Bankkonto utomlands

Visste du att du kan även kan öppna bankkonto utomlands? Om du bor i EU kan du ansöka om konto i annat EU-land utan att du måste vara bosatt där.

Så kan du öppna bankkonto utomlands

Vissa banker försöker försvåra processen genom att vara motiga och man kan förstå varför. De vill inte förlora kunder till andra banker och de vill behålla dina pengar här i Sverige. Men om du bor i EU och ansöker om ett ”grundläggande betalkonto” i en utländsk bank har denna bank inga skäl att neka dig ansökan om konto. Varför vill man öppna bankkonto utomlands?

Om du bor en stor del av året i ett annat land eller jobbar utomlands kan det vara väldigt praktiskt att ha tillgång till banktjänster i det land du befinner dig. Vad menas med ”grundläggande betalkonto”? Det är ett enkelt bankkonto där du kan sätta in pengar, ta ut pengar och utföra betalningar (samt ta emot betalningar) som kortköp och autogiro. Man kan även få högre ränta om man sparar pengar utomlands.

Betalkort och banktjänster utomlands online

I ett sådant konto ingår även betalkort som du kan använda för att ta ut pengar med, eller betala med. Du får också tillgång till internetbank så att du kan utföra banktjänster och överföringar via internet. Kostnaden för att ha ett sådant konto ska vara rimlig och banken eller kreditbolaget får inte ta ut en alltför hög årsavgift för kontot. Däremot har de inte skyldighet att erbjuda kredit eller möjlighet till övertrassering.

Du kan starta bankkonto som privatperson eller som företag. Många tror att endast företag får starta konton utomlands, men det stämmer alltså inte. Vill du ha hjälp att ansöka om bankkonto utomlands kan du vända dig till ett kreditföretag eller en bank. Jämför olika alternativ för att hitta det som är bäst för dig och var noga med att läsa igenom villkoren.

Så långt det är möjligt bör man välja ett konto med insättningsgaranti. Det innebär att om något skulle hända banken eller kreditföretaget (konkurs exempelvis) går en försäkring in och ser till att du får tillbaka dina sparpengar. Om bankkontot saknar insättningsgaranti riskerar du att förlora alla dina insatta pengar. Om du har VISA eller MasterCard kopplat till kontot ingår ofta extra försäkringar – exempelvis vid resor eller internetköp.

Hur öppnar man bankkonto utomlands?

Du behöver inte vara i det aktuella landet för att ansöka, utan du kan öppna ett bankkonto direkt online. Välj vilken typ av bankkort du vill ha – VISA, MasterCard, debetkort (utan kredit) eller ett opräglat kort. Tänk på att med ett opräglat kort kan det bli problem om du vill handla något i webbutik på nätet eller betala något via Internet.

När du är utomlands och använder betalkort kopplat till konto i det landet slipper du växlingsavgifter och dyra uttagsavgifter. Det är därför en utmärkt lösning för barn som studerar i utlandet eller om du själv jobbar utomlands. Att tappa pengar eller bli bestulen på kontanter är ingen rolig historia och genom att ha möjlighet att ta ut små summor när du behöver minskar risken för sådana händelser.

Vill du lära dig mer detaljerat om att flytta och ta emot pengar utomlands så är Transferwise.com en bra sajt att börja med.