Etoro recension och omdöme

av | Uppdaterad Oct 2, 2021 | Recensioner, Investera pengar | 0 Kommentarer

Etoro recension omdöme

Etoro är en digital plattform där man kan handla med aktier, index, valutor, kryptovalutor och råvaror. I denna recension går vi igenom för och nackdelar med Etoros plattform och jämför avgifter och kostnader mot andra aktörer.

Etoro överblick:

Etoro grundades 2006 i Israel och är en av världens största sociala handelsplattformar. Deras affärsidé är att göra handel tillgängligt för alla överallt och göra beroendet av traditionella banker och institut mindre. Etoro har över 15 miljoner användare globalt inklusive Sverige.

Plattformen lanserades 2007 som en valuta och råvaruhandelsportal. 2013 introducerades aktier och 2017 kunde man börja handla med kryptovalutor. Etoro har genom åren löpande förbättrat sin handelsplattform och fyller kontinuerligt på den med nya handelsvaror.

Idag har Etoro kontor i USA, Storbritannien, Cypern och Australien. 2020 låg Etoros börsvärde på 2,5 miljarder dollar. Etoro planerar att bli ett börsnoterat företag någon gång under 2021.

Etoro recension

Etoro är en social handelsplattform vilket innebär att man kan komma i kontakt med och följa andra investerares analyser och trades. Det är väldigt bra om man är nybörjare och behöver lite vägledning för att komma igång.

Själva plattformen är lättnavigerad och det är inga större svårigheter att hitta rätt menyer och inställningar. Etoro har även en svensk översättning av plattformen vilket gör det enklare att förstå termer och beskrivningar.

Etoros mobilapp har samma funktioner som hemsidan och är lätt att använda utan något att direkt klaga på. En bra inställning i mobilappen är Push-notifikationer som plingar till när något viktigt händer på marknaden.

Etoro erbjuder tillskillnad mot många andra aktörer handel direkt med kryptovalutor. Det ger deras plattform en extra dimension och är kanske därför Etoro blivit så populära gentemot andra globala handelsplattformar.

Etoro är inte en traditionell börsmäklare så det går inte att flytta aktier varken till eller från Etoro. All handel sker också i USD så det finns en del växlingsavgifter att ha koll på. Förutom det så är all aktiehandel courtagefri oavsett investeringsbelopp.

etoro logo

>> Öppna gratis konto hos Etoro <<

Är det säkert att investera hos Etoro?

Ja. Etoro regleras av finansinspektioner i Cypern, Storbritannien och Australien. Etoro är också en juridisk enhet som kan bli skadeståndsskyldig om det inträffar något som skadar investerare och traders.

Att investera innebär alltid att det finns risker och därför är det viktigt att man inte investerar blint utan gjort en analys först. Det bästa med Etoro är att man kan fråga andra investerar om tips och följa deras handelsplaner. Men det är såklart ingen garanti för vinst.

Etoro handelsplattform

Etoro copy trading

Etoro avgifter

Etoro har en växlingsavgift på 0,5 – 1,5% när man skall sätta in pengar eftersom nästan all handel sker i USD. När man skall ta ut pengar så kostar det 5$. Minsta insättning är 50$. Det finns såklart alltid spreads också när man handlar med valutor och råvaror.

Etoro har många alternativ för att sätta in pengar till deras plattform, inklusive:

  • VISA/Kreditkort
  • Banköverföring
  • PayPal
  • Skrill
  • Neteller
  • Webmoney
  • Giropay

Copy Trading

En av Etoros bästa funktioner är Copy Trading vilket innebär att man helt enkelt kopiera en annan trader och automatiskt investerar precis likadant. Man väljer självklart hur mycket pengar man vill investera och det måste inte vara samma belopp som den trader man följer satsar.

Man kan välja på två olika Copyportföljer:

Top Trader portföljen är där man kan kopiera de bästa traders investeringar just nu.

Market portföljen innebär att man utgår från en investeringsstrategi som man tycker ser bra ut. Portföljen kan innehålla CFD:er, ETF:er, råvaror och valutor. Hög risk med andra ord.

