Investera i p2p lån

av | Uppdaterad Oct 9, 2021 | Investera pengar | 0 Kommentarer

Investera i p2p lån

Att investera i p2p lån har blivit ganska populärt eftersom det ger en stadig inkomst till relativt lagom risker. I Sverige finns det främst 6 stycken bolag som erbjuder någon form för att investera i lån. Vi kollar in vilket som är bäst just nu.

De 6 bästa plattformarna för att investera i p2p lån

lendify investering

Lendify är Sveriges största plattform för p2p investeringar. De grundads 2014 och ägs numera av det danska techbolaget Lunar. Genom att Lunar tar över verksamheten får Lendify tillgång till större kapital och även en europeisk banklicens som tidigare saknats.

Man kan välja på två olika investeringar. Autoinvest kort och autoinvest lång. Investera man över 10 000 kr så placeras pengar ut på minst 40 olika lån för att sprida riskerna så mycket som möjligt.

Man investerar i annuitetslån vilka betalas ut månadsvis. Det går såklart att återinvestera sina pengar automatiskt och ta del av ränta på ränta effekten. Vill man ha ett jämt flöde av pengar så är månadsutbetalningar ett bra val.

Avkastningen hos Lendify är ca 5% per år efter avgifter och kreditförluster. Man kan räkna med att några kreditförluster dyker upp men det viktigaste är att man går med vinst varje år. Lendify har bra rating på trustpilot och är inget dåligt val att ha med i investeringsportföljen.

savelend

Savelend Group grundades 2014 och ägs till största del av VD Ludwig Petterson. Genom Savelend kan man investera i både privatlån, inkasso och företagslån. De har tillstånd från finansinspektionen att bedriva verksamhet och är även börsnoterade på First North Stockholm.

Man kan starta med 500 kr men de rekommenderar att man minst investerar 2000 kr för då sprids investeringen ut på ca 200 lån för riskminimering. Med autoinvest återinvesteras intjänad ränta men det gäller att hålla koll så att investeringen inte bara läggs i privatlån utan även i andra lån.

Savelend har en avgift på intjänad ränta på 10%. Det kan verka högt men det är helt ok eftersom det är en ränta som påverkas av resultatet och inte en fast avgift på insatt kapital. Säljer man lån på andrahandsmarknaden tillkommer en avgift på 5% på försäljningspriset.

De senaste 12 månaderna ligger avkastningen på 10,07% men snittet sedan starten 2014 ligger på 13,82% per år. Som privatperson sköter Savelend all skatteinbetalning så allt man behöver göra är att investera och sedan ta en kopp kaffe.

brocc

Brocc lanserades 2016 och är ett svenskägt företag inom finansiella tjänster. De erbjuder investeringar i enbart privatlån till privatpersoner. Brocc har tillstånd från finansinspektionen att bedriva in och utlåning i Sverige.

Minsta investering är 10 000 kr och när man investerar sprids den ut till minst 40 lån för att minimera kreditförlusterna. Man kan välja att räntor och amorteringar återinvesteras automatiskt. Vill man bryta sin investering i förtid kan man också sälja lånet för en avgift på 2%.

Brocc använder sig av olika riskklasser där minsta risken ger en beräknad vinst på 5% och den högsta risken kan ge 15%. Risken för kreditförluster följer naturligtvis med riskklasserna där största kreditförlusten beräknas vara nästan 4%. Det är bra att det finns väljbara riskalternativ.

Avgifterna ligger på 1,8% per år på utlånat kapital och prestationsbaserade. Tyvärr har Brocc meddelat att de inte tar in några nya investerar på sin plattform för närvarande.

mintos

Mintos grundades 2015 och är en global marknadsplats för låninvesteringar. Huvudkontoret ligger i Riga Lettland men man har låninvesteringar spridda i minst 34 länder över hela Europa. Det ger bra riskspridning för investerare.

Minsta investeringsbelopp är 10€ och det finns egentligen inget tak för hur mycket man kan sätta in. Mintos har över 100 000 investerare anslutna till sin investeringsplattform och är således 10 gånger större än sina svenska konkurrenter.

Mintos har inga serviceavgifter utan det är helt kostnadsfritt att investera. Det finns dock en växlingsavgift på 0,5% när man sätter in pengar från ett svenskt bankkonto. Vill man sälja sin investering på andrahandsmarknaden tar Mintos en avgift på 0,85%.

Sedan starten 2015 har den genomsnittliga vinsten legat på 9,85% per år. Man kan välja att automatiskt investera i lån eller handplocka lån själv. Mintos är ett bra val om man vill bredda sin portfölj mot den europeiska lånemarknaden.

Bondora

Bondora lanserades 2008 och är en europeisk p2p-lånplattform. Huvudkontoret ligger i Tallinn Estland och är likt Mintos en kontinental spelare med investerare spridda över hela Europa.

Det räcker med endast 1€ för att börja investera. På Bondoras plattform kan man välja mellan 3 olika produkter att investera i. Man kan välja mellan låg till högriskprodukter och det går att autoinvestera för att få ränta på ränta.

Go & Grow är den populäraste produkten och har också lägst risk. Avkastningen är på upp till 6,75% per år innan skatt. När man investerar sitt kapital hos Go & Grow är det faktiskt möjligt att likvidera sin investering i förtid och få hela summan utbetald.

Bondora har inga serviceavgifter på investeringar utan den enda avgiften är på 1€ oavsett belopp när man för över pengar till sin Wallet från Go & Grow. Bondora tar inte ut någon avgift när man sätter in eller tar ut pengar. Bondora är ytterligare ett bra p2p-investeringsalternativ på den europeiska marknaden.

untie

Untie Group grundades 2010 av Stefan Willebrand. Untie lending AB är ett dotterbolag som startade så sent som hösten 2019 och där kan man investera i deras utlåningsverksamhet i form av preferensaktier.

