7 steg till att starta en egen blogg

av | Sep 20, 2021 | Självutveckling | 0 Kommentarer

starta en egen blogg

Att starta en egen blogg kan man göra antingen gratis eller driva själv. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativ men är man seriös så bör man satsa på att ha full kontroll och då skall man driva den själv.

Hur gör man för att starta en egen blogg?

Vad skall du blogga om?

Bestäm dig för vilken typ av inriktning din blogg skall ha. Detta första steg är väldigt viktigt att få rätt annars så risker man att hamna snett längre fram. Vad du väljer att blogga om sätter ju upp ramarna för vilken typ av innehåll du skall producera.

Skall din blogg vara bred eller nischad? I en bred nisch finns det tillgång till mycket information och det är lätt att komma på idéer till nytt material. Risken med det är att man blir för bred och tappar den röda tråden. Men håller man fokus så skall det inte vara några problem.

I en smal nisch finns det inte lika mycket att skapa innehåll runt. Det kan bli problem att hitta information och få nya idéer till material längre fram. Samtidigt är det lättare att specialisera sig på ett ämne och bli expert. Väljer man kvalitet framför kvantitet så är en smal nisch bättre än en bred nisch.

Välj ett passande domännamn

Handlar din blogg om träning kan den heta traningtips.se eller nåt liknande. Ett bra domännamn skall inte var för långt. Två ord räcker för annars blir det svårt för besökare att komma ihåg namnet. Har du idétorka kan du få tips från en domännamns generator.

Många nya bloggare ger upp och låter sina domäner förfalla. Det kan var en bra idé att kolla domäner som är på väg att släppas här, då kan man hitta guldkorn som redan har lite trafik och länkar och få en liten push i starten. Egensajt.se har bra rabatter på domäner med jämna mellanrum, det skall man såklart utnyttja.

Välj rätt webbhotell

När man precis skall starta en egen blogg så är det dumt att betala för mycket för ett webbhotell. Inleed.se erbjuder ett paket som kostar 19 kr i månaden och då får man ansluta obegränsat med domäner. WordPress kan man installera i princip automatiskt på några få minuter.

Cashbloggen har Inleed som webbhotell och det fungerar väldigt bra. Supporten svarar snabbt och hjälper till att lösa de bekymmer man har. Har man inte över 20 000 besökare i månaden skall man inte satsa på några dyra lösningar. Ökar ditt besökarantal så är det bara att uppgradera kontot.

Skapa din egen blogg

WordPress är enkelt och det finns ingen anledning för någon att krångla till det men någon annan CMS. Ett bra tema att börja med är Astra som är gratis och kompatibel med hemsidebyggaren Elementor. Då kan man designa sin hemsida som man vill.

Man kan köra igång direkt med Astra och bara byta logo och lite sidfotstext, det fungerar bra det med. Alla kan starta en egen blogg men man måste ha lite grundläggande kunskaper i hur man jobbar  i WordPress. Denna guide på YouTube är mycket bra.

De första två sidorna man skall skapa är en ”Om mig sida” och en ”kontakta mig sida”. När det är klart är det dags att installera några bra tillägg som hjälper till att hålla din blogg fri från spam och andra bekymmer.

Bra gratis WordPresstillägg:

Sökordsanalys

Många gör misstaget att satsa på för svåra nyckelord för tidigt i processen. Leta istället upp sökord som inte har så stor konkurrens. Så kallade Long Tail Keywords är nyckelord som består av en fras som tex. Träning utomhus på vintern.  Dessa har ofta lägre konkurrens och det är där man skall börja.

Google Keyword Planner är ett bra verktyg för att analysera nyckelord. Man skall dock inte stirra sig blind på antalet sökningar per månad. Ett nyckelord kanske har 20 sökningar per månad men samma nyckelord kan förkomma i flera olika kombinationer, då kan det verkliga antalet sökningar vara mycket högre.

