Börja med Affiliatemarknadsföring

av | Oct 7, 2021 | Tjäna pengar | 0 Kommentarer

Börja med Affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring är ett vanligt sätt att tjäna pengar på en onlineverksamhet. Det är ganska enkelt att starta men det är långt ifrån enkelt att börja tjäna pengar. Men det finns vissa saker man kan göra för att få bättre förutsättningar.

Så lyckas man med Affiliatemarknadsföring

Det finns tusentals guider om hur man kan tjäna pengar som affiliate men det saknas oftast det där extra som krävs för att man skall lyckas. Det är aldrig så enkelt som det låter utan det behövs mycket uthållighet och tålamod.

Det första man skall börja med är att hitta en nisch som har tillräckligt med ämnen att skriva eller prata om. Nischer med få ämnen är små för att det inte finns pengar att tjäna eller så är konkurrensen hård på de få ämnen som finns.

Att börja med rätt nisch är grunden för att lyckas med affiliatemarknadsföring. Man behöver inte vara expert, väldigt insatt eller ha det som hobby. Allt sånt kan man lära sig med tid och man behöver inte alls brinna för den nisch man väljer. Det viktigaste är ju att tjäna pengar.

Sedan är det dags att hitta affiliateprogram som passar nischen man valt. Finns det dåligt med sådana program kan det vara så att man valt fel nisch. Då får man börja om igen och välja en nisch med bättre inkomstmöjligheter. Här finns en lista på affiliateprogram i Sverige.

Steg för att börja med affiliatemarknadsföring

Nyckelordsanalys

Nyckelord

Innan det är dags för att starta en blogg, YouTube-kanal eller liknande marknadsföringskanal är det viktigt att göra en nyckelordsanalys. Med fel nyckelord så kommer det ingen eller felaktig webbtrafik. Man vill ju ha riktad webbtrafik av folk som är intresserade av innehållet.

Google ger en hum om hur mycket trafik ett visst nyckelord får. Men det är historiska data så man får ta det som ett riktmärke för vad som är troligt även i framtiden. Det finns massor av SEO-verktyg att använda för att göra en nyckelordsanalys men jag tycker att Google keyword planner räcker att börja med.

Ett snabbt och enkelt sätt att få idéer för nya ”långa” nyckelord är att skriva in några sökord på Google och se vad som dyker upp under i sökrutan. Det är sökningar som gjorts tidigare av riktiga människor och Google ger gratis tips som man kan använda.

När man hittat ett bra nyckelord och fått reda på hur mycket trafik det får per månad i keyword planner kan man testa det på Ubersuggest. Där kan man se konkurrensen och vilka sidor som ligger i topp. Får nyckelordet ca 100 sökningar i månaden och grönt i svårighetsgrad är det värt att satsa på. Ubersuggest ger 3 nyckelordskoll gratis per dag.

Marknadsföringskanal

marknadsföringskanal

Jag utgår från en blogg men man kan använda andra kanaler också. Har man aldrig byggt en egen hemsida så är denna guide bra. Det är inte rocket science att bygga en hemsida och när man väl lärt sig detta så kan man expandera sin affiliateverksamhet snabbare med fler nisch-hemsidor.

SEO

On-page SEO

On-page seo

Att optimera själva hemsidan är avgörande för att kunna gå vidare. Många publicerar bara en sida och sedan fokuserar allt på att bygga externa länkar. Men det är ofta meningslöst att skicka webbtrafik till en dåligt optimerad hemsida.

Snabb hemsida

snabb hemsida

För långsamma laddningstider påverkar rankingen på Google. Därför är det viktigt att välja ett bra webbhotell med snabba servrar. Man kan göra mycket själv men är servern för seg blir det inte bra ändå.

Installera en cache-plugin är det första man skall göra. Den gör om hemsidan till en statisk sida vilket reducerar mängden data som behöver laddas. Det innebär att hemsidan blir snabbare.

Autoptimze är en bra gratis plugin som optimerar CSS, Javascript, fonter mm. Man skall även optimera och minska bilder och en bra plugin för detta är EWWW Image Optimizer.

Ett ytterligare steg är att använda en CDN. Cloudflare har en gratis version som räcker väldigt långt. Gå till GT Metrix eller Google Pagespeed Insights och mät hur snabb hemsidan är.

Mobilanpassad

Mobilanpassad

Det är väldigt viktigt att hemsidan är mobilanpassad. De flesta nya teman är det men kolla alltid en extra gång så slipper man bekymmer sen. Man kan också installera en AMP-plugin som gör mobilversion av hemsidan snabbare.

