När skall man säga upp sig utan nytt jobb?

av | Sep 27, 2021 | Självutveckling | 0 Kommentarer

Säga upp sig utan nytt jobb

Klart man kan säga upp sig utan nytt jobb men är det verkligen så smart? Det finns många anledningar till att inte göra det. Men det finns också stunder i livet då man måste bestämma sig om man skall fortsätta på den inslagna vägen eller ej.

Varför skall man säga upp sig utan nytt jobb?

Man vantrivs. Tristess är en stor orsak till att man vill byta jobb. Att gå dag in och dag ut och verkligen hata det man gör är inte bra för hälsan. Man kan faktiskt bli utbränd av för tråkiga sysslor trots att arbetsbördan inte är särskilt hög.

Man stagnerar. Jobbet är inte utvecklande längre. När man jobbat länge på samma ställe blir mycket av det man gör rutin. Man stannar helt enkelt upp i utvecklingen och får inga nya utmaningar. Att inte få tillräckligt med stimulans kan leda till depression och hopplöshet.

Dålig kultur. Många arbetsplatser lider av låg arbetsmoral, skitsnack och en osund alkoholkultur. Man lägger så mycket av sin tid på jobbet att det inte är konstigt om man utvecklar en stark gemenskap med sina arbetskamrater. Är det en destruktiv gemenskap kan det få väldigt allvarliga personliga följder.

Man jobbar för mycket. Inget jobb är värt så mycket att man försämrar sin hälsa eller försakar vänner och familj. När arbetsbördan smälter samman med fritiden är det dags att stanna upp och få en överblick över sitt liv och bestämma sig om jobbet är värt priset.

Man har drömmar. Det kan faktiskt vara så enkelt att man har en dröm man vill förverkliga. Det är ingen naturlag att man måste jobba på samma ställe eller bransch resten av livet. Känner man en stark drivkraft att förändra sitt liv skall man inte streta emot.

Vad händer när man säger upp sig utan nytt jobb?

Det beror ju helt på omständigheterna. Har man A-kassa får man vänta 45 dagar plus karens innan man får ersättning. Har man speciella skäl kan man slippa vänta 45 dagar. Har man inte det så får man leta efter andra sätt att tjäna pengar. Innan man säger upp sig är det smart att spara ihop en liten buffert som räcker några månader.

Arbetsförmedlingen kommer inte att hjälpa dig. Det är lika bra att glömma det. Slösa inte en sekund av din tid utan följ din dröm, hitta utbildning eller ett nytt jobb med detsamma. Tror man att Arbetsförmedlingen skall hjälpa en kan man sitta åratal göra meningslösa grejer utan att ta sig vidare.

Vad skall man göra när man inte har ett jobb längre?

Ta reda på vad man verkligen vill göra. Exempel: Leta efter ett deltidsjobb så att man kan bygga upp sin dröm vid sidan av. Leta upp rätt utbildning så att man får rätt kompetens. Starta en egen firma och gå all-in. Hitta ett nytt jobb som förhoppningsvis är bättre än de man haft tidigare.

Stressa inte. Livet går inte under på en vecka. Det sämsta man kan göra är att drabbas av panik eftersom det får en att tappa fokus och då blir ingenting gjort. Ta några dagar och skapa ett slutmål med ett starkt begär att nå. Låt sedan ingenting komma i vägen för att nå det målet.

Hur livet kan ta nya vägar

För många år sedan jobbade jag utomlands som konsult. Det var långa dagar och mycket festande på helgerna. Ung och odödlig kunde jag festa till sent på söndag natt och ända vara på jobbet kl. 7 på måndag morgon. Alla förstår ju att det inte är hållbart så länge.

Efter ett år började jag känna en enorm vantrivsel. Visst var lönen väldigt bra och jobbet helt ok men dålig mat och för mycket alkohol gjorde att jag blev deprimerad. Man jag förstod inte situationens allvar då. Den insikten kom långt senare.

Vårat kontrakt skulle förlängas men plötsligt sa jag att jag inte ville få det förlängt. Det var som att jag var en åskådare och såg mig själv prata. Det var ett ögonblicks infall och jag vet inte varför det hände just då men det förändrade mitt liv.

Jag landade i Sverige en kall januaridag utan någon plan, utan något mål och utan något nytt jobb. Det kändes ändå befriande och jag hade inte bråttom och trots att jag inte visste vad jag skulle göra härnäst så kände jag ett lugn som jag sällan upplevt igen.

