Investera i bostäder och fastigheter

av | Oct 13, 2021 | Investera pengar | 0 Kommentarer

Investera i bostäder

Man behöver inte vara miljonär för att börja Investera i bostäder. Det kan vara en bra post i en investeringsportfölj. Vi kollar in vilka de främsta plattformarna är som passar bäst för oss i Sverige.

Så kan man börja investera i bostäder och fastigheter

kameo logo

Kameo är en skandinavisk investeringsplattform för fastigheter grundad 2014 i Danmark. Sedan 2016 har de också filialer i Sverige och Norge. Kameo har tillstånd från den Danska Finanstillsynen och största delägare är investeringsbanken ABG Sundal Collier.

Minsta investeringsbelopp är endast 500 kr vilket öppnar upp för många småsparare att kunna vara med utan att riskera för mycket. Ränta på fastighetslånen ligger på mellan 5–15% beroende på vilken risknivå man väljer.

Kameo erbjuder investeringsobjekt över hela Skandinavien och det finns många intressanta fastighetsprojekt i Sverige som är den största marknaden. När man har en aktiv investering betalas räntan ut en gång per månad. Perfekt för ett stadigt kassaflöde.

Kameo har ett säkerhetspaket anslutet till varje lån för att minimera förlusterna om en låntagare inte kan betala tillbaka. Det finns 5 riskklasser så man kan ju påverka hur mycket man är beredd att riskera vilket är bra.

Tessin logo

Tessin Nordic AB grundades 2014 är Sveriges största fastighetsfinansieringsplattform med över 57 000 investerare anslutna. För oss i Sverige är Tessin helt klart det självklara valet om man tycker att utlandsinvesteringar är för osäkra.

Minsta investeringsbelopp är 50 000 kr vilket är ganska högt och tyvärr gör att en hel del småsparare inte anser sig ha tillräckligt med kapital för att investera. Det kan ändå vara smart att spara ihop pengar för fastigheter är trots allt lukrativt att investera i.

Man kan endast investera i bostäder och fastigheter på Tessins plattform och avkastningen ligger på runt 7–12% beroende på vilket fastighetsobjekt man väljer. Förnärvarande kan man investera i bostäder och fastigheter i Sverige och Finland.

När man investerar så finns risken att man förlorar delar eller hela sin investering. Den risken är väldigt liten men finns. De investeringsobjekt Tessin erbjuder har genomgått grundlig riskanalys vilket minimerar förluster. Läs mer om Tessin här.

reinvest24 logo

Reinvest24 är en estnisk investeringsplattform för nyproduktion av bostäder, fastighetsprojekt och hyresfastigheter grundat 2017. De investerar i fastighetsobjekt över hela Europa med största del i portföljen riktad mor Östeuropa.

Minsta investeringsbelopp är 100€. Alla investeringsobjekt går igenom samma riskanalys och bara de som klarar kraven godkänns. Den genomsnittliga årsavkastningen är 14,8% men beroende på personligt risktagande kan den både bli högre och lägre.

När man investerar köper man enheter (units) som kan kosta 1€ eller 10€ osv. Man väljer själv fritt vad man vill investera i. Det finns ingen automatisk funktion som sprider risker utan det får man göra själv. Man får dock en bra överblick så det är inte så komplicerat.

Man kan välja att återinvestera sin avkastning och få ränta på ränta vilket är bra. Reinvest24 satsar också en hel del på hyresfastigheter vilket innebär att man kan investera och få ta del av hyresintäkter. Tänk bara på att fastighetsinvesteringar inte är riskfria även om riskerna är hanterbara.

EstateGuru logo

Estateguru är ytterligare en estnisk fastighetsinvesterarplattform. Företaget grundades 2013 i Tallinn och satsar främst på investering i Baltikum och Västeuropa inklusive Sverige. De har över 91 000 investerare på sin plattform vilket placerar Estateguru i toppen i Europa.

Minsta insättningsbelopp är 50€. Man kan välja själv vilka objekt att investerar i eller så använder man sig av autoinvest-funktionen som utgår från förinställda riskanalyser och kriterier. Automatiska investeringar är bra om man vill att pengarna skall arbeta utan uppehåll.

Den årliga avkastningen ligger på mellan 8–13% med ett genomsnitt på 11,31%. Estateguru riktar sig främst till företag som inte vill använda sig av traditionella banker vilket innebär att riskerna kan bli något högre. Man kan dock välja mellan säkrade lån och osäkrade lån för att minimera riskerna.

