7 börja spara pengar tips

av | Mar 1, 2020 | Spara pengar | 0 Kommentarer

Börja spara pengar

När man skall börja spara pengar så gäller det att ha en plan. Det är därför viktigt att göra en månadsbudget så att man ser vilket ekonomiskt utrymme man har. Det är nästan aldrig för sent för att börja spara men det är bättre att börja idag och inte imorgon.

Här är våra bästa börja spara pengar tips

  1. Spara pengar med insättningsgaranti

Detta spartips är för den som tänker spara väldigt kortsiktigt och behöver sina pengar inom en snar framtid. Det är helt säkert att ha sina pengar på sådana konton och vill man sova gott om natten så är detta man skall satsa på.

Storbankerna ger ju väldigt dålig ränta eller ingen alls, så det är ingen ide´ att ha sina pengar på ett sådant konto. Marginalen bank har ränta på 1 % på sitt 6 månaders fasträntekonto och Sevenday bank har 1,10 % på sitt 6 månaders fasträntekonto vilket får anses som hög ränta under rådande omständigheter. Högre ränta med insättningsgaranti kräver längre bindningstider.

  1. Spara pengar på ett högräntekonto

Kan man tänka sig att ta en smula högre risk så är ett sparkonto med hög ränta men utan insättningsgaranti något att ha i åtanke när man skall börja spara pengar. En årsränta på runt 8 % är vanlig och en sådan ränta slår ofta börsindex där man ofta räknar med 7 % avkastning per år.

Viaspar, Upplandsspar och 4spar har alla kapitalkonton med 3 års bindningstid som ger 8 % eller lite till. Väljer man bindningstid på 1 år så har 4spar och Upplandsspar en ränta på 7 % vilket är en bra ränta om man vill ha en lite kortare spartid. Max insättning per konto är 50 000 kr men man kan öppna flera konton och därmed öka sin insats den vägen.

  1. Börja månadsspara i indexfonder

Att spara i fonder är populärt för det sköter sig självt om man vill. När man har valt en fond så är det bara att bestämma månadsbelopp och sedan så sköter fondmäklaren allt. Det är ett mycket passivt sparande men har man planerat att spara 10 år eller mer så är det ett bra sätt att låta sina pengar växa.

Man kan öppna ett gratis konto på Avanza eller Nordnet och börja köpa fonder direkt. Det är bra att öppna ett ISK konto för då minskar man skatten på framtida vinst. Indexfonder följer börsens index men vill man minska sina risker kan det vara smart att utöka sin portfölj med olika typer av fonder. Det kräver såklart lite mer research och analys.

  1. Börja månadsspara i en fondrobot

En fondrobot är en automatisk rådgivare som sköter all handel efter dina önskningar och direktiv. Den försöker maximera din vinst genom att byta fonder eller investera mer i en viss fond helt automatiskt. Din fondportfölj blir aktivt förvaltad samtidigt som du kan vara passiv.

Lysa är en populär fondrobot som är mycket lätt att komma igång med. De har en månadsavgift på 0,24 % eller 120 kr per år om man investerar 50 000 kr. Väljer man att investera i en Lysa fondrobot så sparar man pengar på fondavgifter eftersom Lysa kan pressa ner fondernas avgifter.

Opti är en fondrobot som är ett direkt alternativ till Lysa. De har en årsavgift på 0,5 % eller 25 kr per månad om man investerar 50 000 kr. Opti handlar också fonder till rabatterat pris och håller därmed ner dina kostnader så du kan tjäna mer pengar. Genom att välja en fondrobot så minimerar du dina kostnader.

  1. Investera dina pengar i P2P-lån

Genom att låna ut dina sparpengar till privatpersoner via ett privatlån så kan du få en bra ränta på dina pengar. Ett p2p-lån har en medelhög risk och man kan förlora pengar om det uppstår återbetalningsproblem. Trots det så är det en lukrativ bransch att investera i då avkastningen kan bli relativt hög.

