Starta med dropshipping

av | Oct 14, 2021 | ehandel | 2 Kommentarer

Starta med dropshipping

Dropshipping är inget nytt men har blivit väldigt populärt de senaste åren. Men hur startar man med dropshipping och hur hittar man produkter att sälja? Det går vi igenom i denna artikel.

Så fungerar dropshipping

Dropshipping innebär förenklat att ett detaljhandelsföretag inte har några produkter i sitt lager. När ett sådant företag säljer en produkt så köper man en vara direkt från tredje part som skickar produkten direkt till kunden.

Oftast så köper man produkten direkt från en tillverkare, grossist eller annan återförsäljare och tjänar pengar på mellanskillnaden. Det kan verka enkelt men dropshipping liknar på många sätt ett helt vanligt företag med allt det innebär.

Så startar man med dropshipping

Det finns massor med olika lösningar men enklast är att bygga en e-commerce sida antingen hos Shopify eller med WordPress och Woocommerce. Det finns fördelar och nackdelar med bägge två men båda systemen fungerar bra för dropshipping.

Shopify är smidigt eftersom man har allt samlat på ett ställe. Det ingår en egen hemsida och domän och många andra trevliga funktioner. Shopify är integrerat med Oberlo och därifrån kan man ”drag and drop” produkter direkt till sin hemsida.

Det kostar från 29$ per månad men det är faktiskt ganska billigt för att få en hel e-commerce plattform med betallösningar och analysverktyg. Nackdelen är att man inte har någon kontroll över sin verksamhet om Shopify’s server krånglar eller andra saker sker. Det är ingen stor risk men den finns.

Woocommerce är ett tillägg till WordPress och är faktiskt gratis. Det kräver dock att man kan bygga en egen hemsida i WordPress. Woocommerce fungerar väl med Alidropship Woo-tillägget som smidigt lägger in produkter direkt från Aliexpress på produktsidan.

När man driver allt själv så har man kontroll och kan flytta sin verksamhet till vilket webhotell man vill. Alidropship Woo kostar 89$ men det är en engångssumma. Nackdelen är att man behöver mer kunskaper för att kunna starta en dropshipping hemsida med Woocommerce jämfört med Shopify.

Här kan man hitta produkter till sin dropshipping hemsida

oberlo logo

Oberlo erbjuder ett bra tillägg som fungerar med Shopify-butiker. Genom tillägget kan man importera produkter direkt till sin Shopify-butik från Aliexpress. Oberlos produktkatalog innehåller hur många sidvisningar, försäljningar och ranking en produkt har så det blir lättare att välja.

Oberlo har en gratis Starter plan med ett försäljningstak på 50 produkter per månad. För att låsa upp försändelsesspårning och övervakning av beställningar måste man dock uppgradera till grundplanen som kostar 30$ per månad. Det kommer också att höja försäljningsgränsen från 50 till 500.

alidropship logo

Alidropship har flera olika lösningar att välja bland men deras Woocommerce-tillägg är perfekt att starta med. Med detta tillägg kan man söka och lägga till produkter direkt i WordPress vilket gör allt smidigt och effektivt.

Alidropship Woo kostar som sagt 89$ men då ingår livslånga uppdateringar och även nya funktioner som läggs till löpande. Med Alidropship får man tillgång till automatiska uppdateringar av produkter och ordrar. Det finns ingen gräns på hur mycket du får sälja.

salehoo logo

Salehoo har en jättestor databas med över 8000 grossister och återförsäljare. För att få tillgång kostar det 67$ per år. Man får sedan själv kontakta de försäljare vars produkter man vill ha till sin dropshipping verksamhet. Det finns ingen automatisk integration.

Med SaleHoo’s Market Research Lab kan man analysera trender och viktiga händelser inom den marknad man är verksam i. Alla leverantörer är granskade så risken att man marknadsför dålig kvalitet är liten. För oss i Europa kan Salehoo vara det bästa sättet att hitta rätt produkter med snabbast frakt.

Spocket

Spocket har en databas där man kan sortera återförsäljare efter land och välja produkter från EU som har mycket snabbare leveranstider jämfört med produkter från Kina. Spocket går att integrera med både Shopify, Woocommerce och Wix.

Det går att registrera sig gratis och kolla igenom deras katalog men för att börja importera produkter till sin hemsida kostar det från 24,99$ per månad. Då får man importera 25 stycken unika produkter vilket är väldigt lågt. Spocket har en bra databas men tyvärr är produktgränserna får låga jämfört med konkurrenterna.

