9 enkla sätt att tjäna pengar

av | Mar 24, 2020 | Tjäna pengar | 0 Kommentarer

enkla sätt att tjäna pengar

Finns det några bra enkla sätt att tjäna pengar snabbt? Hur gör man och kan man rent av tjäna pengar på sina intressen?

Att tjäna extra pengar är enklare än många tror och det gäller bara att vara lite kreativ. Genom att blogga, bli en influencer, fotografera, passa hundar, dansa, delta i undersökningar, sälja hantverk eller laga mat kan du få en bra extra inkomst.

Många önskar att de kunde tjäna lite extra pengar, men hur gör man egentligen? Tänk igenom vilka intressen du har och välj något som ligger dig varmt om hjärtat. Detta gör det roligare, enklare och ökar chanserna till en bra inkomst. Tänk på att kolla upp vad som gäller skattemässigt när du tjänar extra pengar. Du ansvarar därför själv för att eventuell skatt och avgifter betalas in korrekt.

De flesta extrajobb innebär ingen anställning i traditionell mening och därför kan du behöva starta eget företag eller skaffa FA-skattesedel. Vissa typer av inkomst faller under kategorin hobby. Man brukar definiera hobby som något som i princip går runt ekonomiskt. Det kan exempelvis vara så att du har privatlektion för någon och på detta vis finansierar en ny kamera.

Är du osäker på vad som gäller så kontrollera alltid med Skatteverket så att inget blir fel. De brukar vara väldigt tillmötesgående och hjälpsamma mot dem som försöker göra rätt. Skatteregler kan vara snåriga och därför är det kan vara skönt att få goda råd av experter.

  1. Fotografera

Fotografera och tjäna pengar

Tycker du om att fotografera och ägnar mycket tid åt fototeknik och utrustning? Då kan du tjäna pengar på flera sätt. Sälj dina bilder på en utställning eller sälj bilder online, fotografera för tidningar eller ta porträttfoton av barn, så kan du förena nytta med nöje. Om folk gillar dina bilder kommer ryktet att sprida sig och då kan du räkna med att få fler jobb.

Vill du inte jobba på beställning kan du välja att sälja dina egna bilder. Kontakta ett galleri eller hör med ditt lokala bibliotek om du kan få ställa ut några bilder. Visserligen kan du behöva investera en slant för att köpa ramar och trycka ut fotokopior, men om du säljer en eller ett par foton kan du få tillbaka dessa pengar och mer därtill.

Är du socialt lagd och tycker det är kul att lära andra hur man fotograferar kan du tjäna ännu mer pengar genom att hålla kurser eller privatlektioner. Om du inte vill hålla kurs privat kan du vända dig till ett studieförbund som kan hjälpa till att arrangera kursupplägg, annonsera så att folk anmäler sig samt bistå med lokaler. De sköter även betalning av kursavgifter och du får din ersättning utbetald direkt på kontot.

  1. Sälj saker på Blocket, Tradera och eBay

Det är väl egentligen inte att tjäna pengar, men är ett effektivt sätt att få in snabba pengar om du skulle behöva. Sälj saker du inte behöver på annons och få in pengar till andra saker du behöver. Det som är värdelöst i dina ögon kan vara värdefullt för andra. Exempel på sådant som kan säljas är bildäck, sportutrustning, kamerautrustning, leksaker och möbler.

Tänk på att fotografera sakerna på ett tilltalande sätt och skriv gärna noggrann beskrivning av vad det är du säljer. Ange skick och sätt priset på en lagom nivå. Ett tips är att kolla vad andra tar betalt för liknande varor. Tänk på att lägga på prutmån om du annonserar på Blocket eller i sociala medier. Och tänk på att avgift tillkommer på det du säljer på Tradera. Var även noggrann när du beräknar frakt – om den blir dyrare får du i värsta fall stå för mellankostnaden själv.

Följer du dessa råd ökar du chanserna till försäljning. Det kan kännas lite motigt första gångerna men när du väl blir varm i kläderna kan du få fart på försäljningen.

  1. Laga mat och inspirera

Laga mat och inspirera

Gillar du att laga god och inspirerande mat? Tycker du om att få beröm för dina kokkonster? Laga mat och starta en liten cateringsfirma eller leverera färdigbakade kakor så kan du tjäna pengar på dina färdigheter. Många har fått upp ögonen för god, hemlagad mat och fika och om du håller hög kvalitet kan du bli konkurrenskraftig. Vill du inte starta firma kan du ha matlagningskurser där du inspirerar andra till att laga god mat.

  1. Passa barn eller husdjur

Att passa barn kan låta klyschigt, men barnpassning är ofta lättförtjänta pengar samtidigt som du avlastar föräldrarna en stund. Win-win kan man säga. För äldre barn kan det vara aktuellt med läxhjälp – vilket kan ge bättre förutsättningar för att lyckas i skolan. Matte, språk och musik går alltid hem. Om du har något eget intresse finns här möjligheter att kombinera detta med barnpassning. Pyssel, fika i skogen eller bakning kan vara uppskattat bland barn.

