiska utvecklingen. ”Det händer inte mig” är en tanke som är så vanlig att det till och med finns till ett uttryck för detta – ”optimism bias”. Vissa hävdar att upp till 80 % av Sveriges befolkning har en alltför optimistisk övertro till hur den personliga ekonomin ska utvecklas.

Denna punkt hänger i mycket samman med punkten ovan och båda handlar i grunden om att man vägrar acceptera situationen som den är. Det är en sorts verklighetsförnekelse som är mycket farlig om den ges fritt spelrum. Då kan individen nämligen börja ljuga för sig själv och frikoppla sig från ansvar från sitt eget agerande. Du har säkert sett skräckexempel där extravaganta levnadsvanor, negativa lånemönster eller spelberoende kan få förödande konsekvenser.

Även om du väljer att spara i aktier eller fonder gäller det att ha realistiska förväntningar på vilken avkastning man kan få. Det gäller också att vara uthållig och att vänta ut eventuella svackor, istället för att sälja så fort kursen vänder neråt. På sikt är de flesta fonder en god investering sett till ett längre tidsperspektiv. Många väljer att investera i en bred portfölj, för att sprida riskerna vid en eventuell nergång.

  1. För feg och försiktig?

Man sparar för att det är tryggt med en buffert. Då kan det låta paradoxalt att någon skulle kunna vara för feg och försiktig. Men som läget är nu är räntan så låg att sparpengarna äts upp om du bara sparar dem på ett traditionellt sparkonto. För att de ska få verklig chans att växa måste du våga lite mer och ta vissa risker. Aktier är en av de investeringar som kan löna sig bäst, men här gäller det att veta vad man gör. Många investerar i aktiefonder och då sprids riskerna ut något.

Det är nya tider och digitala valutor börjar bli mer och mer accepterade även i den fina bankvärlden. Om du har ett intresse för ekonomi har du möjlighet att ligga i framkant och placera pengar i sådant som kan bli värdefullt om några år. Men för allt sparande gäller vanligtvis följande; ju större vinstchans – desto större risk. Dela därför upp ditt sparande i flera delar och bestäm hur långsiktiga de ska vara. Det är inte fel att ha sparpengar på ett bankkonto ifall du har tänkt använda dem relativt snart – tvärtom.

Men har du tänkt pensionsspara privat och tänker låta pengarna sitta fast länge bör du överväga en sparform som ger högre avkastning på sikt. Guld, ädelmetaller och råvaror blir ofta bortglömda när man tänker sparande, men här finns också möjlighet till god avkastning. Allt handlar i grunden om hur mycket du vill spara, hur långsiktiga investeringarna ska vara och hur mycket energi du vill lägga ner på research och planering.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Bästa Indexfonderna 2022
Bästa Indexfonderna 2022

Indexfonder är kanske den bästa sparformen som finns. Man får en bred spridning av aktier till en låg avgift. För allra de flesta småsparare är förmodligen indexfonder att föredra jämfört med att spara direkt i aktier. I denna artikel går vi igenom de bästa...

Bästa Globalfonderna 2022
Bästa Globalfonderna 2022

En bra och billig globalfond är en viktig del i en fondportfölj. Genom att sprida riskerna globalt kan man minska förlusterna vid en lågkonjunktur och samtidigt öka vinsterna på snabbt stigande marknader vid en högkonjunktur. Det finns många faktorer som påverkar...

23 Fonder med låg avgift 2022
23 Fonder med låg avgift 2022

Att spara i fonder med låg avgift är nästan alltid en bra idé. Fonder med dyrare avgift presterar sällan bättre och övertid kan avgifterna äta upp en stor del av vinsten. Att välja rätt fonder när man bygger en fondportfölj är viktigt eftersom man ofta har en lång...

Kan man köpa och sälja aktier samma dag?
Kan man köpa och sälja aktier samma dag?

Att kunna handla snabbt är väldigt viktigt av flera skäl, för man skall köpa och sälja aktier samma dag vill man inte ha fördröjningar som gör att man köper till högre pris eller säljer med förlust. Självklart kan man köpa och sälja aktier samma dag. Utan snabba köp...

21 bra affärsidéer 2022
21 bra affärsidéer 2022

Här kommer 21 färska affärsidéer för 2022. Skall du starta eget, skaffa en sidoinkomst eller få idéer till utbildning? Då är denna lista kanske något för dig. Lista med 21 affärsidéer för 2022: Virtuell assistent En virtuell assistent sköter varierande administrativa...