När man söker på Google så dyker det ofta upp alternativa exempel i sökrutan. Dessa alternativa sökningar är vad folk tidigare sökt på. Här kan man hitta många bra sökord som man kan skapa innehåll av. När man precis startar en egen blogg så räcker dessa metoder långt.

Skapa innehåll

De 30 första bloggposterna behöver inte vara av superhög kvalitet. Satsa istället på kvantitet eftersom de första inläggen sällan klättrar upp i rankingen. De är istället en typ av buffert som pushar de senare bloggposterna. Skriv minst 600 ord per blogpost och de som är extra viktiga behöver ha minst 1300 ord.

Uppdateringsfrekvensen bör vara minst 15 inlägg i månaden det första året. Man behöver bygga upp sin blogg med mycket innehåll för att börja attrahera besökare. Det kan kännas överväldigande i början men när man pressat sig igenom sitt första år som bloggare börjar det lossna.

Många ger upp alldeles för tidigt. Man kan ha över 60 inlägg på sin blogg och ändå 25 besök om dagen, det är inget ovanligt. Om det gått 10 månader och det känns trögt, ge inte upp. Man behöver ofta över 100 inlägg för att komma upp i besökarantal. En av tio sidor jag haft lyckades nå 10 000 besökare med bara 70 inlägg, det är väldigt ovanligt.

Marknadsföring

I början behöver man inte ägna en sekund åt att marknadsföra sin blogg. All tid behövs till att skapa innehåll. Men när det gått några månader är det dags att börja med marknadsföring. Det gäller att använda sig av flera metoder för att maximera webbtrafiken till sin blogg.

Off-page SEO handlar om att bygga länkar för att öka sin domäns konkurrenskraft och för att komma högre upp Googles ranking. Man kan bygga länkar på flera sätt men alla sätt är inte lika effektiva. Bästa sättet är att skapa så bra innehåll att andra länkar till din sajt av fri vilja. Så här kan man bygga länkar:

  • Gästpost – kontakta andra bloggare och fråga om du får bidra med innehåll till deras blogg.
  • Döda länkar – kolla om en sajt har döda länkar och fråga om de kan byta den mot din länk.
  • Skapa kvalitet – skapa guider av hög kvalitet och andra kommer länka till den.
  • Återanvändning – publicera slides, infografik och små videos för att få mer länkar.
  • Communitys – Kommentera på relevanta bloggar och forum.

Med dessa länkbyggarmetoder kommer du att stärka din blogg vilket med stor sannolikhet kommer leda till mer besökare.

Social media är självklart också en viktig källa till mer besökare. Instagram, Facebook, Reddit, Quora, Twitter, Telegram osv är ställen där man skall vara aktiv och försöka skicka användare till sin blogg. Var dock försiktig och spamma inte för mycket med länkar överallt.

YouTube är också en källa till trafik men det är inte bara att starta en kanal och tro att man är klar. Att bygga en YouTubekanal kräver oerhört hårt arbete och man behöver posta massor med videos innan man börjar komma upp i följare och views. Man bör bygga upp bloggen först innan man börjar med videos. Risken är att det blir pannkaka av allt annars.

Epostmarknadsföring är en smart metod för att få återkommande besökare. Du kan erbjuda en e-bok, ett nyhetsbrev osv för att få dem att prenumerera. Med en e-maillista så ser du också till att de inte glömmer bort din blogg.

Starta en egen blogg och tjäna pengar

Starta en egen blogg och tjäna pengar

Ja, målet för nästan alla är ju att tjäna pengar på sin blogg. När man lägger ner tid och hårt jobb så vill man ju se resultat så klart. Nu beror det ju på vad du bloggar om och vilket sätt som då är bäst när det kommer till att tjäna en slant.

Affiliatesmarknadsföring passar bra till bloggar som skriver och recenserar produkter och tjänster. Det är dock viktigt att man känner till de saker som man marknadsför. Att bara skicka ut lite affiliatelänkar kommer inte ge bra resultat. Försök alltid att få testexemplar eller köp de tjänster och produkter som skall marknadsföras, det ger förtroende.