Det finns avgifter när man säljer en investering på andrahandsmarknaden på 2% och 1€ när man för över pengar till sitt bankkonto. Är man inaktiv utan att ha någon aktiv investering på över 12 månader tar Estateguru ut en avgift. Har man 0€ på sitt konto dras dock ingen avgift.

Andra sätt att investera i bostäder och fastigheter

Bäst fastighetsfonder just nu:

  • ODIN Fastighet C +43,10%
  • Länsförsäkringar Fastighetsfond A +38,06%
  • Carnegie Fastighetsfond Norden A +33,60%
  • PriorNilsson Realinvest A +23,78%

Utvecklingen avser de senaste 12 månaderna. Alla uppgifter kommer från Avanza 2021-10-13

Bäst fastighetsaktier just nu:

  • Samhällsbyggnadsbo. i Norden B +87,86%
  • Sagax B +83,52%
  • Kungsleden +40,34%
  • Diös Fastigheter +39,67%

Utvecklingen avser de senaste 12 månaderna. Alla uppgifter kommer från Avanza 2021-10-13

Därför är det bra att investera i bostäder och fastigheter

När börsen är orolig och räntorna är låga är det bra att vidga sina vyer och leta efter investeringar med bra avkastning och inte för hög risk. Fastigheter och bostäder är över tid en bra investering och framförallt en möjlighet till stabil inkomst med ett jämt kassaflöde.

Förr så kunde inte vanliga privatpersoner investera i fastigheter eftersom det krävdes stora investeringsbelopp. Bara rika hade tillgång till denna lukrativa marknad som ofta kan slå börsindex eller ligga jämsides.

Men tack vare digitaliseringen har det blivit mycket lättare att ta del av kakan även för oss småinvesterare. Det är faktiskt få andra investeringsslag som kan mäta sig med avkastningen från fastigheter. Därför är det Inte konstigt att det dröjde så länge innan denna marknad öppnades upp för allmänheten.

Utan ta extrema risker kan man faktiskt få en årsavkastning på ca 9%. Börsen har snittat på ca 12,5% per år sedan 1990 men då är riskerna faktiskt högre och avkastningen är inte jämn från år till år som med fastighetsinvesteringar.

Att tänka på innan man investerar i bostäder och fastigheter

Det kan kännas lockande att investera i objekt med hög avkastning men det kan faktiskt bli så att man tjänar mer på att investera i objekt med mindre risk över tid. När man tar med kreditförluster kan den höga avkastningen faktiskt bli lägre i slutändan.

När man investerar i fastigheter kan man inte använda sig av ett ISK-konto utan skatten på vinsten är alltid 30%. Investerar man 50 000 kr hos Tessin till en årsavkastning på 9% blir vinsten efter skatt 3150 kr. Inga jättebelopp men mycket bättre än att ha pengarna på ett bankkonto.

Kameo och Tessin är enligt mig förstahandsval då de bara investerar i Norden vilket historiskt innebär mycket mindre risk än i tex. Östeuropa. Men både Reinvest24 och Estateguru är stabila plattformar som har ett intressant utbud.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjäna pengar på att sälja bilder
Tjäna pengar på att sälja bilder

Du har säkert hört det förut men kan man verkligen tjäna pengar på att sälja bilder? Ja, om man använder sig av olika metoder så finns det goda möjligheter att tjäna lite extra pengar. Sälj dina bilder och tjäna extra pengar. Att lägga ut sina bilder till försäljning...

Tjäna pengar på NFTs
Tjäna pengar på NFTs

Att tjäna pengar på NFTs (Non-fungible tokens) är ett ganska nytt fenomen men trots det omsätter denna handel stora belopp. För att börja handla med NFTs behöver man inte vara en digital konstnär eller kryptomiljonär. Det gäller bara att vet hur man skall börja. Börja...

Starta med dropshipping
Starta med dropshipping

Dropshipping är inget nytt men har blivit väldigt populärt de senaste åren. Men hur startar man med dropshipping och hur hittar man produkter att sälja? Det går vi igenom i denna artikel. Så fungerar dropshipping Dropshipping innebär förenklat att ett...

Investera i p2p lån
Investera i p2p lån

Att investera i p2p lån har blivit ganska populärt eftersom det ger en stadig inkomst till relativt lagom risker. I Sverige finns det främst 6 stycken bolag som erbjuder någon form för att investera i lån. Vi kollar in vilket som är bäst just nu. De 6 bästa...

Börja med Affiliatemarknadsföring
Börja med Affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring är ett vanligt sätt att tjäna pengar på en onlineverksamhet. Det är ganska enkelt att starta men det är långt ifrån enkelt att börja tjäna pengar. Men det finns vissa saker man kan göra för att få bättre förutsättningar. Så lyckas man med...