Starta en Podcast

av | Feb 2, 2022 | Tjäna pengar, Självutveckling | 0 Kommentarer

starta en podcast

Podcast-fenomenet är på stark frammarsch och man behöver inte vara journalist eller mediautbildad för att starta en podcast, vemsomhelst kan göra det. Har du något att prata om så är det egentligen bara att dra igång.

Starta en podcast

Det behöver inte kosta jättemycket att starta en podcast. Allt som behöves är en hyffsad dator, mikrofon, ljudredigeringsprogram och din röst. Det är faktiskt ett fantastiskt sätt att snabbt och billigt få ut sitt budskap.

Innan man startar en podcast behöver man bestämma sig för vilken nisch och målgrupp man vänder sig mot. Det kan vara ett problem om man blir för bred eftersom folk då snabbt kan tappa intresset och välja Poddar som är mer inriktade på ett ämne.

Välj rätt ämne för din Podcast

Detta är viktigt eftersom det kan bli svårt att ändra sig längre fram. Låt denna process ta lite längre tid och stressa inte fram någon inriktning innan du är helt säker. Kör några testavsnitt och känn efter vad som känns rätt.

Ämnet måste självklart vara intressant eftersom man inte har många sekunder på sig att attrahera lyssnar till en podcast och det är ännu svårare att få prenumeranter och återkommande besök. Med ett dåligt analyserat Podcastämne så är det mer en chansning om det går bra eller inte.

Planera dina Podcastavsnitt

Det är viktigt att ha en strategi. Hur länge har du tänkta att driva podden? Hur många avsnitt skall publiceras i veckan? Hur skall du få tillräckligt med innehåll till podden och hur mycket tid har du tänkt att lägga ner?

Det kan vara smart att spela in några avsnitt att ha på lager i början. Det är tidskrävande att samla ihop bra berättelser, så innan man är varm i kläderna är det smart att ha några avsnitt klara om man kör fast.

Välj ett Podcasttema

Det finns varken rätt eller fel när det kommer till att välja ett podcasttema. Det enda man skall bry sig om är kvalitet och originalitet. En podcast kan låta mysig och skön men håller innehållet inte samma klass blir det inte bra ändå.

Skall du intervjua intressanta personer, Skall du berätta om populära nyheter eller driva någon form av utbilningspodd? Det finns massor med teman som är intressanta och passar tema och ämne ihop så är det ett perfekt utgångsläge.

Välj ett Podcastnamn

Ett namn är svårt att ändra i efterhand och välj därför inget suspekt eller konstigt namn som kan associeras till märkligheter och liknande. En Podcasts framtid bygger på att namnet är bra för det är det man bygger allt runt.

Kolla gärna runt på andra Poddar och se om ditt namn kan mäta sig med andra. Gå gärna på magkänsla för det undermedvetna spelar stor roll om man skall bli riktigt nöjd. Ett bra Podcastnamn lockar lyssnare i sig självt.

Sätt upp mål för din Podcast

Det alltid bra att ha ett mål, för då vet man ungefär vad som krävs. Att driva en podcast kan vara en perfekt sidoverksamhet men kan också planeras att bli en full sysselsättning. Man måste ändå bestämma sig, för det är dumt att kasta bort tid eller chanser på att man inte vet vad man vill.

Självklart kan man ändra sig på vägen och man får vara redo på att ta nya beslut, men har man inget mål med sin verksamhet är det ändå svårt att lyckas. Strunta i en massa delmål och fokusera hårt på huvudmålet.

Tjäna pengar på din Podcast

Tjäna pengar på din Podcast

Nästan ingen startar en Podcast på ideell basis utan alla vill tjäna pengar, på ett eller annat sätt. Det bästa med en Podcast är att man kan använda sig av flera inkomst strömmar. En Podcast är ju egentligen en typ av radiokanal, som man driver själv.

Vanliga sätt att tjäna pengar på en Podcast:

Affiliatemarknadsföring

Tjäna provision när du marknadsför produkter eller tjänster från olika företag. Precis som när man lägger in affiliatelänkar på en hemsida, kan man antingen posta länkar på sidan där Podcastavsnitten ligger eller helt enkelt ge ut en kod när man pratar om produkten.

Reklam

När man fått snurr på sin Podcast kan man börja sälja annonser. Precis som på en kommersiell radioreklam kan man som Poddare också sända reklam och få betalt. För att kunna göra detta behöver man dock ha en bra storlek på sin Podcast.

Sponsrade avsnitt

Företag kan betala dig för prata om deras produkter i dina Podcastavsnitt. Du behöver alltså inte sälja något utan det räcker att prata, och du tjäna pengar. Det gäller dock att inte marknadsföra vad som helst som inte tillför något till dina lyssnare, bara för att tjäna snabba pengar. Det kan straffa sig i längden.

Premium medlemskap

Har du tillgång till exklusiv information eller är väldigt duktig på att lära ut vissa saker kan man ta betalt för det genom en prenumeration. Man kan använda sig av Patreon för att samla prenumeranter och ta betalt automatiskt.

