Hur bra är Savr? – Savr recension och omdöme

av | Sep 29, 2021 | Recensioner, Fonder | 0 Kommentarer

Savr recension omdöme

Savr är en fondmäklare som marknadsför sig som ett billigare alternativ till andra aktörer på marknaden. Men stämmer verkligen detta? Det tar vi en närmare titt på i denna recension.

Savr överblick:

Savr grundades 2016 i Stockholm av Hannes Arthursson och Daniel Aarenstrup som också är VD. Deras affärsidé bygger på att utmana storbankernas affärsmodeller genom att sänka avgifterna på fonder. Det sker genom att provisionen på fonder betalas tillbaka till kunden istället för att stanna hos fondmäklaren.

Savr är ett startupbolag och har hittills inte gått med vinst. De expanderar fortfarande och växer för varje år. I januari 2021 gjorde bolaget en lyckad investeringsrunda och fick in 50 miljoner kr som skall användas för expansion och att knyta till sig nyckelpersoner.

Den kraftiga tillväxten i bolaget har lett till stora förluster jämfört med omsättningen men med en satsning på fler kunder och extra tilläggstjänster hoppas Savr på att vända trenden.

Savr recension

Savr beskriver sig som en ny fondrebell som likt den gode riddaren kämpar för att kunna erbjuda billigare fondavgifter. Med en rabatt på 30–50 % hoppas de kunna övertyga fondsparare att välja dom.

Hur de skall lyckas att utmana de stora bankerna och fondmäklarna på allvar är något tiden får utvisa. Men Savr har startat starkt och bevisat att de har en tjänst som levererar en fullt godkänd användarupplevelse och ett bra utbud av fonder.

Med över 70 000 anslutna fondkunder så har de bevisligen haft en framgång med sitt koncept. Lägre avgifter är ingenting man skall strunta i och av bekvämlighet avstå ifrån. Det är faktiskt bra att någon utmanar fondbranschen för många fondmäklare täljer guld med pennkniv på kundernas bekostnad.

För att komma igång och handla fonder på Savr behöver man skapa ett konto med BankID. Det är inga konstigheter och man är redo att börja handla på några minuter. Med Swish kan man sätta in pengar snabbt men när man köper en fond tar det ca 2–3 dagar innan köpet är avslutat. Den processen behöver snabbas på för att kunna ge Savr full pott.

Det är ingen jättestor sak egentligen att fondköpen tar en extra dag jämfört med tex. Avanza och över tid har det ingen betydelse. Fondrabatten har större betydelse och det är konstigt att de stora aktörerna fått agera utan motstånd så länge. Det är bra att Savr rör om i grytan.

savr-logo

>> Öppna gratis konto hos Savr redan idag <<

Är det säkert att investera hos Savr?

Savr är ett registrerat bolag i Sverige som står under Finansinspektionens tillsyn via Fondab som förvaltar deras värdepapper. När man sätter in pengar hos Savr har man både insättningsgaranti och investeringsskydd om Savr skulle hamna på obestånd. Så mycket säkrare kan det inte bli.

Man skall inte blanda ihop dessa garantier med den risk man tar när man investerar i fonder. Fonder kan gå upp och ner och om man säljer vid fel tillfälle kan man förlora pengar. Savr är inte annorlunda än någon annan fondmäklare när det gäller denna aspekt.

Savr jämförelse

De främsta konkurrenterna till Savr är Avanza och Nordnet. Avanzas och Nordnets styrka gentemot Savr är deras fondutbud. De har fler fonder att köpa på sina plattformar och det är inte alltid Savr har bäst pris på fondavgiften. Men Savr har flest fonder med fondrabatt och de flesta populära fonder hittar man hos Savr. Plattformsavgiften är medräknad och Nordnet är ibland billigare än Savr men Avanza är alltid dyrast.

Fonder

Savr

Avanza

Nordnet

TIN Ny Teknik

1,08%

1,60%

1,54%

Öhman Global Growth

1,18%

1,99%

1,85%

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

0,27%

0,26%

0,20%

AMF Aktiefond Småbolag

0,38%

0,45%

0,40%

Länsförsäkringar Sverige Indexnära

0,21%

0,21%

0,20%

Cliens Sverige B

1,33%

1,99%

1,52%

Savr App

Savr har en stilren investeringsapp som är lätt navigerad och enkel att handla fonder i. Appen har förbättrats över tid och det märks att de lägger ner mycket resurser på att minimera buggar och andra svagheter. Det finns ingenting att klaga på rent tekniskt.