Många behöver också hjälp med att passa sina husdjur. Om man är ute och reser kan det bli dyrt att lämna sin hund eller katt till djurpensionat – särskilt om man är borta i ett par veckor. Då kan hjälp med djurpassning vara oumbärlig och många betalar bra för att låta någon de känner ta hand om djuren. Det finns även många som behöver hjälp med hundrastning någon gång om dagen eller ett par gånger i veckan.

  1. Skriv e-böcker eller korrekturläs

Har du fallenhet för att skriva, men saknar bokkontrakt? Du kan skriva e-böcker och sälja på Amazon Kindle. Välj själv om du vill skriva långa eller korta böcker – ladda sedan upp dem och för varje person som köper din e-bok får du betalt. För tillfället måste du skriva på engelska, men marknaden ökar och fler möjligheter öppnas upp hela tiden. Du kan även ta betalt för att korrekturläsa andras texter.

  1. Ärenden och händiga tjänster

Är du social och utåtriktad eller är händig finns det gott om möjligheter till extra inkomst. Många behöver hjälp med små ärenden som att handla, städa eller gå till posten och här finns det pengar att tjäna. Om du är händig kan du även få små uppdrag som enklare reparationer, tapetsering, snickeri och så vidare. Tänk bara på att kolla med Skatteverket vad som gäller. Eventuellt kan du vara tvungen att starta egen firma.

  1. Sälj hantverk

Sälj hantverk

Tycker du om att teckna, måla eller göra egna smycken? Genom att sälja saker på exempelvis Etsy kan du få en bra extrainkomst – kanske till och med så bra att du kan leva på den. Hemmasydda kläder, inredningsdetaljer eller annat hantverk är populärt och har du en egen stil och är bra på att marknadsföra dig på sociala medier så har du utmärkta förutsättningar att lyckas.

  1. Bli en influencer

Tillhör du dem som lägger mycket tid på sociala medier och youtube? Passa på att tjäna pengar på något som du brinner för. Genom att bli influencer på Facebook, Instagram och / eller Youtube kan du skapa en image som kan ge dig extra inkomst. Räkna inte med att bli rik över en natt utan att bygga upp en trogen följarskara tar tid. Det underlättar förstås om du skriver om ämnen som intresserar många läsare och där det finns mycket pengar i branschen.

  1. Delta i undersökningar

Brukar du ha åsikter om det mesta? Nu kan du få betalt för att tala om vad du tycker i olika frågor. Genom att delta i marknadsundersökningar kan du hjälpa till att förbättra tjänster och produkter samtidigt som du får betalt, bra om du söker enkla sätt att tjäna pengar. Vanligtvis får du betalt per undersökning och storleken på denna kan variera mellan 5 kronor till 20 kronor för en enkät som tar 5-10 minuter att svara på.

Om det är en större undersökning med flera enkäter som löper över tid kan du räkna med högre ersättning för din medverkan. Detta eftersom marknadsundersökningsföretaget vill behålla dig som samarbetspartner under hela perioden. Det finns många olika plattformar att välja på och du kan hitta betalda undersökningar på sidor som MOBROG, SurveyMonkey, Triaba, Ebuno och Cashninja.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Bästa Indexfonderna 2022
Bästa Indexfonderna 2022

Indexfonder är kanske den bästa sparformen som finns. Man får en bred spridning av aktier till en låg avgift. För allra de flesta småsparare är förmodligen indexfonder att föredra jämfört med att spara direkt i aktier. I denna artikel går vi igenom de bästa...

Bästa Globalfonderna 2022
Bästa Globalfonderna 2022

En bra och billig globalfond är en viktig del i en fondportfölj. Genom att sprida riskerna globalt kan man minska förlusterna vid en lågkonjunktur och samtidigt öka vinsterna på snabbt stigande marknader vid en högkonjunktur. Det finns många faktorer som påverkar...

23 Fonder med låg avgift 2022
23 Fonder med låg avgift 2022

Att spara i fonder med låg avgift är nästan alltid en bra idé. Fonder med dyrare avgift presterar sällan bättre och övertid kan avgifterna äta upp en stor del av vinsten. Att välja rätt fonder när man bygger en fondportfölj är viktigt eftersom man ofta har en lång...

Kan man köpa och sälja aktier samma dag?
Kan man köpa och sälja aktier samma dag?

Att kunna handla snabbt är väldigt viktigt av flera skäl, för man skall köpa och sälja aktier samma dag vill man inte ha fördröjningar som gör att man köper till högre pris eller säljer med förlust. Självklart kan man köpa och sälja aktier samma dag. Utan snabba köp...

21 bra affärsidéer 2022
21 bra affärsidéer 2022

Här kommer 21 färska affärsidéer för 2022. Skall du starta eget, skaffa en sidoinkomst eller få idéer till utbildning? Då är denna lista kanske något för dig. Lista med 21 affärsidéer för 2022: Virtuell assistent En virtuell assistent sköter varierande administrativa...