Kan man köpa och sälja aktier samma dag?

av | Feb 10, 2022 | Aktier | 0 Kommentarer

köpa och sälja aktier samma dag

Att kunna handla snabbt är väldigt viktigt av flera skäl, för man skall köpa och sälja aktier samma dag vill man inte ha fördröjningar som gör att man köper till högre pris eller säljer med förlust.

Självklart kan man köpa och sälja aktier samma dag. Utan snabba köp och sälj skulle aldrig daytrading eller swingtrading fungera så bra. Men för att veta hur man skall gå till väga och inte göra onödiga misstag skall man alltid grundligt analysera en aktie innan man köper.

När ska man köpa och sälja aktier?

Först och främst skall man inte spekulera i högriskbolag utan välja stabila bolag vars aktiekurs rör sig kontrollerat. När man köper aktier skall man inte bara fokusera på vinster utan även på förluster. Stora rörelser i en enskild aktie är ett varningstecken och då skall man avvakta.

En del Daytraders köper och säljer aktier alltid innan kl. 12 eftersom de anser att marknaden blir mer volatil ju längre dagen går. Andra hävdar att man skall köpa aktier i mitten av månaden eftersom då skall aktiepriset var som lägst. Men det är såklart ingen exakt vetenskap.

Det finns andra sätt att försöka lista ut om en aktie är köpvärd. När en aktie är översåld innebär det att den har en lägre värdering eftersom många sålt sina aktier i bolaget. Är det ett stabilt bolag så kan det vara rätt läge för ett köp.

Är bolaget överköpt är det en indikation på att aktiepriset är högt och att investerare snart kommer plocka hem sina vinster. Då kan det vara läge att sälja sina aktier eftersom priset förmodligen kommer att falla inom en snar framtid.

Hur skall man undvika dåliga aktieaffärer

När man skall köpa och sälj aktier samma dag måste man ha en plan. Det är viktigt att följa den planen och inte handla känslomässigt. Misstag sker oftast när man inte följer en i förväg bestämd strategi. En strategi kan vara att man sätter Stop Loss till 1% och Take Profit till 3%, då kan man göra tre dåliga affärer och en bra affär men ändå gå break-even.

Courtaget får inte vara för högt när man köper och sälja aktier snabbt. Vid små affärer kan det äta upp stora delar av vinsten eller öka förlusten, så det gäller att välja en bra aktiemäklare så att man har koll på och får så låga courtagekostnader som möjligt.

Valutaväxlingskostnader är också viktigt att hålla koll på. Handlar man aktier i tex Euro skall man också veta värdet på den svenska kronan. Är kronan för svag kan det innebära att man gör valutaförluster när kronan ökar i värde igen. Detsamma gäller för Euron.

köpa och sälja aktier samma dag skatt?

Enklast är ju att skapa ett ISK-konto hos den aktiemäklare man väljer och sedan behöver man inte tänka på skatten något mer. ISK-kontot schablonbeskattas och läggs automatiskt på inkomstdeklarationen, spelar ingen roll hur många aktie och fondaffärer man gör. Bekvämare kan det knappast bli.

Nackdelen med ett ISK-konto är att man inte kan göra några förlustavdrag. Så man får välja antingen bekvämlighet eller bokföra sina affärer löpande. Tyvärr finns bara ISK i Sverige så vill man använda sig av en utländsk aktiemäklare gäller det att ha koll på bokföringen så man inte missar skatten.

Kapitalskatten är 30% medans ISK-skatten 2022 är på 0,375%. Om man har ett depåkonto på 10 000 kr och gör en vinst på 3000 kr så har man 12 100 kr på kontot efter skatt. Ett ISK-konto med samma summa och vinst blir resultatet efter skatt 12 951, en skillnad på 851 kr.

Omx30 historik

Lära sig köpa och sälja aktier

Många tror att det är svårt och därför lite rädda för att köpa aktier. Men det är en ogrundad rädsla för det är ingen raketforskning att veta vad man skall köpa eller sälja. Det finns mycket litteratur om aktier, bra böcker att börja med är Aktier av Ola Lauritzson och Investeraren av Jonas Bernhardsson.

Det finns även mycket bra information hos Aktiespararna om man seriöst vill lära sig mer om aktier och fonder. Är man väldigt intresserad och vill bli en duktig Investerare och Trader så är Social Trading och Copy Trading något att ta en titt på. Då kan man följa duktiga Traders och lära sig av dom, utan att själv behöva satsa några pengar innan man är varm i kläderna.

Youtube har massor med kanaler där unga stjärnor pratar om hur man skall bli rik med aktier, men de har aldrig upplevt en längre nedgång som 2008 (förutom några månaders Coronanedgång). Aktiemarknaden har i princip gått spikrakt i över 14 år så det hade räckt att sätta pengarna i en indexfond och man hade fördubblat sina pengar eller mer.