Analyserbar

analyserbar

Anslut din hemsida till Google analytics och search console. Utan att kunna mäta webbtrafik och vilka sidor som behöver optimeras för nyckelord famlar man i blindo. Ladda alltid upp en sidkarta till search console så att Google kan indexerar hemsidan normalt.

Topical SEO

Topical seo

Detta tillvägagångssätt har blivit populärt och implementerar man det rätt så kan det ge en ranking fördel. Det hela bygger på något som kallas för silostruktur. Man har en huvudsida om tex träning och sedan har man undersidor om tex träningsmaskiner och träningsbänkar som huvudsidan länkar till. Meningen är att man skall skapa bredd och relevans med mycket djupgående innehåll. Så här kan det se ut:

Topical seo silo

Off-page SEO

off-page seo

Att bygga externa länkar (backlinks) är fortfarande viktigt och en stor rankingfaktor. Men när man precis börjar med affiliatemarknadsföring är det bättre att fokusera på att skapa innehåll. När man har ca 30 inlägg på en blogg kan man börja bygga länkar.

Det är ett jobb i sig att hitta bra länkmöjligheter men det finns massor med fallgropar. Köp inga länkar till att börja med. Absolut inte på Fiverr eller andra gig-sajter. De kör nästan alltid med fula knep och i slutändan i bästa fall har man bara slösat lite pengar. Har man massor med spamlänkar som pekar mot ens hemsida är det inte bra.

Försök alltid att skapa så bra innehåll att det är länkbart. Då kan man få naturliga länkar, andra bloggare som frivilligt länkar till ditt material. Att skriva gästinlägg är också ett bra sätt att få bra länkar. För att komma igång med länkbygge kan man använda sig av profillänkar, kommentarlänkar och listlänkar men överdriv det inte. En blandad länkprofil är alltid bäst.

Hur lång tid tar det att tjäna pengar på affiliatemarknadsföring?

Det beror helt klart på hur hårt man jobbar. Men ett halvår till ett år är rimligt innan man börjar få in lite pengar. Har man en hemsida med ca 80–100 inlägg är det mycket möjligt att tjäna några tusenlappar i månaden.

Saken med affiliatemarknadsföring är att det är ett nummerspel. En enda nischsajt ger väldigt sällan en full inkomst. Det kräver att man har flera sajter för att kunna försörja sig på heltid. Att själv skapa innehåll till flera sajter är mycket svårt och tidskrävande, därför är det bra att använda sig av skribenter när man expanderar.

För att snabbare nå målet som affiliate kan det vara en bra idé att återinvestera inkomsterna i början så att hjulen kan rulla fortare. Det är också viktigt att veta att alla nischsajter som man bygger inte blir några succéer utan säkert varannan floppar.

Hur svårt är det att bli en affiliate?

I teorin är det inte så svårt men i praktiken är det desto svårare. Man måste vara en allkonstnär och ha bred kompetens inom flera olika områden. Eftersom det blir väldigt dyrt att köpa hemsidor och innehåll så måste de flesta göra allt själv till en början.

Den största orsaken till att det blir ett misslyckande är att man möter motstånd i form av bristande vilja och disciplin. Man måste ta sig igenom motivationsbrist och koncentrationssvårigheter för det är ju lätt att skjuta saker på framtiden. Det gäller att hitta en balans så att man inte tröttar ut sig själv.

Att ha en ”att göra lista” är väldigt bra för att ta sig vidare. När man missar en punkt på listan kommer det att kännas dåligt och vi människor gillar ju inte att må dåligt så då gör vi hellre lite tråkigare saker för att må bättre.

Är affiliatemarknadsföring en passiv inkomst?

Ja och nej. När man väl byggt en hemsida kan den generera pengar flera år och det kan kallas för passiv inkomst. Men för att nå dit måste man ju jobba hårt. Man kan ju inte bara strunta i sina sajter och inkassera pengar i all oändlighet. Underhåll och uppdateringar är en viktig del.

Det är smart att uppdatera innehåll med jämna mellanrum och även publicera något nytt minst en gång i månaden. Det finns alltid andra konkurrenter som jobbar hårt för att ta över rankingen och det måste ju bekämpas.

Kan man anställa en virtuell assistent som sköter allting, då kan man säga att man har en passiv inkomst. Men affiliatemarknadsföring i stort är ett heltidsjobb som vilket annat jobb som helst. Man måste jobba för att få pengarna att rulla.

Måste man ha företag som affiliate?