Savr har nog optimerat sin sajt för mobiltrafik för hemsidan på stationär dator känns inte alls lika stilren. Men är man ovan med att handla fonder i mobilen så fungerar såklart hemsidan på dator lika bra.

Savr avgifter:

Fondavgifter

Alla fondbolag sätter sina egna priser och det spelar ingen roll vilken plattform man väljer för just det priset är alltid detsamma. Det är provisionen som fondmäklarna tar som skiljer sig åt. I verkligheten kan en fond kosta 1,5% i avgift men innan provisionen så är priset 1%. Det är här Savr kan pressa ner priset genom att delvis eller helt slopa provisionen.

Plattformsavgifter

Självklart så måste Savr tjäna pengar på sin verksamhet. De tar därför ut en plattformsavgift på 0,09% per år. Denna avgift räknas ut tillsammans med avgiften på fondportföljen varje dag men dras en gång i kvartalet när provisionen betalas ut.

Eftersom avgiften kvittas mot provisionsåterbäringen så märker man nästan inte av den. Avgiften är ganska låg och den har inte alltför stor påverkan på återbäringssumman. Det är ändå bra att veta att Savr inte är en avgiftsfri fondmäklare.

Växlingsavgifter

Om man skall köpa utländska fonder i en annan valuta så tar Savr ut en växlingsavgift på 0,5% på både köp och sälj. Det är en ganska hög avgift eftersom både Avanza och Nordnet bara har 0,25% i växlingsavgift. Det är viktigt att ha koll på detta om man skall köpa utländska fonder.

Hur mycket kan man tjäna på låga avgifter?

Övertid så kan små förändringar i procenten på avgiften ha stor betydelse. Avgiften kommer hela tiden att växa tillsammans med fondkapitalet så ju mer man har investerat desto mer kan man tjäna på att välja fonder med låg avgift. Men man skall inte stirra sig blind på bara låga avgifter, fondens historiska resultat och portföljinnehåll är också viktigt att ha koll på.

Här följer två exempel på hur fondavgifter kan se ut över tid. Exemplet visar en fast investering utan månadssparande på 25 000 kronor och snittränta på 8% per år.

Skillnad fondavgift 0-1

Investeringen med en avgift på 0% kommer att växa till 116 524 kronor medan investeringen med en avgift på 1% kommer att växa till 96 742 kronor, vilket blir en skillnad på 19 782 kronor.

Skillnad fondavgift 1-2

Investeringen med en avgift på 1% kommer att växa till 96 742 kronor medan investeringen med 2% avgift kommer att växa till 80 178 kronor, vilket blir en skillnad på 16 564 kronor.

Två exempel över hur det kan se ut över tid när man fondsparar 2500 kronor i månaden. Snitträntan är 8% per år.

Fondspar 2500 kr 0-1

Fondspara 2500 kronor i månaden med en avgift på 0% så kommer investeringen att växa till 1 384 511 kronor medan en investering med 1% avgift kommer att växa till 1 239 539 kronor, vilket blir en skillnad på 144 972 kronor.

Fondspar 2500 kr 1-2

Fondspara 2500 kronor i månaden med en avgift på 1% så kommer investeringen att växa till 1 239 539 kronor medan en investering med 2% avgift kommer att växa till 1 111 586 kronor, vilket blir en skillnad på 127 953 kronor.

Hur kan Savr överleva när de inte tar någon provision?

Savr planerar att växa så mycket att plattformsavgifterna, växlingsavgifterna och planerade tilläggstjänster kommer att dra in tillräckligt med kapital för att de skall gå med vinst. Eftersom hela deras affärsidé bygger på att erbjuda billigare fonder så måste pengarna in på andra håll.

Vilka konto erbjuder Savr?

Man kan bara öppna ett ISK-konto hos Savr när man skall köpa fonder. Det går dock att flytta fonder från en annan mäklare eller bank till Savr. Då skapas det ett fondkonto eftersom man inte kan flytta ett fondkonto till ett ISK-konto utan att betala skatt. Denna process tar några veckor men påverkar inte värdeutvecklingen eftersom fonden eller fonderna fortfarande ligger kvar på marknaden under hela flytten.

