Så fungerar en egenanställning

av | Aug 30, 2021 | Självutveckling | 0 Kommentarer

egenanställning

Har du en sidoverksamhet eller är i början på din entreprenörsresa? Då kan en egenanställning vara till stor nytta. Vi kollar in både för och nackdelar med att vara egenanställd.

Därför kan en egenanställning vara rätt

Som privatperson utan F-skatt kan det kännas krångligt med fakturor och skatter. Du kanske har startat en liten affiliatesida, annonserar på din blogg eller frilansar som skribent men samtidigt har ett heltidsjobb. Då finns det inte så mycket tid över till annat men som frilansare kan du använda dig av en egenanställningstjänst som sköter nästan all pappershantering åt dig.

Allt du behöver göra är att sköta faktureringen och frilansföretaget sköter resten som att betala moms, skatt och egenavgifter. Som frilansare tar frilansföretaget fullt arbetsgivaransvar för dig och du är försäkrad under hela din uppdragsperiod. Vissa frilansföretag har också börjat med kollektivavtal som kan vara till en fördel ibland.

Nackdelen med en egenanställning

Du lämnar ifrån dig en stor del av kontrollen över din verksamhet och du får betala procent på beloppet som kan vara uppåt 6%, vilket kan bli ganska stora summor efter ett tag. Det är faktiskt inte så svårt att starta en enskildfirma och är du anställd finns möjligheten att ansöka om FA-skatt så du både kan vara egen företagare och anställd samtidigt.

Om du tar och jämför tex. Coolcompanys uträkning jämfört med Nystartad.se lönekalkylator så skiljer det sig ganska mycket. Säg att du har tjänat 15 000 kr efter moms. Hos coolcompany får du ut 7512 kr men som egen företagare kan du plocka ut 10500 kr. Jag har även dubbelkollat med skatteverket och det stämmer.

Men är du helt nystartad och bara vill koncentrera dig på att bygga din verksamhet är ett självanställningsföretag en bra hjälp. Det kostar lite mer men tid är också pengar. Bara själva enkelheten att slippa starta eget kan vara värt mycket i början.

De främsta Frilansföretagen i Sverige:

Coolcompany

coolcompany

Har en avgift på 5,98%. I avgiften ingår administration, försäkringar och support. Vill man ha sina pengar innan kunden betalat fakturan kan man använda deras Expresspay mot en ytterligare avgift på 1,47%. Coolcompany har 4,6/5 på Trustpilot. Jag har personligen använt mig av dem och har aldrig upplevt några problem.

Frilansfinans

frilansfinans

Har en avgift på 6,0%. I avgiften ingår administration, grundläggande försäkringsskydd och finansiell rådgivning. De betalar ut lön inom 5 bankdagar vilket får anses vara snabbt, med expressbetalning kan man få betalt redan samma dag. Frilansfinans har 4,7/5 på Trustpilot vilket är utmärkt.

Gigger

Gigger

Har en avgift på endast 3.5%. I avgiften ingår administration och försäkring från IF. De betalar ut lönen ca 1 dag efter att fakturan blivit betald. Du kan även hitta småjobb hos Gigger vilket är ett litet plus. Gigger saknar omdöme hos Trustpilot.

Gigapay

gigapay

De har en avgift på 5% men har du löneutbetalningar över 350 000 kr per månad är avgiften 3,9%. I avgiften ingår administration, försäkringar och pension. Du kan begära direktutbetalning så fort din faktura är betald. Gigapay saknar omdöme på Trustpilot.

Workamo

workamo

De har en avgift på 3% vilket är lägst bland konkurrenterna. I avgiften ingår försäkringar och administration. De betalar ut lönen ca 1-2 dagar efter att fakturan är betald, saknar expressbetalningar. Workamo saknar omdöme på Trustpilot.

Cansolo

cansolo

De har en avgift på 3,95%. I avgiften ingår administration, försäkringar och support. Du får normalt in lönen på kontot inom 5 bankdagar efter att fakturan är betald, de har expressbetalning men avgiften är då 7,95% av fakturabeloppet efter moms. Cansolo har inga omdömen på Trustpilot än.

Varför får jag bara ut hälften?

Enligt mina observationer så verkar det som att frilansföretagen inte drar av jobbskatteavdraget utan man får förmodligen tillbaka det på skatten året efter. Lite dåligt tycker jag och en stor anledning till att ändå satsa på egen firma. Har jag fel så rätta mig gärna.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Bästa Indexfonderna 2022
Bästa Indexfonderna 2022

Indexfonder är kanske den bästa sparformen som finns. Man får en bred spridning av aktier till en låg avgift. För allra de flesta småsparare är förmodligen indexfonder att föredra jämfört med att spara direkt i aktier. I denna artikel går vi igenom de bästa...

Bästa Globalfonderna 2022
Bästa Globalfonderna 2022

En bra och billig globalfond är en viktig del i en fondportfölj. Genom att sprida riskerna globalt kan man minska förlusterna vid en lågkonjunktur och samtidigt öka vinsterna på snabbt stigande marknader vid en högkonjunktur. Det finns många faktorer som påverkar...

23 Fonder med låg avgift 2022
23 Fonder med låg avgift 2022

Att spara i fonder med låg avgift är nästan alltid en bra idé. Fonder med dyrare avgift presterar sällan bättre och övertid kan avgifterna äta upp en stor del av vinsten. Att välja rätt fonder när man bygger en fondportfölj är viktigt eftersom man ofta har en lång...

Kan man köpa och sälja aktier samma dag?
Kan man köpa och sälja aktier samma dag?

Att kunna handla snabbt är väldigt viktigt av flera skäl, för man skall köpa och sälja aktier samma dag vill man inte ha fördröjningar som gör att man köper till högre pris eller säljer med förlust. Självklart kan man köpa och sälja aktier samma dag. Utan snabba köp...

21 bra affärsidéer 2022
21 bra affärsidéer 2022

Här kommer 21 färska affärsidéer för 2022. Skall du starta eget, skaffa en sidoinkomst eller få idéer till utbildning? Då är denna lista kanske något för dig. Lista med 21 affärsidéer för 2022: Virtuell assistent En virtuell assistent sköter varierande administrativa...