Skapa ett skuldfritt liv

av | Uppdaterad Sep 14, 2021 | Spara pengar | 0 Kommentarer

skapa ett skuldfritt liv

Ett skuldfritt liv är en väg mot ekonomisk frihet. Tänk att slippa stressen det innebär att inte tänka på amorteringar, kreditlån, studentlån, billån mm. Eftersom tid också är pengar skall man inte vara vårdslös med sin tid utan använda den för att bli skuldfri.

Ta kontroll över dina finanser för ett skuldfritt liv

Du har säkert koll på hur mycket pengar du får i lön varje månad, men kanske inte vad alla pengar tar vägen sen. Ta en halvtimme eller timme i veckan och börja ta kontroll över dina finanser. Ta reda på vad du vill uppnå med dina pengar.

Det är mycket viktigt veta vad pengarna tar vägen. Utan kontroll är det nästan omöjligt att nå ett skuldfritt liv. Men skapar du ett system som fungerar där du håller koll på pengarna, så är chansen stor att du blir skuldfri i framtiden.

Identifiera dina mål

Utan ett riktigt mål blir det svårt att vara uthållig. Ditt mål kan vara att sluta jobba i förtid, kunna resa mycket mer, leva ett friare liv, investera mer, eller bara leva ett mindre stressigt liv. Vad du har för mål vet ju bara du själv.

Ett slutmål måste betyda någonting. Tänk också att ett slutmål bara är ett slut på ett specifikt mål, det finns andra mål i livet som också behöver vårdas. Stressa inte fram ett mål utan ta den tid som behövs, men se till att du har kontroll på dina finanser först. Ett mål kan alltid sättas senare.

Ta reda på hur mycket pengar som behövs

När målet är satt är det dags att ta reda på hur mycket pengar du måste tjäna varje månad. Har du stora mål så måste såklart kontot också var stort. Räcker inte lönen till så måste du kanske hitta ett extra jobb eller en sidoinkomst.

När du vet hur mycket utrymme du har för att kapa kostnader är det bara att sätta igång. Ingenting blir bättre av att vänta, oftast tvärt om. Det kanske inte är viktigast att amortera av bostadslån utan få bort alla andra mindre lån först. Lån med högst ränta måste självklart bort först.

Skapa en riktig budget

Det är svårt att hålla reda på utgifter utan en budget. Det finns budgetappar som kan hjälpa till att göra det enklare, men det görs ju inte av sig självt. Börja med att gå igenom dina utgifter 6 månader tillbaka och analysera vart pengarna tagit vägen.

När du vet vad pengarna tar vägen är det enkelt att identifiera onödiga utgifter och sedan eliminera dom. När pengar till övriga utgifter är borta kan du börja se över om du kan kapa kostnader på dina återkommande utgifter. När budgeten är klar är det bara att leva efter den, gör därför inte en budget som  du inte kan eller klarar leva upp till.

Spara pengar först

Innan du börjar spendera dina pengar, lägg undan den summan du behöver för att nå dina mål. Gör du inte det är risken mycket större att pengarna förvinner till annat. Lita aldrig på ditt eget omdöme för alla är vi människor som gärna går på impuls när vi minst anar det.

Det bästa sättet att spara pengar utan att det blir för avancerat är att månadsspara i en bred fondportfölj. Att ha kvar pengar på sparkontot är kapitalförstöring efter som det inte ger någon ränta och inflationen äter upp värdet på dina pengar.

Håll fast vid dina mål

Livet är fullt av överraskningar och ibland måste man justera vägen till målet men aldrig själva målet i sig. Risken finns ju att man förlorar sitt jobb och går arbetslös ett tag eller en oförutsedd utgift dyker upp, men allt löser sig och när man tagit sig förbi några hinder blir vägen framåt lättare.

Låt därför inga korta stunder av lycka förstöra för dig. Målet måste vara så starkt att smärtan det innebär att ge upp det är större än vardagens begär. Ett bra sätt att distansera sig från risken att spendera onödiga pengar är att skaffa en billig hobby.

Nu är du på väg mot ett skuldfritt liv

När du tagit kontroll över dina pengar, sparar pengar, har en månadsbudget och ett riktigt mål är du på god väg mot att bli skuldfri. Att veta att man är på väg mot något bra är verkligen tillfredställande. Det ger ett lugn som gör att man inte behöver trösta sig genom att köpa saker.

Ett skuldfritt liv betyder ju inte att man skall strunta i att köpa en bostad eller så utan att man får kontroll över sin ekonomi. Att bara ha ett bostadslån är bra och kan man amortera ner det till 50% så är det jättebra. Man måste ju bo och att hyra sin bostad är sällan ett billigare alternativ.

Jag hoppas verkligen ingen faller för privatlån och smslån. Det är faktiskt ocker även om det döljs genom faktura och uppläggningskostnader. Har du sådana skulder så se till att du får bort dom så fort det bara går.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjäna pengar på att sälja bilder
Tjäna pengar på att sälja bilder

Du har säkert hört det förut men kan man verkligen tjäna pengar på att sälja bilder? Ja, om man använder sig av olika metoder så finns det goda möjligheter att tjäna lite extra pengar. Sälj dina bilder och tjäna extra pengar. Att lägga ut sina bilder till försäljning...

Tjäna pengar på NFTs
Tjäna pengar på NFTs

Att tjäna pengar på NFTs (Non-fungible tokens) är ett ganska nytt fenomen men trots det omsätter denna handel stora belopp. För att börja handla med NFTs behöver man inte vara en digital konstnär eller kryptomiljonär. Det gäller bara att vet hur man skall börja. Börja...

Starta med dropshipping
Starta med dropshipping

Dropshipping är inget nytt men har blivit väldigt populärt de senaste åren. Men hur startar man med dropshipping och hur hittar man produkter att sälja? Det går vi igenom i denna artikel. Så fungerar dropshipping Dropshipping innebär förenklat att ett...

Investera i bostäder och fastigheter
Investera i bostäder och fastigheter

Man behöver inte vara miljonär för att börja Investera i bostäder. Det kan vara en bra post i en investeringsportfölj. Vi kollar in vilka de främsta plattformarna är som passar bäst för oss i Sverige. Så kan man börja investera i bostäder och fastigheter Kameo är en...

Investera i p2p lån
Investera i p2p lån

Att investera i p2p lån har blivit ganska populärt eftersom det ger en stadig inkomst till relativt lagom risker. I Sverige finns det främst 6 stycken bolag som erbjuder någon form för att investera i lån. Vi kollar in vilket som är bäst just nu. De 6 bästa...