Så fungerar en egenanställning

av | Aug 30, 2021 | Självutveckling | 0 Kommentarer

egenanställning

Har du en sidoverksamhet eller är i början på din entreprenörsresa? Då kan en egenanställning vara till stor nytta. Vi kollar in både för och nackdelar med att vara egenanställd.

Därför kan en egenanställning vara rätt

Som privatperson utan F-skatt kan det kännas krångligt med fakturor och skatter. Du kanske har startat en liten affiliatesida, annonserar på din blogg eller frilansar som skribent men samtidigt har ett heltidsjobb. Då finns det inte så mycket tid över till annat men som frilansare kan du använda dig av en egenanställningstjänst som sköter nästan all pappershantering åt dig.

Allt du behöver göra är att sköta faktureringen och frilansföretaget sköter resten som att betala moms, skatt och egenavgifter. Som frilansare tar frilansföretaget fullt arbetsgivaransvar för dig och du är försäkrad under hela din uppdragsperiod. Vissa frilansföretag har också börjat med kollektivavtal som kan vara till en fördel ibland.

Nackdelen med en egenanställning

Du lämnar ifrån dig en stor del av kontrollen över din verksamhet och du får betala procent på beloppet som kan vara uppåt 6%, vilket kan bli ganska stora summor efter ett tag. Det är faktiskt inte så svårt att starta en enskildfirma och är du anställd finns möjligheten att ansöka om FA-skatt så du både kan vara egen företagare och anställd samtidigt.

Om du tar och jämför tex. Coolcompanys uträkning jämfört med Nystartad.se lönekalkylator så skiljer det sig ganska mycket. Säg att du har tjänat 15 000 kr efter moms. Hos coolcompany får du ut 7512 kr men som egen företagare kan du plocka ut 10500 kr. Jag har även dubbelkollat med skatteverket och det stämmer.

Men är du helt nystartad och bara vill koncentrera dig på att bygga din verksamhet är ett självanställningsföretag en bra hjälp. Det kostar lite mer men tid är också pengar. Bara själva enkelheten att slippa starta eget kan vara värt mycket i början.

De främsta Frilansföretagen i Sverige:

Coolcompany

coolcompany

Har en avgift på 5,98%. I avgiften ingår administration, försäkringar och support. Vill man ha sina pengar innan kunden betalat fakturan kan man använda deras Expresspay mot en ytterligare avgift på 1,47%. Coolcompany har 4,6/5 på Trustpilot. Jag har personligen använt mig av dem och har aldrig upplevt några problem.

Frilansfinans

frilansfinans

Har en avgift på 6,0%. I avgiften ingår administration, grundläggande försäkringsskydd och finansiell rådgivning. De betalar ut lön inom 5 bankdagar vilket får anses vara snabbt, med expressbetalning kan man få betalt redan samma dag. Frilansfinans har 4,7/5 på Trustpilot vilket är utmärkt.

Gigger

Gigger

Har en avgift på endast 3.5%. I avgiften ingår administration och försäkring från IF. De betalar ut lönen ca 1 dag efter att fakturan blivit betald. Du kan även hitta småjobb hos Gigger vilket är ett litet plus. Gigger saknar omdöme hos Trustpilot.

Gigapay

gigapay

De har en avgift på 5% men har du löneutbetalningar över 350 000 kr per månad är avgiften 3,9%. I avgiften ingår administration, försäkringar och pension. Du kan begära direktutbetalning så fort din faktura är betald. Gigapay saknar omdöme på Trustpilot.

Workamo

workamo

De har en avgift på 3% vilket är lägst bland konkurrenterna. I avgiften ingår försäkringar och administration. De betalar ut lönen ca 1-2 dagar efter att fakturan är betald, saknar expressbetalningar. Workamo saknar omdöme på Trustpilot.

Cansolo

cansolo

De har en avgift på 3,95%. I avgiften ingår administration, försäkringar och support. Du får normalt in lönen på kontot inom 5 bankdagar efter att fakturan är betald, de har expressbetalning men avgiften är då 7,95% av fakturabeloppet efter moms. Cansolo har inga omdömen på Trustpilot än.

Varför får jag bara ut hälften?

Enligt mina observationer så verkar det som att frilansföretagen inte drar av jobbskatteavdraget utan man får förmodligen tillbaka det på skatten året efter. Lite dåligt tycker jag och en stor anledning till att ändå satsa på egen firma. Har jag fel så rätta mig gärna.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjäna pengar på NFTs
Tjäna pengar på NFTs

Att tjäna pengar på NFTs (Non-fungible tokens) är ett ganska nytt fenomen men trots det omsätter denna handel stora belopp. För att börja handla med NFTs behöver man inte vara en digital konstnär eller kryptomiljonär. Det gäller bara att vet hur man skall börja. Börja...

Starta med dropshipping
Starta med dropshipping

Dropshipping är inget nytt men har blivit väldigt populärt de senaste åren. Men hur startar man med dropshipping och hur hittar man produkter att sälja? Det går vi igenom i denna artikel. Så fungerar dropshipping Dropshipping innebär förenklat att ett...

Investera i bostäder och fastigheter
Investera i bostäder och fastigheter

Man behöver inte vara miljonär för att börja Investera i bostäder. Det kan vara en bra post i en investeringsportfölj. Vi kollar in vilka de främsta plattformarna är som passar bäst för oss i Sverige. Så kan man börja investera i bostäder och fastigheter Kameo är en...

Investera i p2p lån
Investera i p2p lån

Att investera i p2p lån har blivit ganska populärt eftersom det ger en stadig inkomst till relativt lagom risker. I Sverige finns det främst 6 stycken bolag som erbjuder någon form för att investera i lån. Vi kollar in vilket som är bäst just nu. De 6 bästa...

Börja med Affiliatemarknadsföring
Börja med Affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring är ett vanligt sätt att tjäna pengar på en onlineverksamhet. Det är ganska enkelt att starta men det är långt ifrån enkelt att börja tjäna pengar. Men det finns vissa saker man kan göra för att få bättre förutsättningar. Så lyckas man med...