Hur får man hög sparränta

av | Uppdaterad Sep 20, 2021 | Spara pengar | 0 Kommentarer

hur får man hög sparränta

Den tiden då man kunde få sparränta som slog inflationen hör tyvärr till det förgångna. Men hur får man hög sparränta idag? Kan man leva med liten risk så ökar chanserna annars ser det mörkt ut.

Insättningsgaranti och hög sparränta möjligt?

Nej, det är inte möjligt. De högsta 1 åriga räntorna ligger runt 1,10% – 1,22% och det är en direkt förlustaffär att ha sina pengar på sådana konton. Inflationen ligger runt 2% så pengarna blir mindre värda hela tiden. Ha aldrig några större summor på konton med så låg ränta.

Det är faktiskt så att jämför man med börsen de senaste 20 åren så är det mindre risk att pengarna blir mindre värda där än på ett sparkonto med insättningsgaranti. Det går alltså inte att skydda sina pengar på något 100% säkert sätt. Det är en myt.

Ingen Insättningsgaranti och hög sparränta?

Är du villig att riskera något för att vinna? Då finns det goda möjligheter att faktiskt skydda sin pengar och samtidigt tjäna lite ränta. Man kan inte vara helt säker och tro att man kan tjäna något. Är man inte beredd att satsa så kommer man tyvärr att förlora ju längre tiden går.

Man blir inte rik snabbt på att spara pengar men kan man hålla sitt kapital över inflationen och gärna några procent till så är det bra. Man vill ju inte låta som en glädjedödare men alla borde veta vid det här laget att spara pengar på banken är en totalt katastrof ekonomiskt.

Här kan du få hög sparränta:

Viaspar

viaspar

Här kan man välja på två sorters konton. Sparkontot utan bindningstid har en årsränta på 5,50% och kapitalkontot med 3 månaders bindningstid har en årsränta på 6.10%. Viaspar tillhör Via Sms Group som utfärdar krediter på över 60 miljoner euro varje år över hela Europa. De har mycket kapital i ryggen så att spara pengar hos Viaspar är relativt säkert. Man kan som mest ha 50 000 kr på sitt konto.

4spar

4spar

Du kan välja på ett fast räntekonto på 3 månader med en årsränta på 6,10% eller ett rörligt inlåningskonto med 5.50% ränta .4spar är en del av 4finance Group med utlåning till 12 länder i Europa samt Argentina och Mexico. De har samma upplägg som Viaspar och man kan sätta in max 50 000 kr per konto.

Uppland Sparkapital

uppland sparkapital

Här kallar man det inte längre för sparkonto utan för investering i lån. Man kan välja på 4 olika investeringsalternativ med en ränta från 3.10% – 7.0%. UpplandsSpar AB lånar ut till både privat personer och företag för att balansera sin portfölj och minska risken för sina investerare. Man kan ha som mest ha 100 000 kr på sitt konto.

Investera i krediter och få hög sparränta

Savelend

savelend

Här investerar man i olika typer av lån. Savelend har som mål att avkasta 7 -9% per år efter avgifter och kreditförluster men har faktiskt avkastat 10.80% de senaste 12 månaderna. De har ca 373 miljoner kr på sin plattform och det är väldigt enkelt att komma igång. Med deras investeringsmotor Smartinvest så sprids investeringen ut på olika krediter automatiskt för att minimera riskerna.

Lendify

lendify investering

Här får man välja på Autoinvest kort med en ränta på 3.2% eller Autoinvest lång med en ränta på 4.6%. Investerar man minst 10 000 kr så sprids investeringarna automatiskt på minst 40 olika kreditlån, vilket minskar risken betydligt. När man investerar i lån får man pengar tillbaka varje månad som man kan ta ut eller återinvestera. Lendify är en del av den Danska koncernen Lunar.

Untie

untie

Här investerar man i preferensaktier med fast utdelning på 7% per år. Fördelen med preferensaktier är att skatten är 25% istället för normalt 30%. Untie investerar i kreditlån som alltid innebär en viss risk. Avkastningen på en preferensaktie kan också bli sämre om bolaget tjänar dåligt eller går med förlust. Fördelen är att skatten blir mindre.

Hur hög risk är det att investera i lån?

Stora spelare som Savelend och Lendify redovisar kreditförluster på 1-2%, vilket inte är så mycket. Om du investerar och sprider dina pengar på många olika lån så balanserar du din portfölj och går med vinst även om några låntagare inte betalar av sina lån. Alla som lånar betalar inte tillbaka, sådan är verkligheten.

Att investera alla sina pengar i lån är inte att rekommendera. Se det som en del av en portfölj bestående av många olika investeringsobjekt. Sparar du till något kortsiktigt så är det ju ingen investering och skall därför inte investeras. En investering mår ju bäst av att vara långsiktig.

Vad finns det för andra sparalternativ?

Att spara i vanliga index och aktiefonder är inget dåligt alternativ. Tvärtom så har Stockholmsbörsen avkastat 9.24 % i snitt per år mellan 1870 – 2019. Så man kan nästan räkna med att se sin investering öka med 9% per år vilket är högre än alla låneinstitut.

Men börsen går inte spikrakt 9% upp varje år utan det varier såklart ganska mycket. Så att ha en bred investeringsportfölj är smart för att inte tappa allt för mycket när det är sämre tider.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Bästa Indexfonderna 2022
Bästa Indexfonderna 2022

Indexfonder är kanske den bästa sparformen som finns. Man får en bred spridning av aktier till en låg avgift. För allra de flesta småsparare är förmodligen indexfonder att föredra jämfört med att spara direkt i aktier. I denna artikel går vi igenom de bästa...

Bästa Globalfonderna 2022
Bästa Globalfonderna 2022

En bra och billig globalfond är en viktig del i en fondportfölj. Genom att sprida riskerna globalt kan man minska förlusterna vid en lågkonjunktur och samtidigt öka vinsterna på snabbt stigande marknader vid en högkonjunktur. Det finns många faktorer som påverkar...

23 Fonder med låg avgift 2022
23 Fonder med låg avgift 2022

Att spara i fonder med låg avgift är nästan alltid en bra idé. Fonder med dyrare avgift presterar sällan bättre och övertid kan avgifterna äta upp en stor del av vinsten. Att välja rätt fonder när man bygger en fondportfölj är viktigt eftersom man ofta har en lång...

Kan man köpa och sälja aktier samma dag?
Kan man köpa och sälja aktier samma dag?

Att kunna handla snabbt är väldigt viktigt av flera skäl, för man skall köpa och sälja aktier samma dag vill man inte ha fördröjningar som gör att man köper till högre pris eller säljer med förlust. Självklart kan man köpa och sälja aktier samma dag. Utan snabba köp...

21 bra affärsidéer 2022
21 bra affärsidéer 2022

Här kommer 21 färska affärsidéer för 2022. Skall du starta eget, skaffa en sidoinkomst eller få idéer till utbildning? Då är denna lista kanske något för dig. Lista med 21 affärsidéer för 2022: Virtuell assistent En virtuell assistent sköter varierande administrativa...