CFD handel

När man handlar med CFD:er (Contract for Difference) så innebär det att man spekulerar om priserna kommer stiga eller sjunka på aktier, index, råvaror, valutor och räntor. Man äger alltså inga värdepapper själv utan upprättar ett köp eller säljkontrakt där priset bestäms. Man kan handla CFD:er med hävstång vilket kan ge höga vinster men också höga förluster.

Tänk på att 67% av alla som investerar i CFD:er hos Etoro går med förlust. Absolut inget för nybörjare.

Aktiehandel

Hos Etoro är handel med aktier courtagefri. Köper man aktier för 500 USD så får man aktier för 500 USD. Alla stora aktiemarknader finns på plattformen, även Stockholmsbörsen men det är få svenska bolag med på listan. Man kan också inta korta positioner och blanka en aktie.

På Etoro kan man inte ha ett ISK-konto utan alla vinster måste man kapitalskatta med 30%.

ETF handel

ETF:er är börshandlade fonder som man kan köpa och sälja precis som en aktie flera gånger per dag. Om man tror att en ETF kommer gå upp skall man investera i de som benämns ”bull” och ”bear” om man tror att de kommer gå ner. Man kan handla ETF:er med hävstång men tänk på att en hävstång kan gå åt bägge hållen.

Råvaruhandel

Råvaror handlas som CFD:er. Man kan spekulera priset på tex. Guld, Silver, Olja, Koppar, Socker, Kakao mm. Att handla med råvaror är väldigt komplext och kräver mycket analys. Tänk på att utan rätt kunskaper spelar man på börsen istället för att investera.

Valutahandel

Även valutor handlas som CFD:er. Man kan spekulera i valutapar som EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY osv. Valutahandel innebär hög risk och det är bra om man börjar handla med ett demokonto samt följa duktiga traders på den social plattformen. Som nybörjare är det extra viktigt att inte börja handla med riktiga pengar innan man lärt sig hur handeln fungerar.

Index

Man kan också följa ett index via CFD-kontrakt. Etoro har 13 index man kan följa tex SPX500, NASDAQ, DJ30 och JPN225. Det kan vara bra att ta rygg på en Copy trader och demohandla ett tag innan man investerar riktiga pengar. Det kan inte sägas för mycket men indexspekulation är högrisk handel.

Kryptovalutahandel

2019 startades EtoroX som är en fullt ut reglerad kryptobörs vilket innebär att man både kan sätta in pengar och ta ut pengar från börsen utan tredje part. Förnärvarande finns 30 stycken kryptovalutor på plattformen. De största kryptovalutorna Bitcoin, Ethereum, Cardano, Ripple och Litecoin är givetvis listade.

Minsta första insättning på EtotoX är 200 USD och det tillkommer avgifter när man köper kryptovalutor. EtoroX har dock en bit kvar för att på allvar utmana kryptoplattformar som Binance eller Kraken.

Krypto Staking

Etoro erbjuder förnärvarande staking på Cardano (ADA) och Tron (TRX) men planerar på att utöka portföljen i framtiden med fler kryptovalutor. Staking innebär enkelt att man tjänar ränta på att äga kryptovalutor. Etoro betalar ut staking belöningar en gång per månad.

Är man inaktiv över ett år så kommer Etoro att ta en avgift på 10$ varje månad tills man loggar in och är aktiv igen. Detta är inget problem för en aktiv investerare men bra att veta ändå. Logga bara in en gång i månaden så är detta problem löst.

Etoro jämförelse

Etoro kan liknas vid en all-inclusive plattform och är därför svår att jämföra med våra svenska börsmäklare. Aktiehandeln kan i alla fall jämföras med Avanza och Nordnet.

Courtage

Växlingsavgift

ISK

Etoro

0 kr

0,5 – 1,5%

Nej

Avanza

Från 39 kr*

0,25%

Ja

Nordnet

Från 1 kr*

0,25%

Ja

*Avanza har courtagefritt upptill 50 000 kr.

*Nordnet har courtagefritt upptill 80 000kr.