En månad senare träffade jag min blivande fru. Tre månader senare började jag på ett nytt jobb och vi flyttade in i vår första lägenhet tillsammans. Hade jag inte sagt nej till förlängt kontrakt så hade aldrig detta hänt.

Hur skall man hitta ett nytt jobb?

Vill man ha ett vanligt jobb igen så får man uppdatera sitt CV och se om det behövs mer kompetenser och utbilda sig därefter. Förhoppningsvis finns det andra företag som behöver din kompetens direkt och då behöver man bara genomgå några personlighetstester och slipper lägga tid på utbildning. Jobbsafari och Metrojobb är bra sajter att leta efter jobb på.

En väg in på ett nytt företag kan vara att hoppa på ett vikariat, en viss tid eller genom ett bemanningsföretag. Många undviker att söka sådana jobb eftersom dom är tidsbegränsade och bemanningsföretag har dåligt rykte. Men genom att man tar sådana jobb kan man få in en fot samt fylla på sitt CV med mer kompetenser.

Att starta en egen firma idag är nästan gratis och det tar inte lång tid att få saker på plats. Har man gått och funderat på detta finns det inget bättre tillfälle än precis nu att starta. Att bygga en hemsida tar inte lång tid och sedan är det bara sätta igång med att bygga sin verksamhet.

Jobba som egenanställd. Man kan låta ett frilansföretag ta hand om nästan allt pappersarbete så att man bara kan koncentrera sig på att tjäna pengar. Det är ett snabbt sätt att komma igång och vill man inte driva en egen firma är detta ett perfekt sätt att jobba för sig själv men slippa redovisning och deklarationsarbete.

Hitta ny kraft till att ta sig vidare

Att man säger upp sig utan att ha hittat ett nytt jobb kan ha olika orsaker. Man kan vara ett psykiskt vrak eller orkeslös efter en sådan stor omställning. Men det finns saker man kan göra för att förbättra sitt välbefinnande:

  • Börja promenera varje dag
  • Styrketräna några gånger i veckan
  • Ät mer mat som förbättrar hälsan
  • Läs mer böcker
  • Meditera

Det kan verka tramsigt att börja med sånt här men det hjälper faktiskt. Meditation hjälper till med att sänka stressnivån. Träning och promenader gör att man blir lite gladare. Bättre mat gör att man mår bättre. Läsa mer böcker tränar hjärnan.

Man skall aldrig säga upp sig om man inte verkligen har goda skäl för det och kan göra det utan ånger. Bara för att man är förbannad på chefen eller sur på en kollega är inte ett bra skäl. Men påverkar ditt jobb ditt liv på ett negativt sätt kan det vara en sista utväg.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Bästa Indexfonderna 2022
Bästa Indexfonderna 2022

Indexfonder är kanske den bästa sparformen som finns. Man får en bred spridning av aktier till en låg avgift. För allra de flesta småsparare är förmodligen indexfonder att föredra jämfört med att spara direkt i aktier. I denna artikel går vi igenom de bästa...

Bästa Globalfonderna 2022
Bästa Globalfonderna 2022

En bra och billig globalfond är en viktig del i en fondportfölj. Genom att sprida riskerna globalt kan man minska förlusterna vid en lågkonjunktur och samtidigt öka vinsterna på snabbt stigande marknader vid en högkonjunktur. Det finns många faktorer som påverkar...

23 Fonder med låg avgift 2022
23 Fonder med låg avgift 2022

Att spara i fonder med låg avgift är nästan alltid en bra idé. Fonder med dyrare avgift presterar sällan bättre och övertid kan avgifterna äta upp en stor del av vinsten. Att välja rätt fonder när man bygger en fondportfölj är viktigt eftersom man ofta har en lång...

Kan man köpa och sälja aktier samma dag?
Kan man köpa och sälja aktier samma dag?

Att kunna handla snabbt är väldigt viktigt av flera skäl, för man skall köpa och sälja aktier samma dag vill man inte ha fördröjningar som gör att man köper till högre pris eller säljer med förlust. Självklart kan man köpa och sälja aktier samma dag. Utan snabba köp...

21 bra affärsidéer 2022
21 bra affärsidéer 2022

Här kommer 21 färska affärsidéer för 2022. Skall du starta eget, skaffa en sidoinkomst eller få idéer till utbildning? Då är denna lista kanske något för dig. Lista med 21 affärsidéer för 2022: Virtuell assistent En virtuell assistent sköter varierande administrativa...