Så här kan man bygga en hemsida snabbt

av | Uppdaterad Sep 23, 2021 | Självutveckling | 0 Kommentarer

bygga hemsida snabbt

Att bygga en hemsida behöver inte ta så lång tid. Det behöver inte heller kosta en massa pengar. Med en liten arbetsinsats så går det att ha en ny hemsida på plats inom 24 timmar.

Hur bygger man en egen hemsida snabbt?

Först behöver man ett domännamn. Ett domännamn kostar ca 149 kr om året. Ibland kan man hitta billigare på kampanj men rabatten gäller bara första året. För att få lite idéer på bra namn kan man använda sig av en domännamns generator.

Att köpa ett domännamn är väldigt enkelt men det gäller att välja rätt namn för det är ju inte bra att stressa fram ett namn som sedan känns fel. Ett domännamn är ju ett varumärke så försök få det bra.

Jag använder mig av Inleed.se i denna guide.

Så här beställer man ett domännamn och webbhotell:

Beställning av Inleed Webbhotell

377 kr för ett helt år är ingen jättesumma. Med dessa låga omkostnader är det näst intill riskfritt att starta en webshop eller blogg.

Installera WordPress

WordPress Installeras automatiskt på under en minut. Följ bara instruktionerna så blir det inga problem. Man behöver inte välja ett speciellt tema eller installera några tillägg direkt utan allt sådant kan man göra senare när man vet vilken design och vilka funktioner man vill ha.

Installera WordPress part 1

Installera WordPress part 2

Installera WordPress part 3

Installera WordPress part 4

Välja Tema

När WordPressinstallationen är klar kan man börja bygga en hemsida. Att välja tema är enkelt, det finns massor av gratis teman att välja bland. Ett tema som är stilrent och gratis är Astra. Eftersom Astra är väldigt lätt att jobba med så går det snabbt att komma igång och lansera sin hemsida. Har man aldrig jobbat med WordPress så är denna guide väldigt bra.

Lägg till nytt WordPress tema

Installera Astra Tema

Installera Tillägg

WordPresstillägg hjälper till att förbättra hemsidan. Man vill att den skall vara säker, fri från spam, snabb, optimerad och lätt att designa. När jag bygger en hemsida använder jag alltid dessa tillägg att börja med:

  • Antispam Bee – Blockerar skräpkommentarer
  • iThemes Security – Skyddar hemsidan mot Brute Force attacker
  • Limit Login Attempts – Begränsar antalet inloggningsförsök
  • LiteSpeed Cache – Optimerar och gör hemsidan snabbare
  • Elementor Website Builder – Den ultimate hemsidebyggaren
  • Rank Math SEO – Hjälper till att SEO-optimera sidor och blogginlägg
  • Analytify – Visar Google Analytics data direkt i dashboard

Man kan söka och lägga till tillägg direkt i WordPress adminpanel.

Ladda upp en logo

Alla hemsidor behöver en logo. Det går att skapa en logo gratis i Canva. Har man tillgång till Photoshop är det ju ännu bättre. Man kan också köpa en logo från Fiverr för $5.

Ändra i sidfoten

Lägg till en Copyright symbol © och namnet på din hemsida. Ta bort all förinstallerad text.

Ändra permalänken

Det är viktigt att permlänkarna är stiliga och SEO-optimerade. Gå till Inställningar – Permalänkar och ändra till Inläggsnamn och spara. Så här vill man inte att det skall se ut: testtest.se/?p=123. Så här är mycket bättre: testtest.se/test

Publicera Sidor

Publicera en Om oss sida, en kontaktsida och en villkorsida. Det är skillnad på sidor och inlägg, så välj rätt. Ofta så finns det redan en Villkor — Sida med integritetspolicy liggande som utkast som man kan översätta till svenska och använda. Nu är hemsidan klar och det dags att börja jobba med den.

Skapa innehåll

Det är nu det roliga börjar. Med WordPress installerat och tema och tillägg på plats så kan man bygga nästan vad som helst. En blogg, nischsajt eller nyhetssida går snabbt att komma igång med, det gäller bara att skapa innehåll. Här är en bra guide om hur man arbetar i Astra temat.

