Så kan du spara pengar snabbt

av | Mar 11, 2020 | Spara pengar | 0 Kommentarer

börja spara pengar snabbt

Visst är det jobbigt när plånboken känns tom och räkningarna hopar sig? Alla vet väl att man borde spara pengar, men av egen erfarenhet vet jag att det kan vara väldigt svårt att komma igång. Hur gör man egentligen för att spara pengar snabbt?

Mest effektiva sättet att spara pengar snabbt är att göra en budget och minska utgifterna. Men du kan också spara pengar genom att samla lån och krediter, handla smart, göra matlåda, sälja saker, sänka dina energikostnader, börja cykelpendla, skaffa extrainkomst, samla på erbjudanden och leta efter billigaste priserna.

Många tipsar om hur man kan spara pengar, men det är svårt att hitta handfasta tips som faktiskt fungerar. När jag började leta gick det snabbt upp för mig att den enskilt största faktorn handlar om att skaffa sig kontroll över sin ekonomi. Hur gör man det? Att göra en budget (lista med inkomst och utgifter) tar en stund och är inte särskilt kul. Men fram med papper, penna och en stor kopp kaffe!

När du gör en budget är det viktigt att vara ärlig mot sig själv. Här kanske man ska lägga in en liten disclaimer – det kan vara en smula obehagligt att inse hur mycket pengar man har spenderat – och på vad. Men det fina är att när du väl har gjort det får du snabb överblick över din ekonomi och ser vart pengarna faktiskt tar vägen. Och då har du alla möjligheter i världen att förändra dina vanor.

Varför ska man spara pengar snabbt?

Målet med att spara pengar är inte att få ett tråkigare och torftigare liv. Tvärtom! Genom att spara in på sådant som man ändå inte har någon glädje av kan man få mer pengar över till roligare saker. Så tänker i alla fall jag. De hundralappar jag sparar varje månad på att laga lunchlådor varje dag istället för att äta lunch ute, spenderar jag med glädje på trevliga restaurangbesök eller nya kläder.

Målet med att spara pengar är inte att få ett tråkigare och torftigare liv. Tvärtom! Genom att spara in på sådant som du ändå inte har någon glädje av kan du få mer pengar över till roligare saker. Så tänker i alla fall jag.

Spara pengar på mat

Som jag nämnde är mat ett av de områden man verkligen kan spara pengar på. Genom att planera veckans måltider och storhandla går det att spara mycket pengar. Du slipper även stressen i att bestämma var du ska äta, eftersom planeringen menyn är klar. Ett par timmar i köket och lite nya recept och vips så är du good to go. Försök gärna att välja livsmedel som är i säsong eller där du kan få extrapris, så blir det extra billigt.

Är man flera i hushållet kan det även bli en trevlig stund när man hjälps åt. Fast den största fördelen anser jag är att man vet vad man stoppar i sig. Att äta lunch ute är trevligt, men du kan räkna med att det bjuds på stora delar halvfabrikat och onödigt socker. Ingredienserna är sällan av högsta kvalitet och du kan ofta laga likadan mat själv för en bråkdel av vad lunchen kostar ute.

Köpstopp – spara pengar snabbt

Ett annat effektivt sätt att spara pengar snabbt är att införa köpstopp. Det kan gälla alla prylar och kläder under en period, eller bara vissa saker. Hur länge ett köpstopp ska gälla är en annan fråga. Själv tycker jag att det är dumt att vara orealistiskt hård mot sig själv. Att säga att man inte ska köpa en enda pinal på ett helt år är inte orimligt i sig, men risken är stor att du efter det året ligger ”back”.

Då sparar du inte pengar utan skjuter snarare upp nödvändiga kostnader till ett senare tillfälle. Och detta var inte poängen. Poängen är snarare att tänka efter innan du köper något och att inte köpa en massa saker i onödan. Om man säger till sig själv att ”Ok, nu blir det inga mer nya kläder innan jag har använt samtliga plagg i garderoben”, blir effekten en annan. Ett annat sätt man kan tänka på är att ”ok, jag vill ha ett par nya hörlurar. Då måste jag sälja något som jag redan har för att finansiera det nya inköpet”.

Svårt att spara pengar

Tycker du också att det är svårt att komma igång och spara pengar? Ett tips är att undvika att tänka för stort. En sparad hundralapp är en sparad hundralapp. Och om du lyckas spara flera under en månad kan du snabbt se hur summan växer. Det är förvånansvärt lätt att spara flera tusenlappar varje månad och det svåra är att ta tag i saken och börja tänka kring ekonomin.

Det är mycket lättare att fortsätta köra i gamla hjulspår, men vill du ha en förändring så krävs ett visst engagemang. Är ni flera i hushållet kan det bli roligare om man lägger upp det hela som ett gemensamt projekt där alla får del av resultatet. Det kan vara en så enkel sak som att ”om vi alla hjälps åt så lägger vi sparpengarna på en resa i sommar”, eller skaffar hund.

spara pengar app

Spara med spara pengar app

I din mobiltelefon kan du ladda ner en app som ger en extra skjuts på traven. Spara pengar appar blir allt mer populära och de finns i olika versioner beroende på vad du vill använda dem till. Vill du spara pengar i vardagen eller investera sparpengar på smartaste sätt. Apparna vägleder, ger dig koll och kan hjälpa dig att hitta billigaste varorna och tjänsterna – både i butiker och på nätet.

