21 bra affärsidéer 2022

av | Feb 5, 2022 | Självutveckling | 0 Kommentarer

affärsideer

Här kommer 21 färska affärsidéer för 2022. Skall du starta eget, skaffa en sidoinkomst eller få idéer till utbildning? Då är denna lista kanske något för dig.

Lista med 21 affärsidéer för 2022:

 1. Virtuell assistent

En virtuell assistent sköter varierande administrativa uppgifter. Vanligtvis jobbar man hemifrån åt flera olika klienter samtidigt. Det kan vara att posta uppdateringar på sociala medier, skriva blogginlägg och boka möten över telefon.

Att starta en egen virtuell assistent service kan vem som helst göra. Man behöver ingen akademisk utbildning utan det räcker att man har goda kunskaper inom de områden man täcker, och vet med sig själv att man klarar av jobben.

 1. Videoredigerare

Att kunna klippa och redigera videos är en eftertraktad kunskap. Det finns massor med kreatörer som hellre lägger sin tid på annat än att sitta och redigera videoklipp. Här kan man hitta många kunder som behöver hjälp med att frigöra tid.

Man kan använda sig av dyr programvara men det går att starta som videoredigerar kostnadsfritt med gratis program. Kunder kan man hitta på Gigsajter och blir man duktig kommer jobben komma nästan automatiskt utan att man behöver marknadsföra sig.

 1. Handgjorda hantverk

Har man en talang för att skapa konstnärliga och unika produkter själv finns det bra möjligheter att starta en sidoverksamhet och på sikt försörja sig på det. Man behöver inte åka runt och sälja sitt hantverk på marknader, man kan sälja till hela världen från sitt eget hem.

Etsy är världens största online marknadsplats för hantverk. Har man hantverksprodukter som håller hög klass och lär man sig lite marknadsföring finns det stor chans att få kunder. Så länge man håller en bra kvalitet på sina produkter kommer man också kunna tjäna pengar på Etsy.

 1. Konsultverksamhet

Man kan bli konsult inom nästan vilket område som helst. Har man en yrkesbakgrund eller akademisk bakgrund så kan man starta nästan direkt. Företag behöver hela tiden temporär och kompetent personal därför ser framtiden ljus ut.

Man kan välja att starta en egen firma eller så kan man ta kontakt med en större konsultbyrå och börja där innan man kör solo. Som konsult har man större frihet och man blir inte fastlåst på ett ställe man inte gillar.

 1. Online undervisning

Utbildningar på nätet är en växande marknad och har man specialkunskaper inom ett eller flera ämnen kan man bli handledare och sälja sina egna kurser. Det bästa med att skapa utbildningspaket är att man gör allt arbete i förväg och sedan så säljer materiellt sig självt om och om igen.

Antingen så skapar man en egen medlemskapshemsida eller så kan man använda sig av lösningar som Patreon och Thinkific. Man behöver såklart investera lite pengar för att komma igång men har man något bra att lära ut så bör man tjäna tillbaka pengarna snabbt.

 1. Bokföring online

Många småföretagare och mindre Aktiebolag behöver hjälp med bokföringen. För att bokföra behöver man inte vara auktoriserad revisor eller revisionskonsult. Att skapa en egen digital bokföringsservice kan man göra utan lång utbildning.

Det gäller ju att dock veta vad man sysslar med, så vem som helst kan inte börja bokföra. Känner man att detta är något man är bra på och gillar siffror, då kan man tänka på saken. Är man revisor kan det vara lockande att starta en egen verksamhet online.

 1. Webbutveckling

Att kunna lansera färdiga hemsidor är en värdefull kunskap eftersom det är en stor efterfrågan. Det gäller inte bara nya hemsidor utan även äldre hemsidor behöver uppdateras och med nya funktioner och design.

För att bli en webbutvecklare behöver man bra kunskaper inom Html, CSS och PHP. Det finns inga krav på utbildning utan man kan lära sig detta helt själv genom att träna på egna eller kompisars hemsidor.

 1. Transkriptionstjänst

Många Poddare, videokreatörer och mediebolag vill också fylla sociala medier och hemsidor med textmaterial. Men att sitta och transkribera en massa ljud och videofiler är tidskrävande och här finns det en möjlighet att tjäna pengar.

Det finns transkriptionstjänster i Sverige men marknaden är mycket större i USA, så är man hyffsad på engelska finns det stora möjligheter att starta en sidoverksamhet. Att direkt komma igång och tjäna stora pengar direkt är svårt, man får börja i liten skala.

 1. Städtjänst

Det finns massor med ställen som behöver städas. Kanske inte det roligaste att göra men att hålla rent är mycket viktigt och som städare gör man en stor samhällsinsats. Många har inte tid och lust att städa vilket innebär att det finns en marknad.