Priset för en preferensaktie är 2000 kr vilket också är minsta investeringsbelopp. Man kan välja att sälja sin preferensaktie tillbaka till Untie för exat samma pris. Avkastningen är satt till 7% per år vilket ger en vinst på 105 kr efter skatt per aktie. Minsta investeringstid är satt till 6 månader.

Det bästa med preferensaktier är att man bara skattar 25% på kapitalet istället för normalt 30%. Är man en företagare så är det skattefritt eftersom det är onoterade aktier. Investeringen är avgiftsfri och helt automatisk med månadsutbetalningar på avkastningen.

En preferensaktie har ett fast pris och påverkas inte av rörelser på någon marknad. Vill man ha en stabil inkomst varje månad så är denna investeringsform ett bra alternativ. Untie Group driver slantar.nu och pluskan.se och det är sådan verksamhet investeringskapitalet används till.

Är det säkert att investera i p2p lån?

Det finns alltid risker när man investerar pengar i p2p lån. Kortsiktigt så finns det en något större risk att drabbas av procentuellt höga kreditförluster men över en lite längre tidsperiod så minskar den risken avsevärt. Eftersom en smart investering sprids på många olika lån blir chansen mindre att drabbas av stora kreditförluster.

Man skall vara medveten att det alltid kommer att dyka upp kreditförluster ibland men det brukar inte påverka årsresultatet så mycket. Långt ifrån alla lån drabbas av betalningsproblem men det är ändå surt när det inträffar. Vill man ha ett fast belopp utan svängningar så är Bondoras Go & Grow eller Unties preferensaktie bra investeringsalternativ.

När är det bra att investera i p2p lån?

Eftersom räntefonder ger så dålig avkastning är p2p investeringar faktiskt ett bättre alternativ just nu. Det finns inte någon annan sparform förutom fastighetsinvesteringar, fonder och aktier som kan ge större avkastning för närvarande. Ja, kryptovalutor så klart men det är en för volatil marknad för att ha med som jämförelse.

Vill man låta sitt kapital växa och skydda sig mot inflationen så är det smart att inte låta pengarna ligga still på ett bankkonto. P2p investeringar är då ett bra alternativ. Som vanligt skall man sprida sina risker och investera i flera olika investeringsslag.

När skall man inte investera i p2p lån?

Pengar som skall användas snart skall man aldrig investera. Man skall inte investera så att det påverkar ens liv och hälsa negativt. Sparar man till en insatts eller till en renovering skall man inte investera de sparpengarna.

Det skall aldrig kännas dåligt när man investerar. Mår man inte bra pga. ansträngd ekonomi är det inte bra att investera. Det är när man är i obalans som man gör dumma saker och impulsinvesterar i ogenomtänkta objekt.

✅ Fördelar med att investera i p2p lån

Man får ett snabbt flöde av pengar varje månad eller så kan man välja att återinvestera vilket ger en bra ränta på ränta effekt. Det är enkelt att investera och risken är lägre än tex. på aktier. På svenska p2p plattformar rapporteras det automatiskt till skatteverket så man slipper tänka på det.

❌ Nackdelar med att investera i p2p lån

Den potentiella avkastningen är lite lägre än på aktier och fonder. Skatten är 30% på vinsten och man kan inte investera via ett ISK-konto. Konkurrensen är lite dålig då det finns få svenska bolag. Kan också kännas omoraliskt att investera i p2p lån.

Litet slutord om p2p lån

När man investerar i p2p lån så hjälper man till att skaffa fram lånekapital till privatpersoner och företag. Det kan vara till för att köpa en bil, renovera ett badrum, till en resa osv. Ett företag kan behöva snabb tillgång till kapital när oväntade utgifter uppstår eller en betalning drar ut på tiden.

Savelend och Lendify är de största p2p-plattformarna i Sverige och det är väldigt enkelt att komma igång och investera. Risken är faktiskt större på börsen än om man investerar i p2p lån.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjäna pengar på att sälja bilder
Tjäna pengar på att sälja bilder

Du har säkert hört det förut men kan man verkligen tjäna pengar på att sälja bilder? Ja, om man använder sig av olika metoder så finns det goda möjligheter att tjäna lite extra pengar. Sälj dina bilder och tjäna extra pengar. Att lägga ut sina bilder till försäljning...

Tjäna pengar på NFTs
Tjäna pengar på NFTs

Att tjäna pengar på NFTs (Non-fungible tokens) är ett ganska nytt fenomen men trots det omsätter denna handel stora belopp. För att börja handla med NFTs behöver man inte vara en digital konstnär eller kryptomiljonär. Det gäller bara att vet hur man skall börja. Börja...

Starta med dropshipping
Starta med dropshipping

Dropshipping är inget nytt men har blivit väldigt populärt de senaste åren. Men hur startar man med dropshipping och hur hittar man produkter att sälja? Det går vi igenom i denna artikel. Så fungerar dropshipping Dropshipping innebär förenklat att ett...

Investera i bostäder och fastigheter
Investera i bostäder och fastigheter

Man behöver inte vara miljonär för att börja Investera i bostäder. Det kan vara en bra post i en investeringsportfölj. Vi kollar in vilka de främsta plattformarna är som passar bäst för oss i Sverige. Så kan man börja investera i bostäder och fastigheter Kameo är en...

Börja med Affiliatemarknadsföring
Börja med Affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring är ett vanligt sätt att tjäna pengar på en onlineverksamhet. Det är ganska enkelt att starta men det är långt ifrån enkelt att börja tjäna pengar. Men det finns vissa saker man kan göra för att få bättre förutsättningar. Så lyckas man med...