Starta enskild firma

av | Aug 18, 2021 | Självutveckling | 0 Kommentarer

Starta enskild firma

Har du en bra affärsidé och vill starta enskild firma? Att starta företag är enklare än många tror och här tipsar vi om hur du gör för att förverkliga dina drömmar.

Vill du byta karriär och starta eget? Att starta enskild firma är enklare än många tror och det behöver inte bli dyrt. Men vi tar det hela från början. För att du ska få bedriva affärsverksamhet och sälja varor eller tjänster behöver du ha ett eget företag. Om du exempelvis frilansar kan du använda dig av en frilansfirma som agerar mellanhand. Genom att anlita exempelvis Frilansfinans kan du göra allt rätt för dig utan att behöva eget företag.

Men det finns nackdelar med detta system. Dels är det relativt dyrt, eftersom frilansfirman tar ut en avgift eller provision för varje jobb. De sköter visserligen fakturering och utbetalningar, men det är ändå en del pengar som går upp i rök. Du kan inte dra av på momsen vilket du kan om du har eget företag. Dessutom kan det vara svårt att göra affärer med andra företag och leverantörer om du inte har registrerat företag och F-skattsedel.

Hur startar man enskild firma

Så hur gör man då för att starta enskild firma? Har du en klar affärsidé och marknadsplan för hur din verksamhet ska finansieras är du klar för start. Vill du registrera företagsnamn måste du ansöka om detta hos Bolagsverket. Det är bra att skydda sitt företagsnamn men man behöver inte göra det för att få starta företag. För att få F-skattsedel ska du nämligen ansöka om detta hos Skatteverket.

När du ansöker om företagsnamn är det viktigt att hitta ett tidlöst namn som speglar verksamheten. Men innan du ansöker bör du kolla upp så att inte något annat företag i närområdet redan använder samma eller ett väldigt likt namn. Är så fallet kan du få avslag och då kan processen dra ut på tiden, då du måste ändra förslaget och ansöka på nytt.

Starta enskild firma kostnad

Att ansöka om registrerat företagsnamn (anmäla enskild näringsidkare) hos Bolagsverket kostar 1100 kronor (e-tjänst) och 1400 kronor (blankett). Vill du sedan skydda eller ändra företagsnamnet kan det tillkomma extra avgifter. Att ansöka om F-skattsedel hos Skattemyndigheten är gratis. Utöver själva startkostnaderna kommer det förmodligen tillkomma andra kostnader, beroende på verksamhet.

Om du startar butik eller kafé kan du behöva göra stora inköp och hyra lokal för att komma igång med affärerna. Är du frilansande journalist, fotograf eller konsult kanske du behöver hemsida, arbetsmobil och visitkort. Oavsett vilket område du har tänkt förkovra dig i behöver du förmodligen lägga pengar på marknadsföring och annonsering (tidningar och sponsrade inlägg i sociala medier).

Hjälp att starta enskild firma

Har du inte någon klar marknadsplan eller vill vidareutveckla din affärsidé kan du få hjälp med detta. På många orter finns företagscenter där du kan bolla idéer och testa om din affärsplan håller. Att starta företag tar mycket tid och kraft och dessutom kan det innebära en ekonomisk risk. Därför är det viktigt att ha tänkt igenom företagsplanen ordentligt innan du startar verksamhet.

Vill du ha professionell hjälp kan även vända dig till en bolagsförmedling som kan hjälpa till att starta en enskild firma. Inom ett par dagar är företaget färdigt att användas och fördelen är att du slipper allt pappersarbete och du behöver inte oroa dig för att allt ska bli rätt. En bolagsförmedling säljer även andra tjänster och kan erbjuda rådgivning kring uppstart och hjälp med bokföring och fakturering.