Etoro omdöme

Fördelar:

✅ Demokonto att träna med

✅ Användarvänlig plattform

✅ Bra mobilplattform

✅ Courtagefri aktiehandel

✅ Komplett handelsutbud

✅ Social plattform och Copytrading

✅ Svensk översättning

Nackdelar:

❌ Avgift på 5$ vid uttag

❌ Bara handel i USD

❌ Växlingsavgifter vid insättning

❌ Minsta insättning 50$

❌ Höga spreads

❌ Inget ISK

❌ Kontot debiteras 10$ per månad om man är inaktiv över ett år

Sammanfattning

Några av de främsta anledningarna till att kanske välja Etoro är möjligheten att kopiera duktiga traders investeringar och att man kan chatta med andra användare och få investeringstips. Det blir så mycket lättare och snabbare att bli en bättre trader om man kan ”piggy backa” de bästa traders.

Bor man i Sverige finns det väldigt bra inhemska börs och fondmäklare och när det gäller aktiehandel så har Etoro inte många svenska bolag listade. Men är man en global investerare så finns det många marknader att välja bland och det är courtagefritt att köpa aktier.

Mycket av det som Etoro erbjuder är högriskhandel och trots att plattformen är användarvänlig och modern så blir inte riskerna mindre för det. Som nybörjare skall man därför alltid öppna ett demokonto först för att lära sig inställningar och grunder i teknisk analys. Kom ihåg att hävstångshandel är ett tveeggat svärd där konsekvenserna kan bli stora.

EtoroX är namnet på kryptoplattformen och det är bra att den är reglerad eftersom man har lite bättre skydd. Men det är relativt höga spreads (alltså skillnaden mellan köp och sälj) som gör att det kan bli svårt för en daytrader att få handeln lönsam.

Staking är ett trevligt inslag på Etoro där man kan tjäna månadsränta på att äga kryptovalutor. Eftersom Etoro är ett reglerat bolag så finns det bra legalt skydd jämfört med en hel del andra kryptoplattformar där man inte riktigt vet vilka som står bakom.

Eftersom Etoro är en social handelsplattform så blir den automatiskt en kunskapsbank också. Strategier och analyser man kan lära sig går ju att använda hos andra börsmäklare med, så även om man inte är redo att investera pengar hos Etoro kan man ändå lära sig mycket.

Öppna ett gratis konto på Etoro här och börja gärna utforska plattformen och starta ett demokonto med lotsas pengar. Man kan alltid avsluta sitt konto om man inte är nöjd.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjäna pengar på att sälja bilder
Tjäna pengar på att sälja bilder

Du har säkert hört det förut men kan man verkligen tjäna pengar på att sälja bilder? Ja, om man använder sig av olika metoder så finns det goda möjligheter att tjäna lite extra pengar. Sälj dina bilder och tjäna extra pengar. Att lägga ut sina bilder till försäljning...

Tjäna pengar på NFTs
Tjäna pengar på NFTs

Att tjäna pengar på NFTs (Non-fungible tokens) är ett ganska nytt fenomen men trots det omsätter denna handel stora belopp. För att börja handla med NFTs behöver man inte vara en digital konstnär eller kryptomiljonär. Det gäller bara att vet hur man skall börja. Börja...

Starta med dropshipping
Starta med dropshipping

Dropshipping är inget nytt men har blivit väldigt populärt de senaste åren. Men hur startar man med dropshipping och hur hittar man produkter att sälja? Det går vi igenom i denna artikel. Så fungerar dropshipping Dropshipping innebär förenklat att ett...

Investera i bostäder och fastigheter
Investera i bostäder och fastigheter

Man behöver inte vara miljonär för att börja Investera i bostäder. Det kan vara en bra post i en investeringsportfölj. Vi kollar in vilka de främsta plattformarna är som passar bäst för oss i Sverige. Så kan man börja investera i bostäder och fastigheter Kameo är en...

Investera i p2p lån
Investera i p2p lån

Att investera i p2p lån har blivit ganska populärt eftersom det ger en stadig inkomst till relativt lagom risker. I Sverige finns det främst 6 stycken bolag som erbjuder någon form för att investera i lån. Vi kollar in vilket som är bäst just nu. De 6 bästa...