Donationer

Driver du en Podcast om t ex samhällsfrågor kan det vara svårare att få sponsorer och sälja reklam. Då kan det vara smart att få hjälp av lyssnarna som på frivillig basis donerar pengar så att du kan fortsätta producera grymt innehåll.

Sälja dina egna grejer

Har du en egen produkt eller tjänst så är en Podcast ett perfekt ställe att marknadsföra dessa. Nischer som träning, böcker och utbildningar är perfekt att marknadsföra genom en Podcast. Med en egen Podcast bestämmer man själv vad som marknadsförs.

Bra Podcastavsnitt

Utveckla din Podcast

Försök att hela tiden göra din Podcast bättre. Träna på att bli en bättre talare, läs mer böcker och öka dina kunskaper och allmänbildning. Lär dig tekniker och följ gärna andra Poddar och analysera hur de talar och uttrycker sig. Med träning blir man bättre, över tid blir man expert.

Att ha rätt utrustning är ju också viktigt. Ju mer pengar man har, desto bättre grejer kan man ju köpa. Man vill ju inte att Podcastavsnitten skall låta ihåliga eller vara dåligt klippta. Det är n obligatoriskt att ha vissa tekniska kunskaper om man skall driva en Podcast.

Varför skall man starta en podcast?

Främst för att tjäna pengar eller marknadsför sig självt och sitt företag. Det finns ingen anledning att lägga ner en massa tid gratis. Ingen jobbar ju gratis, så varför skall du göra det? Har du ett intresse så blir det enklare att komma på idéer att prata om, men det innebär inte att du skall ge bort det utan kompensation.

Var skall jag starta min Podcast?

Man behöver ju ett ställe att lägga sin Podcast, innan man kan stream den på Spotify, Apple Podcast osv. Podbean är ett ljudfilshotell som man kan börja med gratis. Det är också ganska billigt att använda sig av deras Unlimited prenumeration som kostar från 9$ i månaden, då kan man streama och ladda upp obegränsat med data.

Man kan ansöka direkt från ljudfilshotellet till Spotify och Apple Podcast, men se till att ha laddat upp några avsnitt först, för har man för tunt innehåll är det inte säkert att man blir godkänd. Det är inte svårt att komma igång och det finns massor med hjälpvideos på Youtube.

Det går såklart helt gratis att driva en Videopod på Youtube. Men för att nå så många lyssnare som möjligt är det bäst att kunna stream hos så många Podcastplattformar som möjligt. Tänk på att gratis bara tar en bit på vägen och att för att nå långt måste man också investera lite.

Annat att tänka på

Man behöver kanske lite intro och outro musik till Podcastavsnitten. Då skall man inte använda sig av licensierad musik utan av royalty free musik. Ett billigt ställe att köpa royalty free är hos Audiojungle, där kan man köpa en låtsnutt som man kan använda fritt från 1$.

Podcastavsnitten behöver också omslagsbilder. Vanligaste formatet är 1400×1400 pixlar och fungerar på nästan alla Podcastplattformar. Försök få dina bilder att se originella ock lockande ut. De är det första varje lyssnare ser, och det gäller att fånga deras uppmärksamhet snabbt.

Audacity är ett gratis redigeringsprogram för Windows. Det är enkelt att komma igång med och gör det lätt att klippa och få Podcastavsnittet att bli komplett. Använder man Apple så finns Garageband redan inlagts, och som fungerar lika bra som Audacity.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Bästa Indexfonderna 2022
Bästa Indexfonderna 2022

Indexfonder är kanske den bästa sparformen som finns. Man får en bred spridning av aktier till en låg avgift. För allra de flesta småsparare är förmodligen indexfonder att föredra jämfört med att spara direkt i aktier. I denna artikel går vi igenom de bästa...

Bästa Globalfonderna 2022
Bästa Globalfonderna 2022

En bra och billig globalfond är en viktig del i en fondportfölj. Genom att sprida riskerna globalt kan man minska förlusterna vid en lågkonjunktur och samtidigt öka vinsterna på snabbt stigande marknader vid en högkonjunktur. Det finns många faktorer som påverkar...

23 Fonder med låg avgift 2022
23 Fonder med låg avgift 2022

Att spara i fonder med låg avgift är nästan alltid en bra idé. Fonder med dyrare avgift presterar sällan bättre och övertid kan avgifterna äta upp en stor del av vinsten. Att välja rätt fonder när man bygger en fondportfölj är viktigt eftersom man ofta har en lång...

Kan man köpa och sälja aktier samma dag?
Kan man köpa och sälja aktier samma dag?

Att kunna handla snabbt är väldigt viktigt av flera skäl, för man skall köpa och sälja aktier samma dag vill man inte ha fördröjningar som gör att man köper till högre pris eller säljer med förlust. Självklart kan man köpa och sälja aktier samma dag. Utan snabba köp...

21 bra affärsidéer 2022
21 bra affärsidéer 2022

Här kommer 21 färska affärsidéer för 2022. Skall du starta eget, skaffa en sidoinkomst eller få idéer till utbildning? Då är denna lista kanske något för dig. Lista med 21 affärsidéer för 2022: Virtuell assistent En virtuell assistent sköter varierande administrativa...