Tjäna pengar på att sälja bilder

av | Nov 21, 2021 | Tjäna pengar | 0 Kommentarer

Tjäna pengar på att sälja bilder

Du har säkert hört det förut men kan man verkligen tjäna pengar på att sälja bilder? Ja, om man använder sig av olika metoder så finns det goda möjligheter att tjäna lite extra pengar.

Sälj dina bilder och tjäna extra pengar.

Att lägga ut sina bilder till försäljning är inte speciellt svårt men för att någon skall vara villig att köpa bilderna är desto svårare. Har man inte en medfödd talang så behöver man ju träna för att bli en bättre fotograf.

Man behöver inte ha världens bästa utrustning för att ta fina bilder men man bör ju kunna ta högupplösta bilder, och då kanske inte en äldre mobilkamera är det mest optimala. Men köp ingen dyr utrustning för det kan ta lång tid att tjäna tillbaka pengarna.

5 webbplatser där du kan tjäna pengar på att sälja bilder:

Shutterstock

Shutterstock är en av de största marknadsplatserna för bildbanksfoton, royaltyfria foton, videoklipp mm. Det är en väl etablerad portal med över 500 000 miljoner nedladdningar, vilket ger dig en liten hint om att det här är ett bra ställe att sälja dina bilder på.

Royaltynivåer ligger på mellan 20–30 % och vissa fotografer tjänar upp till 120 USD per bild. För att bli accepterad som fotograf måste du tillhandahålla en bild av hög kvalitet utan några damm fläckar eller skuggor osv. Ta dig tid att optimera dina första bilder för att bli godkända utan problem.

Adobe Stock

Adobe Stock och Fotolia är samma företag. Det är lätt att komma igång med deras tjänst och du behöver inte ladda upp en perfekt bild för att bli accepterad, men du måste fokusera på hög kvalitet ändå eftersom du vill tjäna pengar, och foton av låg kvalitet är mycket svårare att sälja.

Royaltynivån är 33 % för bilder och 35 % av videor, vilket är ett ganska bra pris jämfört med andra bild- och videoplattformar. Du kan ta ut pengar när du når $50 via ditt PayPal eller Skrillkonto. Adobe Stock betalar 33 % per bildförsäljning till bildägaren, men om en bild kostar $1 får du 33¢ så tänk på det.

iStock

iStock photo och Getty images är två varumärken som drivs av samma företag. När du ansöker om ett fotografkonto måste du ladda upp 3–6 bilder eller videor för granskning för att bli godkänd. När du är godkänd får du antingen ett konto hos iStock photo eller hos Getty images.

Royaltynivån är 15 % per filnedladdning för bildägaren, men om du blir en exklusiv “contributor” kan du tjäna upp till 45 %. Du kan skicka in upp till 999 bilder per vecka vilket innebär att du kan bygga upp din portfölj och börja tjäna pengar ganska snabbt.

Alamy

Alamy är en av de mest populära bildbankerna med över 165 miljoner foton och videor i sitt lager. Som en icke-exklusiv bildägare får du en royaltysats på 40 %, vilket är en mycket bra provision när man precis har börjat. En exklusiv bildägare får en royaltysats på 50 %.

För att bli godkänd måste du skicka in 4 bilder från olika kategorier som teknik, mode, hälsa och djur osv. När du har klarat Alamys kvalitetskontroll kan du börja ladda upp fler foton men du måste bara ladda upp foton av hög kvalitet, för om du laddar upp bilder av låg kvalitet kan ditt konto frysas i 10 dagar.

Depositphotos

Depositphotos är en bildbank som säljer foton och videor, mestadels på prenumerationsbaserade planer. Som contributor kommer du att börja på grön nivå, vilket ger en royaltysats på 34%. Den högsta nivån är platina, vilket ger en royaltysats på 42 %.

Du kommer att tjäna 30 ¢ per filnedladdning från prenumerationsplanerna och 34 % från direktförsäljning. Du måste ladda upp många bilder för att tjäna pengar på Depositphotos, men om du kan nå guld- eller platinanivåer kommer dina chanser att öka.

Gratis fotoredigeringsprogram:

Att köpa ett program som Photoshop ger dig många funktioner och verktyg för att förbättra dina foton, men det är dyrt med en månatlig eller årlig prenumerationsplan. Om du har en stram budget kan du antingen använda webbläsarbaserade tjänster eller ladda ner ett gratisprogram.

Photopea är ett webbläsarbaserat program mycket likt Photoshop. Du kan förbättra dina bilder direkt i din webbläsare vilket är väldigt bekvämt. Befunky är också ett program du kan använda i din webbläsare och har många användbara funktioner helt gratis.

Om du hellre vill använda ett skrivbords- eller appbaserat program är Pixlr ett bra alternativ. Om du har använt Photoshop tidigare lär du dig snabbt hur du arbetar med Pixlr för att förbättra och redigera dina bilder. Pixlr har också en pro-version som är mycket billigare än Photoshop, men gratisversionen är bra att börja med.

Är sälja bilder på nätet verkligen realistiskt?

Om man skall lyckas med något så krävs det handling. Men det är inte lätt att tjäna pengar på att sälja bilder. Har du ett stort fotointresse och vill tjäna lite extrapengar på din hobby så är det en bra idé att testa sälja dina bilder, men annars så är det förmodligen slöseri med tid.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Bästa Indexfonderna 2022
Bästa Indexfonderna 2022

Indexfonder är kanske den bästa sparformen som finns. Man får en bred spridning av aktier till en låg avgift. För allra de flesta småsparare är förmodligen indexfonder att föredra jämfört med att spara direkt i aktier. I denna artikel går vi igenom de bästa...

Bästa Globalfonderna 2022
Bästa Globalfonderna 2022

En bra och billig globalfond är en viktig del i en fondportfölj. Genom att sprida riskerna globalt kan man minska förlusterna vid en lågkonjunktur och samtidigt öka vinsterna på snabbt stigande marknader vid en högkonjunktur. Det finns många faktorer som påverkar...

23 Fonder med låg avgift 2022
23 Fonder med låg avgift 2022

Att spara i fonder med låg avgift är nästan alltid en bra idé. Fonder med dyrare avgift presterar sällan bättre och övertid kan avgifterna äta upp en stor del av vinsten. Att välja rätt fonder när man bygger en fondportfölj är viktigt eftersom man ofta har en lång...

Kan man köpa och sälja aktier samma dag?
Kan man köpa och sälja aktier samma dag?

Att kunna handla snabbt är väldigt viktigt av flera skäl, för man skall köpa och sälja aktier samma dag vill man inte ha fördröjningar som gör att man köper till högre pris eller säljer med förlust. Självklart kan man köpa och sälja aktier samma dag. Utan snabba köp...

21 bra affärsidéer 2022
21 bra affärsidéer 2022

Här kommer 21 färska affärsidéer för 2022. Skall du starta eget, skaffa en sidoinkomst eller få idéer till utbildning? Då är denna lista kanske något för dig. Lista med 21 affärsidéer för 2022: Virtuell assistent En virtuell assistent sköter varierande administrativa...