Det är bättre att lyssna på kunniga personer med årtionden av erfarenhet av aktiemarknaden. Tobbe spekulerar på YouTube är en bra kanal där man får lära sig teknisk analys på ett lättförståeligt sätt. Tramline Traders är en liten kanal av John Burford men innehåller många guldkorn.

För att lära sig mer om fundamental analys så är kanalen Spara smartare med Nordnet att rekommendera. Där finns det många videos där man får många fundamentala termer förklarade för sig. Det blir mycket enklare att sortera bland aktier om man vet vart man skall titta efter.

Risker med att köpa och sälja aktier samma dag

Det är svårt att pricka toppar och bottnar när man handlar med alla sorters värdepapper. Skall man göra snabba aktieaffärer under samma dag blir det såklart väldigt svårt och kräver mycket kunskap och erfarenhet för att inte tappa kontrollen.

Daytrading är inget man skall börja med utan lång erfarenhet av aktiemarknaden. Köper man och säljer aktier under samma dag får man räkna med att göra flera förluster i rad innan man gör en vinst. För att klara av det behöver man ha ett starkt psyke och inte vara impulsiv.

Swingtrading kan vara ett alternativ då man kan hålla en Trade öppen över flera dagar eller veckor innan man avslutar affären. Då får man något lättare att hitta bra säljläge än för en Daytrader som avlutar sina affärer under en och samma dag. Snabba aktieaffärer är inte för vem som helst.

Fond och Aktiemäklare med bra villkor:

Avanza har gratis courtage (Gäller endast på Stockholmsbörsen) om man har under 50 000 kr på kontot och man kan göra max 500 gratisaffärer under 12 månader. Det finns sedan flera courtageklasser som början från 1 kr. Perfekt om man är ny för då kan man handla aktier gratis. Avanzas plattform är också lättnavigerad och mer användarvänlig jämfört med andra plattformar.

Nordnet har gratis courtage i 6 månader (Gäller endast på Stockholmsbörsen) och gäller för max 500 affärer om man inte har haft mer än 80 000 kr på kontot. De har också flera courtageklasser som börjar från 1 kr.

Savr är en fondmäklare som erbjuder rabatt på fondavgifter. Genom att hålla fondavgifterna nere så kan man spara mycket pengar över tid. På vissa fonder har Savr halva priset jämfört med Avanza och Nordnet. Man kan inte handla med aktier på Savr men att spara i fonder är ett bra komplement. Läs mer här om Savr.

Etoro har alltid gratis courtage på aktiehandel oavsett storlek. Nackdel att all handel sker i USD och det förekommer växlingsavgifter när man sätter in pengar. Fördel att man kan handla aktier gratis på alla stora börser i världen. Tyvärr kan man inte ha ett ISK-konto och alla vinster måste deklareras manuellt. Hemsidan är lättnavigerad och finns med svensk översättning.  Lär mer om Etoro här.

Alla svenska fond och aktiemäklare har insättningsgaranti på upp till 100 000 Euro.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Bästa Indexfonderna 2022
Bästa Indexfonderna 2022

Indexfonder är kanske den bästa sparformen som finns. Man får en bred spridning av aktier till en låg avgift. För allra de flesta småsparare är förmodligen indexfonder att föredra jämfört med att spara direkt i aktier. I denna artikel går vi igenom de bästa...

Bästa Globalfonderna 2022
Bästa Globalfonderna 2022

En bra och billig globalfond är en viktig del i en fondportfölj. Genom att sprida riskerna globalt kan man minska förlusterna vid en lågkonjunktur och samtidigt öka vinsterna på snabbt stigande marknader vid en högkonjunktur. Det finns många faktorer som påverkar...

23 Fonder med låg avgift 2022
23 Fonder med låg avgift 2022

Att spara i fonder med låg avgift är nästan alltid en bra idé. Fonder med dyrare avgift presterar sällan bättre och övertid kan avgifterna äta upp en stor del av vinsten. Att välja rätt fonder när man bygger en fondportfölj är viktigt eftersom man ofta har en lång...

21 bra affärsidéer 2022
21 bra affärsidéer 2022

Här kommer 21 färska affärsidéer för 2022. Skall du starta eget, skaffa en sidoinkomst eller få idéer till utbildning? Då är denna lista kanske något för dig. Lista med 21 affärsidéer för 2022: Virtuell assistent En virtuell assistent sköter varierande administrativa...

Vad är Metaverse?
Vad är Metaverse?

Metaverse är en framtida virtuell värld där man kan göra en mängd olika saker. Men hur kan man utnyttja detta tidiga läge för att ge sig själv en bättre position inför en spännande framtid? Hur fungerar Metaverse? Metaverse är en virtuell plats som man kan nå genom...