Enskild firma eller aktiebolag

Många undrar vad som är bäst – enskild firma eller aktiebolag? Enskild firma är enklast och billigast att starta, men det innebär också att du bär hela det ekonomiska ansvaret för företaget. Företaget och du är rent juridiskt samma person och om firman skulle gå i konkurs kan ekonomiska bekymmer spilla över även på din privatekonomi. En stor fördel är att du inte måste anlita någon dyr revisor, utan du får lov att göra bokföringen själv.

Att starta aktiebolag kostar ganska mycket pengar (25 000 kronor), men då slipper du det också hela det ekonomiska ansvaret eftersom själva aktiebolaget är en juridisk person. Din eventuella förlust begränsas alltså till insatsen i bolaget. En nackdel med aktiebolag är att det ställs högre krav på redovisning och du kan behöva anlita en revisor. För att det ska vara värt att skaffa ett aktiebolag bör ditt företag få upp en viss omsättning på ganska kort tid.

Vad är en enskild firma?

Enskild firma är den enklaste av alla företagsformer och den drivs av en person. Om du är gift kan du även ta hjälp av din make eller maka om ni har delad ekonomi och ingår i samma hushåll. När du säljer varor eller tjänster betalar du in moms och när du köper in varor eller tjänster har du rätt att göra avdrag för moms. Men du måste alltså ha en omsättning för att kunna dra av. Du kan även dra av för kostnader som resor, telefonabonnemang, inventarier, kontorskostnader och annat.

När du ska dra av är det viktigt att du sparar underlag (kvitto, faktura) för bokföringen. Dessutom ska du kunna visa varför inköpet eller kostnaden är nödvändig och ibland kan du behöva motivera varför. När man startar företag kan man dra av underskott och skjuta detta framför sig ett antal år. Det är vanligt med stora kostnader i samband med uppstart och då kan det vara skönt att ha lite tid på sig att komma ikapp.

Enskild firma bokföring

När du har enskild firma behöver du inte anlita en revisor utan du har rätt att sköta bokföring och redovisning själv, förutsatt att du har tillräckliga kunskaper. Om du har butik eller verksamhet med många små poster kommer det innebära mer jobb än om du exempelvis är konsult och fakturerar kunder direkt. Att sköta bokföring är inte särskilt svårt när man väl har lärt sig.

Vill du förenkla ytterligare kan du köpa ett bra datorprogram för både bokföring och redovisning – då matar du in uppgifter och sedan räknas det mesta ut automatiskt. Du kan till och med få ut en färdig förhandsgranskning som ska skickas in till Skatteverket. Det är viktigt att redovisa i tid och att sköta momsinbetalningar på rätt sätt under hela året. Om du undrar något kan du alltid få information från Skatteverket.

De uppskattar när företag är seriösa och försöker göra rätt för sig och då försöker de även underlätta för dig som företagare. Ett bra förhållande till Skatteverket är därför att betrakta som win-win. Är du anställd behöver du inte tänka på det, men när du har enskild firma har du själv ansvar för att skatt, försäkring och sociala avgifter betalas in. Detta är viktigt, för om du struntar i sociala avgifter kan du hamna utanför sjukförsäkringssystemet.

Enskild firma fördelar

Det finns många fördelar med enskild firma. Det är billigt, enkelt och vem som helst kan göra det. Det krävs inget startkapital som för aktiebolag och du behöver ingen revisor. Om du får upp omsättning kan du göra avdrag för inköpta saker, resor, lokaler och representation på företagets bekostnad. Du kan även göra schablonavdrag för hemmakontor. Enskild firma påminner lite om handelsbolag i den meningen att det ekonomiska ansvaret vilar på personen som tecknat firman. Detta ger full kontroll och frihet till dig som firmaägare.

Starta enskild firma bidrag

När du ska starta enskild firma finns det flera sätt att få ekonomisk hjälp. Starta eget bidrag kan vara svårt att få, men det finns andra vägar för den som är lite kreativ och vågar ta för sig. På många orter finns regionalt finansierade start up-bolag som kan hjälpa till att söka bidrag. Dessa kan också bidra med kunskap och ge en introduktion till nödvändiga kontaktnät som du kan ha nytta av.