Att visa annonser passar bäst för bloggar som är i en nisch där det inte finns så många affiliateprogram som betalar bra. Det är naturligt att börja med Adsense men när besökarantalet stiger så är det bra att gå över till Ezoic eller Mediavine för att maximera intäkterna.

Sponsrade inlägg betyder att någon vill betala dig för att publicera en artikel på din sida. Detta är ingen metod som man kan starta med direkt men när det gått en tid och bloggen fått muskler så är det en bra inkomstkälla.

Sälja kurser eller eget material kan också vara ett sätt att tjäna pengar på sin blogg. När man bloggat ett tag har man ju också lärt sig nya färdigheter som man kan lära ut till andra. Ju mer inkomstkällor man kan använda desto större är chansen att man lyckas när man skall starta en egen blogg.

Starta en egen blogg gratis

Man kan starta en egen blogg gratis på WordPress.com, Wix.com, weebly.com och Blogger.com. Vill man driva en ideell blogg inom socialfrågor och politik så passar kanske en gratis blogg bra. Nackdelen med detta upplägg är att man inte äger sitt material. Varför lägga ner en massa tid på att skapa innehåll som man sedan inte har någon kontroll över.

En gratis bloggplattform kan drabbas av en serverkrasch och allt material försvinner eller den kan läggas. Det finns stora osäkerheter med en gratisblogg som man inte har när man driver en själv. Bara i undantagsfall skall man välja en gratis blogg.

Lista på bra Bloggverktyg:

Är inte bloggarnas storhetstid över?

Nej, men mycket har förändrats jämfört med hur det var för tio år sedan. Många livstilsbloggare har flyttat över till sociala medier och skapat YouTubekanaler, men det finns fortfarande goda chanser att starta en egen blogg än idag.

De flesta orkar inte driva sin blogg en längre tid och det är här din styrka skall vara. Satsa stort och var uthållig så kommer folk att upptäcka din blogg och allt kan hända. Att blogga är ingen dans på rosor utan det är ett jobb som kräver mycket tid och engagemang.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Bästa Indexfonderna 2022
Bästa Indexfonderna 2022

Indexfonder är kanske den bästa sparformen som finns. Man får en bred spridning av aktier till en låg avgift. För allra de flesta småsparare är förmodligen indexfonder att föredra jämfört med att spara direkt i aktier. I denna artikel går vi igenom de bästa...

Bästa Globalfonderna 2022
Bästa Globalfonderna 2022

En bra och billig globalfond är en viktig del i en fondportfölj. Genom att sprida riskerna globalt kan man minska förlusterna vid en lågkonjunktur och samtidigt öka vinsterna på snabbt stigande marknader vid en högkonjunktur. Det finns många faktorer som påverkar...

23 Fonder med låg avgift 2022
23 Fonder med låg avgift 2022

Att spara i fonder med låg avgift är nästan alltid en bra idé. Fonder med dyrare avgift presterar sällan bättre och övertid kan avgifterna äta upp en stor del av vinsten. Att välja rätt fonder när man bygger en fondportfölj är viktigt eftersom man ofta har en lång...

Kan man köpa och sälja aktier samma dag?
Kan man köpa och sälja aktier samma dag?

Att kunna handla snabbt är väldigt viktigt av flera skäl, för man skall köpa och sälja aktier samma dag vill man inte ha fördröjningar som gör att man köper till högre pris eller säljer med förlust. Självklart kan man köpa och sälja aktier samma dag. Utan snabba köp...

21 bra affärsidéer 2022
21 bra affärsidéer 2022

Här kommer 21 färska affärsidéer för 2022. Skall du starta eget, skaffa en sidoinkomst eller få idéer till utbildning? Då är denna lista kanske något för dig. Lista med 21 affärsidéer för 2022: Virtuell assistent En virtuell assistent sköter varierande administrativa...