11 tips för att börja spara pengar

 1. Samla lån och krediter

Om du sänker den totala räntekostnaden för dina lån och krediter kan du spara mycket pengar. Ansök om ett större samlingslån (privatlån) med bra ränta och villkor.

 1. Börja spara till en buffert

Att starta ett sparkonto eller börja investera i aktier eller fonder. Tänk på att ju högre avkastning – desto större risk. Spara på sparkonto om du behöver använda pengarna snart.

 1. Välj billigaste bankkortet

Det skiljer en hel del på kostnader för bankkort. Genom att välja det billigaste kreditkortet eller betalkortet (och kanske klippa några om du har onödigt många) kan du spara pengar.

 1. Samla dina försäkringar

Om du samlar alla dina försäkringar i ett försäkringsbolag får du ofta bra rabatt. Det kan vara hemförsäkring, bilförsäkring, olycksfallsförsäkring och livförsäkring.

 1. Förhandla ner boräntan

Boka ett möte med banken och försök förhandla ner boräntan, så kan du lägga mer pengar på amortering. Desto snabbare skulden sjunker, desto billigare blir din boendekostnad på sikt.

 1. Koka eget kaffe och spara pengar

Köper du kaffe ute varje dag? Det tenderar att bli dyrt i längden. Köp en snygg termosmugg och koka kaffe hemma så sparar du flera hundra kronor varje månad.

 1. Skippa snabbmat och läsk

Att äta ute någon gång ibland är lyxigt. Men att äta hämtmat och snabbmat varje dag är både dåligt för hälsan och väldigt dyrt. Och varför lägga pengar på stora mängder läsk när det finns utmärkt vatten i kranen?

 1. Sluta röka eller snusa

Tänker inte ens gå in på hälsoaspekterna av att sluta röka eller snusa, för det borde de flesta känna till vid det här laget. Men har du räknat på hur mycket pengar som går upp i rök varje månad? Här finns mycket pengar att spara!

 1. Sälj dina gamla saker

Har du överflödiga prylar som ligger och skräpar kan du snabbt få in extra pengar. Det kan vara bildäck, kläder, möbler, prydnadssaker, sportutrustning eller hobbyprylar som bara står och samlar damm. Lägg ut annonser på Blocket, i sociala medier eller lägg ut auktioner på Tradera.

 1. Ha ett mål med ditt sparande

Det viktigaste för att komma igång och för att du ska orka vara uthållig är förmodligen att ha ett mål med ditt sparande. Vilket är syftet? Tänk på att det kan ta tid innan du ser större förändringar i din ekonomi. Det tar även tid att spara ihop pengar, så vänta några månader innan du bedömer effekten av dina insatser och det nya sparkontot.

 1. Sänk bilkostnader

Köp en prisvärd och bra bil och jämför bensinpriser så kan du spara pengar varje månad. Om du har möjlighet att börja pendla kommunalt eller cykelpendla så öppnas ännu större möjligheter. Det kan till och med vara så att du tjänar på att investera i en ny elcykel.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjäna pengar på att sälja bilder
Tjäna pengar på att sälja bilder

Du har säkert hört det förut men kan man verkligen tjäna pengar på att sälja bilder? Ja, om man använder sig av olika metoder så finns det goda möjligheter att tjäna lite extra pengar. Sälj dina bilder och tjäna extra pengar. Att lägga ut sina bilder till försäljning...

Tjäna pengar på NFTs
Tjäna pengar på NFTs

Att tjäna pengar på NFTs (Non-fungible tokens) är ett ganska nytt fenomen men trots det omsätter denna handel stora belopp. För att börja handla med NFTs behöver man inte vara en digital konstnär eller kryptomiljonär. Det gäller bara att vet hur man skall börja. Börja...

Starta med dropshipping
Starta med dropshipping

Dropshipping är inget nytt men har blivit väldigt populärt de senaste åren. Men hur startar man med dropshipping och hur hittar man produkter att sälja? Det går vi igenom i denna artikel. Så fungerar dropshipping Dropshipping innebär förenklat att ett...

Investera i bostäder och fastigheter
Investera i bostäder och fastigheter

Man behöver inte vara miljonär för att börja Investera i bostäder. Det kan vara en bra post i en investeringsportfölj. Vi kollar in vilka de främsta plattformarna är som passar bäst för oss i Sverige. Så kan man börja investera i bostäder och fastigheter Kameo är en...

Investera i p2p lån
Investera i p2p lån

Att investera i p2p lån har blivit ganska populärt eftersom det ger en stadig inkomst till relativt lagom risker. I Sverige finns det främst 6 stycken bolag som erbjuder någon form för att investera i lån. Vi kollar in vilket som är bäst just nu. De 6 bästa...