I Sverige finns Lendify som har en ränta på 4,6 – 5,8 % per år och Brocc med en årsränta på ca 6 %. Tittar man på den internationella marknaden så kan man få högre avkastning. Neofinance har en ränta på upp till 23 %. Mintos har en medelavkastning på 10,69 % just nu.

  1. Investera i fastigheter

Man behöver inte vara en miljonär för att vara med och investera i fastigheter. Det är ett bra komplement till andra investeringar och avkastningen kan bli väldigt bra. Crowdfunding betyder att flera investerare går in och finansierar ett byggprojekt tillsammans och delar på både vinster och risker.

Tessin är en etablerad aktör för crowdfunding investering i fastighetsbranschen. Man kan tjäna ca 9 – 12 % per år vilket är en hög avkastning när man jämför med börsindex. Fastigheter är en ganska säker investering på lång sikt, så även om det går dåligt med en investering så kan andra investering väga upp förluster.

  1. Investera i solceller

Tycker du att miljön är viktig så kan man förena nytta med nöje genom att investera i solcellsbranschen. Det kan tyckas vara en högrisksbransch men det är en kraftigt växande marknad för lång tid framöver och det finns en chans att göra sig en hacka.

Trine är ett svenskt bolag som har huvudkontor i Göteborg. Du kan starta ett konto hos dem med minimum investering på € 25 och med en ränta på ca 7,7 %. Du hjälper till att finansiera solcellsprojekt över hela världen och kan tjäna en bra avkastning samtidigt.

Därför är det bra att börja spara pengar så fort som möjligt

Har du en summa pengar på ett vanligt lönekonto så kommer värdet på dessa pengar minska för varje år som går. Inflationen äter upp pengar som inte rör sig och därför är den bästa kapitalförsäkringen att genast börja spara pengar där man får avkastning.

Glöm inte att det alltid finns en risk när man investerar eller sparar pengar i fonder, aktier och andra högränteobjekt. Månadssparar man på lång sikt så minskas risken eftersom man då både köper när det är billigt och när det är dyrt. Placerar man sina pengar på kort sikt så ökar riskerna avsevärt.

Kan du börja spara pengar i t ex en fondrobot eller i fastighetsprojekt så kommer du att tacka dig själv om tio år. Även om börsen eller marknaden går upp och ner så har det historiskt alltid gett en positiv avkastning över tid, men det är såklart ingen garanti för framtiden men utan risk finns det ingen vinst.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Bästa Indexfonderna 2022
Bästa Indexfonderna 2022

Indexfonder är kanske den bästa sparformen som finns. Man får en bred spridning av aktier till en låg avgift. För allra de flesta småsparare är förmodligen indexfonder att föredra jämfört med att spara direkt i aktier. I denna artikel går vi igenom de bästa...

Bästa Globalfonderna 2022
Bästa Globalfonderna 2022

En bra och billig globalfond är en viktig del i en fondportfölj. Genom att sprida riskerna globalt kan man minska förlusterna vid en lågkonjunktur och samtidigt öka vinsterna på snabbt stigande marknader vid en högkonjunktur. Det finns många faktorer som påverkar...

23 Fonder med låg avgift 2022
23 Fonder med låg avgift 2022

Att spara i fonder med låg avgift är nästan alltid en bra idé. Fonder med dyrare avgift presterar sällan bättre och övertid kan avgifterna äta upp en stor del av vinsten. Att välja rätt fonder när man bygger en fondportfölj är viktigt eftersom man ofta har en lång...

Kan man köpa och sälja aktier samma dag?
Kan man köpa och sälja aktier samma dag?

Att kunna handla snabbt är väldigt viktigt av flera skäl, för man skall köpa och sälja aktier samma dag vill man inte ha fördröjningar som gör att man köper till högre pris eller säljer med förlust. Självklart kan man köpa och sälja aktier samma dag. Utan snabba köp...

21 bra affärsidéer 2022
21 bra affärsidéer 2022

Här kommer 21 färska affärsidéer för 2022. Skall du starta eget, skaffa en sidoinkomst eller få idéer till utbildning? Då är denna lista kanske något för dig. Lista med 21 affärsidéer för 2022: Virtuell assistent En virtuell assistent sköter varierande administrativa...