Nej, man kan antingen få lön direkt från affiliateplattformen eller jobba som egenanställd genom ett frilansföretag. Börjar man få lite storlek på sin inkomst så kan det ändå vara en bra idé att starta en egen firma pga. skatteskäl.

Man måste ju inte sikta på att vara affiliate på heltid utan det kan också vara en bra sidoinkomst till ett vanligt arbete. Det bästa med affiliatemarknadsföring är att man kan börja i liten skala utan stress vid sidan av sitt jobb.

Normal storlek på provisioner vid affiliatemarknadsföring

Provisionen varier kraftigt. På hemelektronik är det vanligtvis 2–3% men annars brukar den ligga på 5–15% för andra produkter. Man kan också tjäna provision på att förmedla tjänster och då får man oftast ett fast belopp istället för procent.

Digitala produkter brukar ha högre provisioner. Webbhotell kan ha provisioner på upp till 90% medan VPN’s har upp till 60%. Ju högre provisioner det är desto tuffare är konkurrensen så även om det är lockande så kan det vara bättre att välja produkter med lägre provision för att snabbare tjäna pengar.

Fördelar med affiliatemarknadsföring

✅ Man kan starta med minimala investeringar

✅ Man kan jobba hemifrån

✅ Man slipper kundkontakt

✅ Man bestämmer över sin egen tid

✅ Man kan tjäna pengar när man sover

Nackdelar med affiliatemarknadsföring

❌ Tar tid innan man ser resultat

❌ Affiliateprogram kan läggas ner

❌ Svårt att vara uthållig

❌ Man måste vara kreativ

❌ Konkurrens är hård

❌ Ingen kontroll över provisionen

Slutord

Affiliatemarknadsföring är inte något alla klarar av i längden. Antingen måste man kunna skriva eller kunna tala väl för att attrahera en publik. Men det viktigaste är ändå att vara uthållig och konsekvent. Att hela tiden skapa nytt och intressant innehåll är nyckeln till att bli framgångsrik.

Man kan inte räkna med några inkomster att tala om det först året och orkar man inte lägga ner mycket obetalt arbete så skall man inte satsa på affiliatemarknadsföring. Men orkar man det så finns det goda möjligheter att ta sig vidare.

Det är viktigt att inte falla offer för ”the shiny object syndrome” utan fokus på det målet man har annars blir det alldeles för mycket att kontrollera. När man väl bestämt sig för en nisch så skall man inte byta bara för att det hägrar roligare ämnen med högre provision nån annanstans. Att vara en hoppjerka är ett recept på katastrof.

Det finns hur mycket som helst att ta upp när det gäller affiliatemarknadsföring men jag hoppas att denna lilla guide ger lite mer kunskap om hur det fungerar och vad som krävs.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Bästa Indexfonderna 2022
Bästa Indexfonderna 2022

Indexfonder är kanske den bästa sparformen som finns. Man får en bred spridning av aktier till en låg avgift. För allra de flesta småsparare är förmodligen indexfonder att föredra jämfört med att spara direkt i aktier. I denna artikel går vi igenom de bästa...

Bästa Globalfonderna 2022
Bästa Globalfonderna 2022

En bra och billig globalfond är en viktig del i en fondportfölj. Genom att sprida riskerna globalt kan man minska förlusterna vid en lågkonjunktur och samtidigt öka vinsterna på snabbt stigande marknader vid en högkonjunktur. Det finns många faktorer som påverkar...

23 Fonder med låg avgift 2022
23 Fonder med låg avgift 2022

Att spara i fonder med låg avgift är nästan alltid en bra idé. Fonder med dyrare avgift presterar sällan bättre och övertid kan avgifterna äta upp en stor del av vinsten. Att välja rätt fonder när man bygger en fondportfölj är viktigt eftersom man ofta har en lång...

Kan man köpa och sälja aktier samma dag?
Kan man köpa och sälja aktier samma dag?

Att kunna handla snabbt är väldigt viktigt av flera skäl, för man skall köpa och sälja aktier samma dag vill man inte ha fördröjningar som gör att man köper till högre pris eller säljer med förlust. Självklart kan man köpa och sälja aktier samma dag. Utan snabba köp...

21 bra affärsidéer 2022
21 bra affärsidéer 2022

Här kommer 21 färska affärsidéer för 2022. Skall du starta eget, skaffa en sidoinkomst eller få idéer till utbildning? Då är denna lista kanske något för dig. Lista med 21 affärsidéer för 2022: Virtuell assistent En virtuell assistent sköter varierande administrativa...