Det finns hela tiden efterfrågan på bra städare och visar man att man är att lita på så har man jobb en lång tid framöver. Det finns konkurrens men det är långt ifrån omöjligt att starta en egen städtjänst och börja bearbeta kunder.

 1. Översättningstjänst

Är man tvåspråkig eller har goda språkkunskaper så kan man också tjäna pengar på det. Inom stora språk som engelska, spanska, tyska och franska finns det mycket översättningjobb så många i dessa språkgrupper inte är tvåspråkiga.

Man kan starta direkt och sälja sin översättningstjänst på gigsajter som Fiverr och Gigger. Det finns massor med hjälpmedel på nätet så man behöver inte vara språkexpert inom varje språk för att bli en duktig översättare.

 1. Digital marknadsföring

Är du duktig på sökordsoptimering, marknadsföring i sociala medier och videoplattformar så finns det en stor efterfrågan på din kompetens. Både företag, offentliga verksamheter och myndigheter behöver hjälp med digital marknadsföring.

Man kan jobba som konsult och under tiden fortbilda sig och bli bättre. När man skaffat sig erfarenhet blir det lättare att få kunder eller få en bra anställning om det är målet. Det bästa med digital marknadsföring är att det finns gratis utbildningsmaterial över hela internet.

 1. Grafisk design

En grafisk designer kan jobba med mycket olika saker. Allt från att formge små foldrar till att sköta designen på ett företags hemsida. Det finns massor med jobb för en duktig grafiker och webbdesigner och efterfrågan ökar hela tiden.

Man kan lära sig helt själv att bli en duktig webbdesigner. Man bör ha goda kunskaper i Photoshop, Indesign, dreamweaver och WordPress eller liknande innan man tar in några jobb. Det finns många som kallar sig för webbdesigners men för att bli bättre än genomsnittet måste man studera löpande.

 1. Sälj T-shirts

Folk älskar T-shirts och kan man skapa snygga och populära tryck så är det en bra början. Tack vare print-on-demand så behöver man inte ha några lager hemma utan man kan jobba helt digitalt med hela världen som sin marknad.

Printful, Teespring och Redbubble är print-on-demand plattformar där man kan ladda upp sina bilder och sedan sälja T-shirts antingen direkt på deras plattformar eller på t ex Etsy eller egen e-butik. Allt man behöver för att starta en T-shirt verksamhet är en dator och lite fantasi.

 1. Dropshipping

Att slippa ha lager och transportlösningar är väldigt bekvämt. Genom dropshipping så skickar grossisterna varor direkt till kunden utan att man själv behöver göra något. När en order läggs så betalar man grossisten och tar sedan betalt av kunden och tjänar pengar på mellanskillnaden.

Shopify och Oberlo är en lösning många använder sig av eftersom det är lätt och snabbt att komma igång. Även Salehoo och Spocket är populära dropshippingplattformar med mycket produkter att välja bland. Läs mer om dropshipping här.

 1. Social Media Manager

Miljarder människor är på sociala plattformar och vet du hur man marknadsför sig och får ut budskaps till många människor snabbt så finns det massor med jobb. Företag och myndigheter behöver snabbt få ut uppdateringar på sociala medier men kompetensen är ofta dålig.

Vet du hur man får ut budskap på Facebook, Instagram, Linkedin, Twitter, Youtube och Twitch så finns det jobb att göra. Man behöver ingen akademisk utbildning för att jobba som Social media manager, man kan lära sig det helt själv online.

 1. Hälso och friskvårdscoaching

Har du kunskaper inom hälsa och friskvård så finns det en stor marknad att jobba i. Hälsan och skicket på många människor är väldigt dåligt nu för tiden. Den metabola situationen håller på att gå överstyr p.g.a. stillasittande och sönder processad mat.

Kan du lära ut hur man får en hälsosammare livsstil med antiinflammatorisk kost och träning så finns det massor med människor som har nytta av din hjälp. Många människor vill äta rätt och röra på sig men vet inte hur, det är här man med rätt kunskaper kan tjäna pengar.

 1. Personlig datahjälp

Starta en egen datahjälpservice för nybörjare och okunniga. Folk har stora problem med att t ex komma igång med Teams, installera program och sätta igång wifi-nätverk. Det finns hur mycket som helst som kan verka enkelt för vissa men jättesvårt för andra inom data.

Tycker man om att prata med folk och vill ha ett varierande jobb så är detta något att titta närmare på. Man behöver dock vara intresserad och veta vad man sysslar med för gör man dåligt jobb sprider sig det snabbt.

 1. Skribent

Det skrivs tusentals produkt-texter, informations artiklar och blogginlägg varje dag i Sverige. Det är ett aldrig sinande flöde eftersom många texter bara är färska ett kort tag och det behövs nytt innehåll varje dag året om.

