Kunskaper om pengar man borde lärt sig

av | Sep 10, 2021 | Självutveckling | 0 Kommentarer

Kunskaper om pengar

I skolan sitter vi många långa år men vi får sällan några kunskaper om pengar som är användbara senare i livet. Det är synd för vet man inte hur man skall hantera pengar kommer livet bli tufft helt i onödan.

Kunskaper om pengar alla borde ha

När pengar ramlar in på kontot väcks ett begär att genast göra sig av med dom. Det kliar i fingrarna och huvudet fylls med en massa fördummande tankar som att man behöver en massa saker, att man måste unna sig. Man tror att man blir lycklig och livet känns lite ljusare men den känslan är väldigt kortvarig.

Ingen är immun mot pengars makt, även den smartaste personen har svårt att motstå dessa känslor. Men det gäller att identifiera dessa känslor och lära sig att de är kortvariga och bäst att låta de gå över av sig självt. Som tur är går det att träna bort dåliga impulser.

Man skall alltid vänta och aldrig agera på det första som dyker upp i huvudet, det gäller både att köpa saker eller säga saker. Den första tanken är oftast inte speciellt bra och kan man vänta så har man vunnit mycket. Tänk att du blir arg, kan du då vänta med att säga det första som dyker upp i huvudet så kommer du rädda dig själv från många problem.

30 dagarsregeln är ett effektiv sätt att motstå slöseri med pengar. Blir du sugen på att köpa en grej eller resa någonstans, vänta 30 dagar och se om du har samma känsla kvar. Har du det så skall du handla men oftast så förtvinar känslan av sig självt.

Så får du pengar att räcka längre

De flesta har lärt sig att betala boendekostnader och räkningar men när det kommer till övriga utgifter så är det ofta ett kaos. Många tusenlappar kan fladdra iväg utan att man riktigt vet vart de tog vägen. När man närmar sig den tjugofemte så är det småslantar kvar på kontot.

Men detta går att få kontroll över med hjälp av en budgetapp. Genom att hela tiden ha koll på vart pengarna tar vägen så blir det lättare att dra ner på onödiga utgifter. Det man ser går att åtgärda, men ser man det inte blir det omöjligt.

Man måste inte snåla för att få pengarna att räcka längre. Men onödigt dyra luncher eller många impulsköp går att förhindra utan att det känns som att man kompromissar för mycket. När man identifierar onödiga kostnader så kan man spara pengar på riktigt.

Så får du mer för dina pengar

Jag vet att cashbackappar låter väldigt tråkigt men skall man ändå handla något är det ju bättre att få lite pengar tillbaka än inget alls. Risken är dock att man handlar mer när man får rabatter så det gäller att inte ramla ner i den fällan.

Skaffa ett litet hemmalager med förbrukningsvaror som handlas när det är nedsatt pris. Man kan faktiskt spara ganska mycket på att leta upp bra reor och deals. Matpriskollen är en app som söker efter billiga matvarupriser. Den är helt gratis att ladda ner.

Samla dina försäkringar på ett ställe och se till att få rabatt på priset. Skaffa ett bättre elavtal. Det finns många saker man kan göra för att se till att mer pengar finns kvar på kontot i slutet av månaden. Låt inte ett inre motstånd mot att göra saker stoppa dig.

Så sparar du pengar innan de försvinner

Det bästa sättet att spara pengar är att öppna ett konto hos Savr eller Avanza och börja månadsspara. Att ha kvar pengarna på ett bankkonto är inte så smart. Räntan är noll och inflationen mumsar i sig värdet. Att spara i fonder, aktier och räntefonder är ett mycket bättre alternativ.

När man investerar pengar så uppstår ränta på ränta effektiv vilket gör att pengarna växer snabbare. En bra fondportfölj kan hjälpa till att minska den ekonomiska stressen, vara en räddning vid oförutsedda utgifter och göra att man kan jobba mindre senare i livet.

Genom att bara spara 2000 kr i månaden i 20 år så kan man ha 1 miljon på kontot om börsen snittar  7% per år. Den genomsnittlig årsavkastningen på Stockholmsbörsen under perioden 1990-2019 är 12.49 % så jag har räknat lågt.

Med en sund ekonomi blir livet lättare att leva.

Ekonomisk stress är inte kul att genomlida. Känslan av att ha lite pengar men klara sig är inte närheten så svår som att ha ekonomiska problem. Därför bör man agera och bygga upp sin ekonomi när man har chansen, eftersom man inte vet vad som händer sen.

De flesta som jobbar kan lägga undan minst 2000 kr i månaden utan att det märks jättemycket. Kan man spara mer så är det ju väldigt bra men man måste inte pressa sig. Med relativt små medel kan man över tid skapa sig ekonomisk trygghet.

Med en välmående sparportfölj kan man skapa en pengamaskin som varje månad betalar ut flera tusenlappar helt passivt. Tänk på detta innan du slösar bort pengar på onödiga saker eller upplevelser som kan vänta lite.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Bästa Indexfonderna 2022
Bästa Indexfonderna 2022

Indexfonder är kanske den bästa sparformen som finns. Man får en bred spridning av aktier till en låg avgift. För allra de flesta småsparare är förmodligen indexfonder att föredra jämfört med att spara direkt i aktier. I denna artikel går vi igenom de bästa...

Bästa Globalfonderna 2022
Bästa Globalfonderna 2022

En bra och billig globalfond är en viktig del i en fondportfölj. Genom att sprida riskerna globalt kan man minska förlusterna vid en lågkonjunktur och samtidigt öka vinsterna på snabbt stigande marknader vid en högkonjunktur. Det finns många faktorer som påverkar...

23 Fonder med låg avgift 2022
23 Fonder med låg avgift 2022

Att spara i fonder med låg avgift är nästan alltid en bra idé. Fonder med dyrare avgift presterar sällan bättre och övertid kan avgifterna äta upp en stor del av vinsten. Att välja rätt fonder när man bygger en fondportfölj är viktigt eftersom man ofta har en lång...

Kan man köpa och sälja aktier samma dag?
Kan man köpa och sälja aktier samma dag?

Att kunna handla snabbt är väldigt viktigt av flera skäl, för man skall köpa och sälja aktier samma dag vill man inte ha fördröjningar som gör att man köper till högre pris eller säljer med förlust. Självklart kan man köpa och sälja aktier samma dag. Utan snabba köp...

21 bra affärsidéer 2022
21 bra affärsidéer 2022

Här kommer 21 färska affärsidéer för 2022. Skall du starta eget, skaffa en sidoinkomst eller få idéer till utbildning? Då är denna lista kanske något för dig. Lista med 21 affärsidéer för 2022: Virtuell assistent En virtuell assistent sköter varierande administrativa...