Hur blir man en frilansare?

av | Sep 9, 2021 | Självutveckling | 0 Kommentarer

Hur blir man en frilansare

Driver egen firma eller kallar sig entreprenör, en frilansare kan ha många namn. Att bli en frilansare och hitta frilansjobb är något vi tittar närmare på i denna artikel. Vad behöver man för kunskaper och var skall man leta?

Vad är en frilansare?

En frilansare är en egenanställd person som erbjuder sina tjänster eller produkter till företag och stat. Man kan jobba i projektform eller vara inhyrd som konsult. För det mesta jobbar man enligt ett tidsbestämt kontrakt eller ett förbestämt antal timmar. Fria timmar är mycket ovanligt.

Man får räkna med perioder av mycket jobb eftersom en 40-timmars vecka inte existerar för en frilansare. Det kan bli 20-timmar eller 80-timmar, variationen är stor och det kan vara svårt att planera annat när man är mitt i ett kontrakt.

Vad gör en frilansare?

Det kan vara nästan vad som helst. Har du kompetenser inom ett område så är det fullt möjligt att det finns en person som gör samma jobb som du fast på frilansbasis. Man kan i princip ta vilka jobb som helst för man bestämmer själv.

Vanliga frilansjobb är Skribent, Webbdesigner, Virtuell assistent och Fotograf. Inom industrin finns ingenjörer och avancerade yrkesfolk med då kallas dom för konsulter och kan jobba både inom produktion och utveckling. Man kan även köra taxi eller klippa gräsmattor, listan kan bli väldigt lång.

Så blir man en frilansare

Du måste ha något att erbjuda. Det är viktigt att du har erfarenheter och kunskaper inom det område som du vill jobba inom. Det bästa sättet är att jobba som anställd några år och bygga upp en bra kompetens innan man går vidare som konsult och frilansare.

Det är också viktigt att känna till marknaden och trender. Det är inte bra att starta en verksamhet inom ett område med för höga trösklar eller för låg efterfrågan. Man måste göra en research och ha en strategi. Med rätt tillvägagångssätt kan en karriär som frilansare vara väldigt lukrativ.

Fördelar med att vara en frilansare

Du är din egen chef och bestämmer vilka jobb du skall ta. Du bygger en stor erfarenhet och blir attraktiv på arbetsmarknaden. De kunskaper du lär dig som egenanställd hjälper dig att snabbare byta bana om förutsättningarna förändras.

Frilansar du på distans kan du ofta välja när du jobbar och var du jobbar. Du har ingen som hänger över dig och försöker detaljstyra hur du arbetar. Bara jobbet blir gjort så är kunden nöjd och pengarna ramlar in på kontot.

Nackdelar med att vara en frilansare

Du har ingen anställningstrygghet. Du kan få jobba långa dagar utan någon övertidsersättning och din semester är obetald. Man kan sätta pris och inkludera sin kostnader men i en konkurrensutsatt bransch kan det vara svårt att sätta tillräckligt högt pris.

Det kan gå längre tid mellan uppdrag och alla uppdrag är inte välbetalda. Som frilansare kan det vara svårt att säga nej trots att det förslagna priset inte känns bra. Det kan också bli stressigt om man har deadlines som väntar eller om man hamnar efter av olika anledningar.

Var hittar man frilansjobb?

I Sverige är personliga kontakter, LinkedIn och Freelancer.se vanligaste sättet att hitta jobb. Men det finns många andra sajter att leta på. Man kan även hitta jobb genom att kontakta företag och konsultbyråer. Det gäller att vara kreativ som frilansare.

Det bästa med att bygga en kundbas är att chansen för återkommande uppdrag ökar kraftigt. Ju längre tid och ju mer jobb du utför desto mindre tid behöver du lägga på att hitta nya uppdrag. De första åren är tuffa men klarar man sig igenom dom första åren så är förutsättningarna för att det skall bli lättare ljusare.

Att tänka på som frilansare

Ordning och reda är viktigt. Skatter och moms skall betalas, bokföring och redovisning skall göras och dina egna kostnader kontrolleras. Tycker man att detta känns väldigt jobbigt så kan man använda sig av frilansföretag som Coolcompany och frilansfinans som sköter all bokföring och fakturahantering åt dig.

När man är en frilansare bygger man ett personligt varumärke och då går det inte att vara ohyfsad, omoralisk eller lägga upp dumheter på sociala medier. Det är ju inte kul att bli uppfattad som oseriös när man letar efter nya uppdrag.

Bygga upp sin kompetens som frilansare

Gillar man inte att jobba som anställd eller har en personlighet som inte passar som anställd så är ett liv som frilansare säkert bättre. Saknar man tillräckligt med kunskaper för det jobb man vill utföra så måste man utbilda sig. Det finns inga genvägar tyvärr.

Som frilansare måste man uppdatera sin kunskaper löpande för att fortsätta vara attraktiv i framtiden. Det går inte att lära sig allt en gång och tro att det räcker, stagnerar man så kommer livet som frilansare att upphöra ganska snabbt. Tänk på att det krävs inte alls mycket tid för att uppdatera sig då och då. Avsätt 2 timmar i veckan till kompetensutveckling och du kommer att ligga före nästan alla.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjäna pengar på att sälja bilder
Tjäna pengar på att sälja bilder

Du har säkert hört det förut men kan man verkligen tjäna pengar på att sälja bilder? Ja, om man använder sig av olika metoder så finns det goda möjligheter att tjäna lite extra pengar. Sälj dina bilder och tjäna extra pengar. Att lägga ut sina bilder till försäljning...

Tjäna pengar på NFTs
Tjäna pengar på NFTs

Att tjäna pengar på NFTs (Non-fungible tokens) är ett ganska nytt fenomen men trots det omsätter denna handel stora belopp. För att börja handla med NFTs behöver man inte vara en digital konstnär eller kryptomiljonär. Det gäller bara att vet hur man skall börja. Börja...

Starta med dropshipping
Starta med dropshipping

Dropshipping är inget nytt men har blivit väldigt populärt de senaste åren. Men hur startar man med dropshipping och hur hittar man produkter att sälja? Det går vi igenom i denna artikel. Så fungerar dropshipping Dropshipping innebär förenklat att ett...

Investera i bostäder och fastigheter
Investera i bostäder och fastigheter

Man behöver inte vara miljonär för att börja Investera i bostäder. Det kan vara en bra post i en investeringsportfölj. Vi kollar in vilka de främsta plattformarna är som passar bäst för oss i Sverige. Så kan man börja investera i bostäder och fastigheter Kameo är en...

Investera i p2p lån
Investera i p2p lån

Att investera i p2p lån har blivit ganska populärt eftersom det ger en stadig inkomst till relativt lagom risker. I Sverige finns det främst 6 stycken bolag som erbjuder någon form för att investera i lån. Vi kollar in vilket som är bäst just nu. De 6 bästa...