Är du snabb på research och duktig på att skriva texter så går det att livnära sig som skribent och copywriter. Det finns gigsajter och contentbyråer där man som skribent snabbt kan hitta uppdrag. Blir man riktigt duktig så kan man också ta bra betalt per artikel, vilket innebär att man inte behöver jobba så mycket.

 1. Husmålning

Det är ett ganska tungt jobb att måla hus men det är ett underhåll som måste göras. Och det är inte bara hus som behöver målas utan en massa andra saker som hör till hus och lokaler. Är du villig att jobba hårt så är målare ett jobb med bra framtidsutsikter.

Målare är ingen skyddad yrkestitel så anser du att du är duktig så får du kalla dig för målare. Har man jobbat några år och fått erfarenhet så blir det lättare att få jobb till sin firma eller att få en anställning om det är målet.

 1. Starta en blogg

Detta kanske inte är en snabb väg till egen försörjning men att starta en blogg ger massor med kunskaper och det går att tjäna en ok sidoinkomst ganska snabbt om man ligger i. Att driva sin blogg som en affärsverksamhet är ett sätt att förenkla processen och inte bli för personlig.

Som bloggare kan man tjäna pengar på annonser, affiliatemarknadsföring, sponsrade inlägg och att sälja sina egna tjänster och produkter. En blogg är ett väldigt bra sätt att marknadsföra saker på. Läs mer här om hur man startar en blogg.

 1. Dataanalytiker

Dataanalytiker är ett brett yrke med många inriktningar. Det kan vara allt från att analysera webbtrafik i Google analytics till att processa massor med data och statistik och kunna presentera egna slutsatser på ett förståbart sätt.

För att jobba som dataanalytiker bör man vara utbildad på högskola eller yrkeshögskola. Man kan lära sig analysera data och trender på egen hand, men det är svårt att ta sig in på denna arbetsmarknad om man inte har en formell utbildning.

Behövs det mer kunskaper för att realisera någon eller några affärsidéer från listan?

Går man i tankarna på att starta en egen verksamhet men inte känner att man har rätt kompetens eller behöver lära sig mer, så finns det onlinekurser och kvällskurser tillgängliga. Att ta sig vidare från ett tråkigt jobb kräver en hel del uppoffringar men om man inte satsar kan man inte vinna.

I Sverige finns det flera onlineutbildningsföretag som Academy Online, Online Utbildningar och Diploma Utbildning där man kan hitta kurser för att uppgradera sina kunskaper. Det finns också gratis information på Youtube och på websidor, om söker specifikt efter något.

Man kan också hitta kvällskurser på studiefrämjandet och medborgarskolan om man vill träffa människor och bolla affärsidéer med. Det finns också mycket gratis litteratur på biblioteken så det behöver inte kosta massor med pengar att utbilda sig men det kräver lite tid.

Tycker du att listan med affärsidéer behöver kompletterats eller förbättras så kommentera gärna eller kontakta mig här. Utan kritik så kan ju inget förbättras.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Bästa Indexfonderna 2022
Bästa Indexfonderna 2022

Indexfonder är kanske den bästa sparformen som finns. Man får en bred spridning av aktier till en låg avgift. För allra de flesta småsparare är förmodligen indexfonder att föredra jämfört med att spara direkt i aktier. I denna artikel går vi igenom de bästa...

Bästa Globalfonderna 2022
Bästa Globalfonderna 2022

En bra och billig globalfond är en viktig del i en fondportfölj. Genom att sprida riskerna globalt kan man minska förlusterna vid en lågkonjunktur och samtidigt öka vinsterna på snabbt stigande marknader vid en högkonjunktur. Det finns många faktorer som påverkar...

23 Fonder med låg avgift 2022
23 Fonder med låg avgift 2022

Att spara i fonder med låg avgift är nästan alltid en bra idé. Fonder med dyrare avgift presterar sällan bättre och övertid kan avgifterna äta upp en stor del av vinsten. Att välja rätt fonder när man bygger en fondportfölj är viktigt eftersom man ofta har en lång...

Kan man köpa och sälja aktier samma dag?
Kan man köpa och sälja aktier samma dag?

Att kunna handla snabbt är väldigt viktigt av flera skäl, för man skall köpa och sälja aktier samma dag vill man inte ha fördröjningar som gör att man köper till högre pris eller säljer med förlust. Självklart kan man köpa och sälja aktier samma dag. Utan snabba köp...

Vad är Metaverse?
Vad är Metaverse?

Metaverse är en framtida virtuell värld där man kan göra en mängd olika saker. Men hur kan man utnyttja detta tidiga läge för att ge sig själv en bättre position inför en spännande framtid? Hur fungerar Metaverse? Metaverse är en virtuell plats som man kan nå genom...