Hitta onlinekurser och lär dig i din egen takt!

av | Aug 12, 2021 | Självutveckling | 0 Kommentarer

Hitta onlinekurser

Skulle du vilja vidareutbilda dig, tjäna mer pengar, men har svårt att få tiden att räcka till? Du måste inte säga upp dig och bli en fattig student för att utvecklas. Välj istället onlinekurser där du kan studera i din egen takt.

Man måste inte studera på heltid vid högskola eller universitet. De flesta lärosäten erbjuder kortare kurser som kvällskurser eller distanskurser, för att ge fler möjlighet att läsa vidare. Dessa är tänkta som en introduktion för den som vill testa ett nytt ämne, eller fördjupning för den som redan har en examen i ett ämne och som vill läsa vidare inom ett specifikt område.

Dessa kurser ger en bra merit, men en nackdel är att du måste studera i en bestämd takt och följa en fastlagd plan för att få godkänt. Dessutom måste du köpa dyr litteratur inför varje kurs för att klara av uppgifterna. Många tycker också att det känns pretentiöst och lite skrämmande att helt plötsligt sätta sig på skolbänken – särskilt om man inte studerat på högre nivå tidigare. Om du ens blir antagen, vill säga.

Uppdatera dina kunskaper med onlinekurser

Vill du fräscha upp dina kunskaper eller få lite nya idéer finns det andra alternativ. Numera finns en mängd bra onlinekurser, där du kan välja ämne helt utifrån eget intresse och sedan studera i en takt som passar dig. Om en utbildning är till gagn för ditt arbete kan du i vissa fall komma överens om att få den betald via företaget. Detta gynnar både dig och dem och förutom kunskaper brukar vidareutbildning bidra till mer motiverad personal.

Precis som du uppdaterar datorn är det viktigt att uppdatera dina egna kunskaper, så att de matchar morgondagens behov. På så sätt håller du dig attraktiv på arbetsmarknaden men får även goda möjligheter till extrainkomst tack vare dina unika kunskaper. Många ser det som att man ”lär hela livet” och detta är nog en nödvändig inställning för att överleva på en föränderlig arbetsmarknad.

Tjäna mer pengar

Visste du att fortbildning är ett bra argument vid löneförhandling? Att man engagerar sig i ett ämne som är relaterat till jobbet visar på handlingskraft och brukar imponera på chefen. Om du har planer på att byta karriär eller tjäna lite extra pengar vid sidan av är onlinekurser ett utmärkt redskap för att komma vidare. Välj mellan ämnen som försäljning, design, IT och programmering, språk eller fotografi.

Även om du inte har tänkt starta eget företag kan efterfrågade kunskaper generera en bra inkomst. Det finns många olika sidor där du kan sälja tjänster och genom exempelvis Frilans Finans kan du sälja tjänster utan att registrera firma. Onlinestudier kan med andra ord löna sig ekonomiskt. Har du redan en chefsposition kan du lära dig hur du kan bli en ännu bättre företagsledare – vilket i förlängningen genererar mer pengar till verksamheten.

Utbildning på nätet

Att utbilda sig på nätet kan vara ett sätt att få fördjupade eller bredare kunskaper om ett redan bekant ämne – eller en chans att lära sig något nytt. Många som studerar känner en ökad motivation i jobbet, men även i andra sammanhang i livet. Genom att gå kurser på nätet kan man komma i kontakt med områden som kanske annars varit helt omöjliga att nå.

Förutom att det är nyttigt att få andra infallsvinklar på saker, kan det också vara bra ur en social aspekt. Med bättre självförtroende blir de flesta mer utåtriktade. Att gå en onlinekurs är enkelt och du kan göra det hemma i ditt eget kök, på pendeltåget eller i favoritfåtöljen. Allt du behöver är en internetuppkoppling och en laptop eller läsplatta.

Hur mycket tid vill du avsätta på onlinekurser?

Våra liv ser olika ut och genom utbildningar på nätet kan du själv välja hur mycket tid du vill avsätta. 5 minuter, 15 minuter eller 30 minuter om dagen kan låta lite, men många bäckar små – räkna ihop vad det blir på en vecka, en månad eller ett år. Det är ungefär samma sak med studier som med träning – det viktigaste är att komma igång! Tiden du avsätter är av mindre betydelse – men energin du investerar i att faktiskt starta kommer att betala sig.

Udemy onlinekurser

Webbutbildningar

Det finns en mängd olika webbutbildningar att välja på. Några av de mest etablerade är Udemy.com, Skillshare.com, Skillwise.com och Curious.com. Dessa erbjuder kurser mot betalning, men med tanke på den höga kvaliteten och vad du kan få ut av kurserna kan det ändå vara värt det. Har du tur kan du också få tag på ett introduktionserbjudande, som ger en gratis provperiod eller rabatt på första kursen du anmäler dig till.