Att tänka på när man startar med dropshipping

Dropshipping är inte som affiliateförsäljning där man slipper all kontakt med de som köper en vara. Har man en e-commerce butik så får man hantera kundklagomål, support och andra frågor. Är det problem med en vara får man själv lösa det med den återförsäljare man valt.

Ofta får man sitta på ett eget litet lager ändå när kunder skickar returer. Antingen får man sälja varorna igen eller skicka tillbaka varorna till återförsäljaren vilket kan vara lite krångligt. Men väljer man produkter med bra kvalitet så minskar ju detta problem.

Leveranstider är kanske det största problem när det gäller dropshipping. Många kunder kan bli väldigt sura när en leverans dröjer för länge. Det kan därför vara vanskligt att bara satsa på grossister och återförsäljare i Kina. Man kan välja epacket när man dropshippar från Aliexpress för snabbare leveranser men det gäller bara varor upp till 400$ eller 4,4kg.

Man skall behandla en dropshipping verksamhet seriöst och inte se det som en liten sidoinkomst för det kräver så pass mycket jobb att starta och driva en sådan verksamhet. Kommer man upp i försäljningar så blir man ju automatiskt en internetentreprenör.

Dropshipping och Digital marknadsföring

Det räcker så klart inte att bygga en e-commerce sida och börja tjäna pengar. Man måste digitalt marknadsföra och sökmotoroptimera sidan. Att hamna högt upp på Google är viktigt för att få gratis organisk webbtrafik.

Man kan också köpa trafik på Facebook och Instagram för att snabbt marknadsföra sitt märke. Det är också viktigt att vara aktiv på sociala medier och bygga en följarskara som sedan förhoppningsvis sprider ut budskapet bland sina egna vänner.

Att ha ett nyhetsbrev är också en viktig komponent. Får man in nya produkter i lager eller har erbjudanden så kan man snabbt få många besökare genom att skicka ut ett enda mejl. Webbtrafik betyder pengar så det är väldigt viktigt att försöka få så många besökare som möjligt.

Fungerar dropshipping verkligen i Sverige?

Ja, det finns många dropshipping sajter i Sverige. T ex Barahandtag.se är ett bra exempel. Men det är inte bara att starta och tro att det är enkelt. För att lyckas med dropshipping måste man jobba hårt och skapa ett fungerade system. Har man en affärsidé och plan så är det en bra början.

Det är väldigt lärorikt att bygga en egen dropshipping verksamhet och även om man inte lyckas första gången så kostar det inte så mycket att misslyckas. Har man drivet och viljan så är det bara att satsa för man lär sig hela tiden.

2 Kommentarer

  1. souad benziane

    Hej
    Jag är intresserad av droppshipping. Jag har ingen erfarenhet och vet inte hur jag ska börja med e Commerce. Jag skulle behöva support och vägledning via chat eller annat form av e Learning.

    Med vänlig hälsning

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjäna pengar på att sälja bilder
Tjäna pengar på att sälja bilder

Du har säkert hört det förut men kan man verkligen tjäna pengar på att sälja bilder? Ja, om man använder sig av olika metoder så finns det goda möjligheter att tjäna lite extra pengar. Sälj dina bilder och tjäna extra pengar. Att lägga ut sina bilder till försäljning...

Tjäna pengar på NFTs
Tjäna pengar på NFTs

Att tjäna pengar på NFTs (Non-fungible tokens) är ett ganska nytt fenomen men trots det omsätter denna handel stora belopp. För att börja handla med NFTs behöver man inte vara en digital konstnär eller kryptomiljonär. Det gäller bara att vet hur man skall börja. Börja...

Investera i bostäder och fastigheter
Investera i bostäder och fastigheter

Man behöver inte vara miljonär för att börja Investera i bostäder. Det kan vara en bra post i en investeringsportfölj. Vi kollar in vilka de främsta plattformarna är som passar bäst för oss i Sverige. Så kan man börja investera i bostäder och fastigheter Kameo är en...

Investera i p2p lån
Investera i p2p lån

Att investera i p2p lån har blivit ganska populärt eftersom det ger en stadig inkomst till relativt lagom risker. I Sverige finns det främst 6 stycken bolag som erbjuder någon form för att investera i lån. Vi kollar in vilket som är bäst just nu. De 6 bästa...

Börja med Affiliatemarknadsföring
Börja med Affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring är ett vanligt sätt att tjäna pengar på en onlineverksamhet. Det är ganska enkelt att starta men det är långt ifrån enkelt att börja tjäna pengar. Men det finns vissa saker man kan göra för att få bättre förutsättningar. Så lyckas man med...