Hur ser utbudet ut hos Savr?

Savr har över 1600 fonder anslutna till sin fondplattform. Många populära svenska fonder finns bland dessa men även stora utländska fondbolag som Allianz Global Investors finns också tillgängliga.

Populära svenska fondbolag hos Savr:

  • Spiltan Fonder
  • Länsförsäkringar
  • Swedbank Robur
  • TIN Fonder
  • SEB Fonder
  • AuAg
  • Odin Fonder
  • Öhman Fonder

Savr omdöme

Savr har lyckats slå sig in på en tuff marknad och bevisat att det går att pressa ner avgifterna på många fonder. Självklart finns det för och nackdelar och det gäller att väga dessa mot varandra innan man tar ett slutgiltigt beslut.

Fördelar:

✅ Billiga fonder – Savr har ett stort utbud av fonder med låga avgifter.

✅ Snabb insättning – Med Swish kan man sätt in pengar inom någon minut.

✅ Bra app – Det är enkelt att köpa och sälja fonder.

✅ Provision – Man får fondprovisionen utbetalad kontant varje kvartal.

Nackdelar:

❌ Hög växlingsavgift – Det lönar sig ofta inte att köpa fonder i annan valuta.

❌ Långsam köpprocess – Ibland tar det lite väl lång tid innan fondköpet är klart.

❌ Mindre utbud – Både Avanza och Nordnet har större fondutbud än Savr.

❌ Plattformsavgift – I vissa fall kan plattformsavgiften överstiga fondrabatten.

Sammanfattning

Savr är en bra fondmäklare om man skall köpa svenska fonder. Man kan spara ganska mycket pengar övertid med lägre avgifter så det är en god idé att lägga till deras plattform till investeringsportföljen. När det gäller utländska fondbolag så är inte Savr alltid det bästa alternativet. Växlingsavgiften kan äta upp hela fondrabatten så det gäller att ha koll på detta.

Om du redan sparar i fonder eller planerar att spara i fonder så kolla upp om du kan få det billigare hos Savr. Det är onödigt att betala för mycket i avgifter om man kan hitta samma fond med lägre avgift någon annanstans.

Öppna ett gratis konto hos Savr redan idag och se om du kan hitta dina favoritfonder med lägre avgift. Det finns ju ingen anledning att betala mer om det finns billigare alternativ.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Bästa Indexfonderna 2022
Bästa Indexfonderna 2022

Indexfonder är kanske den bästa sparformen som finns. Man får en bred spridning av aktier till en låg avgift. För allra de flesta småsparare är förmodligen indexfonder att föredra jämfört med att spara direkt i aktier. I denna artikel går vi igenom de bästa...

Bästa Globalfonderna 2022
Bästa Globalfonderna 2022

En bra och billig globalfond är en viktig del i en fondportfölj. Genom att sprida riskerna globalt kan man minska förlusterna vid en lågkonjunktur och samtidigt öka vinsterna på snabbt stigande marknader vid en högkonjunktur. Det finns många faktorer som påverkar...

23 Fonder med låg avgift 2022
23 Fonder med låg avgift 2022

Att spara i fonder med låg avgift är nästan alltid en bra idé. Fonder med dyrare avgift presterar sällan bättre och övertid kan avgifterna äta upp en stor del av vinsten. Att välja rätt fonder när man bygger en fondportfölj är viktigt eftersom man ofta har en lång...

Kan man köpa och sälja aktier samma dag?
Kan man köpa och sälja aktier samma dag?

Att kunna handla snabbt är väldigt viktigt av flera skäl, för man skall köpa och sälja aktier samma dag vill man inte ha fördröjningar som gör att man köper till högre pris eller säljer med förlust. Självklart kan man köpa och sälja aktier samma dag. Utan snabba köp...

21 bra affärsidéer 2022
21 bra affärsidéer 2022

Här kommer 21 färska affärsidéer för 2022. Skall du starta eget, skaffa en sidoinkomst eller få idéer till utbildning? Då är denna lista kanske något för dig. Lista med 21 affärsidéer för 2022: Virtuell assistent En virtuell assistent sköter varierande administrativa...