Skillshare erbjuder över 23 000 olika kurser inom områden som design, affärsverksamhet, teknologi, fotografi, entreprenörskap, film och skrivande. Som du säkert redan gissat finns det något både för den drivna affärsmannen och för den nyfikna pensionären, som söker efter en ny hobby eller extrainkomst. Skillwise har ett förvillande likt namn, men har en annan nisch på sina kurser. Förutom fotografering kan du nämligen lära dig datakunskap på hög nivå.

Udemy.com erbjuder ett liknande utbud och här kan du även hitta konstkurser och kurser i måleri och teckning. Är du tekniskt intresserad kan du välja en kurs i maskininlärning eller webbutveckling. Välj instruktör utifrån din egen nivå – här finns allt ifrån nybörjarnivå till expertnivå. Curious.com erbjuder 25 000 lektioner inom varierande ämnen och här får du aktiv hjälp att lägga upp en studieplan som passar just dig.

skillshare onlinekurser

Gratis onlinekurser

Det finns även gratis onlinekurser på nätet, men nivån på dessa är mycket varierande. Även om du inte investerar pengar i kursen så investerar du engagemang och tid. Därför vill du försäkra dig om att du får valuta för all energi du lägger ner. Man kan visserligen lägga ner ett stort arbete på research och på så vis försöka skapa sig en bild av vad andra tycker om kurserna och dess innehåll.

Men varför lägga tid på det? Ibland kan det vara svårt att få ett realistiskt intryck genom subjektiva åsikter och du kan utgå ifrån att de flesta utbildningar som kostar pengar håller högre kvalitet rakt igenom. Genom att välja en välkänd utbildningssida som har ett stort utbud och som har funnits länge kan du förvissa dig om att få det bästa. Vissa har dessutom fått officiella rekommendationer av vetenskapliga institut och tankesmedjor runt om i världen.

Viktigt att hålla hjärnan i trim

Forskningen går framåt och de flesta läkare är överens om att hjärngympa är lika viktigt som motion. Genom att hålla dig i form kan du förlänga ditt aktiva liv och få bättre livskvalitet. Förr löste många äldre korsord eller spelade kort för att hålla tankeverksamheten igång – nu väljer allt fler att gå kurser på nätet. Att säga att ”man är för gammal” är lite som att skylla på att hunden åt upp läxan.

Det är aldrig för sent att lära sig något nytt och vem vet – det kanske är som att en helt ny värld öppnar sig. Även yngre har behållning av att hålla hjärnan i trim. Genom att utmana sig själv och göra sådant som är nytt kan man växa som person. Detta är till gagn för karriären, sällskapslivet och inte minst familjelivet.

Du kan bli en bättre fotograf, lära dig om matlagning och dessutom få tips om hur man för en dialog med sin partner på bästa sätt. Eller så kan du utvecklas till en professionell IT-expert med höga ambitioner. Vem vet vilka möjligheter som kan öppnas? Det är bara du själv som sätter gränserna.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjäna pengar på NFTs
Tjäna pengar på NFTs

Att tjäna pengar på NFTs (Non-fungible tokens) är ett ganska nytt fenomen men trots det omsätter denna handel stora belopp. För att börja handla med NFTs behöver man inte vara en digital konstnär eller kryptomiljonär. Det gäller bara att vet hur man skall börja. Börja...

Starta med dropshipping
Starta med dropshipping

Dropshipping är inget nytt men har blivit väldigt populärt de senaste åren. Men hur startar man med dropshipping och hur hittar man produkter att sälja? Det går vi igenom i denna artikel. Så fungerar dropshipping Dropshipping innebär förenklat att ett...

Investera i bostäder och fastigheter
Investera i bostäder och fastigheter

Man behöver inte vara miljonär för att börja Investera i bostäder. Det kan vara en bra post i en investeringsportfölj. Vi kollar in vilka de främsta plattformarna är som passar bäst för oss i Sverige. Så kan man börja investera i bostäder och fastigheter Kameo är en...

Investera i p2p lån
Investera i p2p lån

Att investera i p2p lån har blivit ganska populärt eftersom det ger en stadig inkomst till relativt lagom risker. I Sverige finns det främst 6 stycken bolag som erbjuder någon form för att investera i lån. Vi kollar in vilket som är bäst just nu. De 6 bästa...

Börja med Affiliatemarknadsföring
Börja med Affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring är ett vanligt sätt att tjäna pengar på en onlineverksamhet. Det är ganska enkelt att starta men det är långt ifrån enkelt att börja tjäna pengar. Men det finns vissa saker man kan göra för att få bättre förutsättningar. Så lyckas man med...