Vissa start up-föreningar (Inkubatorer) kan själva ge finansiellt bidrag eller annat stöd i form av kontorsplats och andra förmåner under en startperiod. Detta för att avlasta din ekonomi och ge dig de bästa förutsättningarna för att ditt företag ska komma igång och bära sig. För att kunna få ett sådant bidrag bör din verksamhet vara av sådant slag att den på sikt kan gynna regional tillväxt och utveckling.

Om du exempelvis utvecklar appar, teknik eller andra innovationer har du goda chanser att få ta del av regionalt stöd för nystartade företag. I glesbygd eller avfolkningsområden kan det finnas en större flexibilitet och då tas ofta hänsyn till vad som gynnar bygden och den sociala utvecklingen. Ett kafé eller hunddagis på en liten ort kan till exempel göra stor skillnad och bidra till samhällsgemenskap. Verksamheten kan alltså indirekt generera tillväxt.

Enskild firma lön

Det kan kännas väldigt avlägset att gå från 0 kronor till en heltidslön. När man startar enskild firma bör man vara beredd på att det kan ta ett tag innan du kan ta ut någon lön att tala om. Det handlar om omsättning och om du redan har viss omsättning innan du startar har du förstås ett stort försprång. Tanken är ju att du ska få in så mycket pengar att du på sikt kan ta ut en rimlig lön.

Att ha enskild firma är ingen dans på rosor och många lägger ner mycket tid för lite pengar. Men det finns andra fördelar som också väger in. Frihet är en viktig faktor. Man hör ofta att ”som företagare är man aldrig ledig”, men å andra sidan kan du planera din arbetstid och ditt schema helt efter eget tycke. Kanske vill du resa till stugan i fjällen och jobba hemifrån därifrån ett tag?

Så länge företaget sköts på ett bra sätt och redovisning och momsbetalningar sker i tid finns det inga pekpinnar som säger hur företaget ska drivas. Och det är just den visionen om frihetskänsla och drömmen om att bygga en meningsfull tillvaro som får många att ta steget fullt ut. Att starta enskild firma kräver både mod, kreativitet och uthållighet.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Bästa Indexfonderna 2022
Bästa Indexfonderna 2022

Indexfonder är kanske den bästa sparformen som finns. Man får en bred spridning av aktier till en låg avgift. För allra de flesta småsparare är förmodligen indexfonder att föredra jämfört med att spara direkt i aktier. I denna artikel går vi igenom de bästa...

Bästa Globalfonderna 2022
Bästa Globalfonderna 2022

En bra och billig globalfond är en viktig del i en fondportfölj. Genom att sprida riskerna globalt kan man minska förlusterna vid en lågkonjunktur och samtidigt öka vinsterna på snabbt stigande marknader vid en högkonjunktur. Det finns många faktorer som påverkar...

23 Fonder med låg avgift 2022
23 Fonder med låg avgift 2022

Att spara i fonder med låg avgift är nästan alltid en bra idé. Fonder med dyrare avgift presterar sällan bättre och övertid kan avgifterna äta upp en stor del av vinsten. Att välja rätt fonder när man bygger en fondportfölj är viktigt eftersom man ofta har en lång...

Kan man köpa och sälja aktier samma dag?
Kan man köpa och sälja aktier samma dag?

Att kunna handla snabbt är väldigt viktigt av flera skäl, för man skall köpa och sälja aktier samma dag vill man inte ha fördröjningar som gör att man köper till högre pris eller säljer med förlust. Självklart kan man köpa och sälja aktier samma dag. Utan snabba köp...

21 bra affärsidéer 2022
21 bra affärsidéer 2022

Här kommer 21 färska affärsidéer för 2022. Skall du starta eget, skaffa en sidoinkomst eller få idéer till utbildning? Då är denna lista kanske något för dig. Lista med 21 affärsidéer för 2022: Virtuell assistent En virtuell assistent sköter varierande administrativa...