Vill man starta en webshop så behöver man skaffa sig lite mer kunskaper, den här guiden är bra. Woocommerce är gratis att installera och är den främsta betalningslösningen för WordPressbaserade webshoppar. Med Elementors Woocommerce integration kan du skapa snygga produktsidor och det är helt otroligt att det är gratis. Visst, behöver man specialfunktioner så kan det kosta extra.

Marknadsföring av en nya hemsida

Detta steg kan man vänta med tills man fyllt på sin hemsida med minst 30 inlägg. Det är ingen mening att marknadsföra en nästan tom hemsida. I början skall man ta det lugnt och inte vara för aggressiv med att bygga länkar, försök att hitta relevanta sidor för länkbyggning. Det är bättre att börja med att bygga upp en följarskara på sociala medier.

Nybörjarmisstag när man skall bygga en hemsida

Många överskattar hur mycket utrymme och bandbredd en ny hemsida behöver och väljer därför ett för stort paket som är onödigt dyrt. Det är väldigt ovanligt att en ny hemsida får så mycket webbtrafik att ett billigt webbhotellpaket inte räcker till. Det går alltid att uppgradera senare om det behövs.

Lägg inte för mycket pengar på webbdesign. Börja designa din hemsida med gratis resurser så långt det är möjligt. Det finns massor av premium teman som har jättebra funktioner men när man skall bygga en hemsida från scratch så är det bättre att bli varm i kläderna innan man går vidare.

När man bygger en hemsida skall man ha tålamod och uthållighet. Det främsta nybörjarmisstaget är att man ger upp för tidigt. Det är inget ovanligt att det dröjer upp till ett år innan det börjar hända saker. Fortsätt att skapa innehåll även om det kan kännas motigt och meningslöst ibland.

Bra resurser:

Varför inte bygga en gratis hemsida?

Därför att man inte har full kontroll över sitt material och att det kan bli svårt att designa hemsidan som man vill. Med en egen installation av WordPress kan man göra så mycket mer än med ett gratis alternativ. För 377 kr per år får man en mycket större frihet att göra som man vill.

Självklart så är det lite svårare att bygga en hemsida helt själv men det är inte så svårt att man bör välja ett gratis alternativ istället. Man skall ju ändå lägga ner en massa tid på att skapa innehåll, marknadsföra och underhålla sin hemsida och då är det ju mycket bättre att ha all kontroll själv.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjäna pengar på att sälja bilder
Tjäna pengar på att sälja bilder

Du har säkert hört det förut men kan man verkligen tjäna pengar på att sälja bilder? Ja, om man använder sig av olika metoder så finns det goda möjligheter att tjäna lite extra pengar. Sälj dina bilder och tjäna extra pengar. Att lägga ut sina bilder till försäljning...

Tjäna pengar på NFTs
Tjäna pengar på NFTs

Att tjäna pengar på NFTs (Non-fungible tokens) är ett ganska nytt fenomen men trots det omsätter denna handel stora belopp. För att börja handla med NFTs behöver man inte vara en digital konstnär eller kryptomiljonär. Det gäller bara att vet hur man skall börja. Börja...

Starta med dropshipping
Starta med dropshipping

Dropshipping är inget nytt men har blivit väldigt populärt de senaste åren. Men hur startar man med dropshipping och hur hittar man produkter att sälja? Det går vi igenom i denna artikel. Så fungerar dropshipping Dropshipping innebär förenklat att ett...

Investera i bostäder och fastigheter
Investera i bostäder och fastigheter

Man behöver inte vara miljonär för att börja Investera i bostäder. Det kan vara en bra post i en investeringsportfölj. Vi kollar in vilka de främsta plattformarna är som passar bäst för oss i Sverige. Så kan man börja investera i bostäder och fastigheter Kameo är en...

Investera i p2p lån
Investera i p2p lån

Att investera i p2p lån har blivit ganska populärt eftersom det ger en stadig inkomst till relativt lagom risker. I Sverige finns det främst 6 stycken bolag som erbjuder någon form för att investera i lån. Vi kollar in vilket som är bäst just nu. De 6 bästa...