Tjäna pengar på Social Media

av | Oct 4, 2021 | Tjäna pengar | 0 Kommentarer

Tjäna pengar på Social Media

Det finns flera sätt att tjäna pengar på social media. Är man bara lite kreativ och har någorlunda storlek på sitt följarantal så kan man inkassera en liten extra summa pengar varje månad.

Vad behöver man för att tjäna pengar på social media?

Man behöver följare helt enkelt. Men det behöver inte vara något jätteantal för skapar man innehåll som folk tycker är intressant så kan man börja tjäna pengar. Det går dock inte att vara anonym för man bygger en relation till sina följare. Utan en personlig kontakt blir det mycket svårare.

Man skall vara social och kreativ. Att inte interagera med följare eller producera tråkigt innehåll bygger man inte goda relationer av.  Det gäller också att hitta ett ämne som tillräckligt med folk tycker är intressant.

Hur kan man börja tjäna pengar på social media?

De flesta är inte några stora influensers med hundratusentals följare utan mindre kreatörer med kanske ett tusental följare. Det är rimligt att först sikta mot att nå dessa följarantal innan det är dags att börja tjäna pengar.

Vanligaste sättet att börja tjäna pengar på social media är Affiliatesmarknadsföring. Att smyga in länkar i beskrivningen är vanligt förekommande men konkurrensen är benhård och det är inte alla företag som tillåter direktlänkar på sociala plattformar.

Ett annat sätt att tjäna pengar på social media är att erbjuda något som många tycker är värt att stödja. Donationer och prenumerationer har ökat i popularitet och det kan vara ett väldigt lukrativt sätt att få in pengar från sina sociala följare.

Donationer:

buymeacoffe logo

Många internationella influensers använder en enkel ”buy me a coffee” knapp där följare kan donera en liten valfri summa. En sådan knapp kan man placera på de flesta sociala plattformarna som Twitter, Instagram, YouTube och Pinterest. Buymeacoffee.com är företaget bakom knappen och de tar en liten avgift för varje donation. Betalning sker i PayPal eller Stripe.

I Sverige använder man oftast Swish som också fungerar bra. Men det kan vara lättare att få folk att donerar genom en knapp istället för att de skall behöva skriva in ett telefonnummer. Det är viktigt att det skall kännas så lätt som möjligt för donatorn annars är risken stor att det inte blir något.

Prenumerationer:

Patreon logo

Patreon är en kreatörplattform där man kan tjäna pengar på prenumerationer. Eftersom följare betalar för en tjänst så måste man producera och lägga upp kvalitativt innehåll som ger ett mervärde eller underhållningsvärde.

Det går alltså inte att vara improduktiv en längre stund för då kommer många sluta prenumerera. Att verkligen ha ett genuint intresse för det man gör är viktigt för är man inte uthållig kommer man snabbt att vara tillbaka på ruta ett.

Patreon har serviceavgifter på mellan 2,9–5,0% för donationer och 1% eller max 20$ utbetalningsavgift till PayPal. De har också olika kontonivåer man kan välja mellan där kontoavgifterna ligger på 5,0–12% av intjänat belopp. Väldigt mycket avgifter med andra ord.

Men även om avgifterna känns på gränsen så får man väldigt mycket. Det går att driva ett företag genom Patreon eftersom man har en egen sida, betallösningar och analysverktyg mm. Man kan ägna sig åt att skapa och inte lägga tid på en massa annat.

subscribestar logo

Subscribestar är också en kreatörplattform med prenumerationstjänst. Man bestämmer själv hur mycket prenumerationerna skall kosta och sedan är det bara att dra igång. Det är helt gratis för kreatörer att registrera sig på Subscribestar men det finns donationsavgifter.

Donationsavgiften är 2,9% plus 0,3$ men man slipper välja kontotyp för allt ingår direkt i motsats till Patreon. Det finns också en uttagsavgift som inte kan vara mindre än 3$. Man kan välja banköverföring, Transferwise eller Payoneer för utbetalning.

Subscribestar är mer tillåtande än Patreon och har inte bannat kreatörer för att de är för politisk inkorrekta eller har bristande moral. Det går att lägga upp pornografiskt innehåll genom Subscribestar.adult och videos från Bitchute går att bädda in på sitt konto.

Har man ett konto som ligger i gränslandet mot vad som är mainstream så är Subscribestar ett givet val. Det vore ju tråkigt att ”råka” lägga upp ett omoraliskt inlägg och få sitt konto fryst. Det har många kreatörer råkat ut för på Patreon.

Kofi Logo

Ko-fi är också ett bra alternativ. Här kan man både få små engångs donationer och prenumeranter. De har faktisk ingen donationsavgift så man få behålla hela beloppet själv. Men de har annonser som kan vara lite störande.

Vill man inte ha annonser på sitt konto får man uppgradera till Gold som kostar 6$ i månaden eller 4,5$ om väljer helår. Man kan också välja en 5% donationsavgift istället för att betala för Gold. Det ingår det väldigt mycket mera funktioner om man uppgraderar och det är helt klart värt det.

Det går också att öppna en webshop och sälja sina egna tjänster och produkter med Ko-fi Gold. Det är ett billigt sätt att driva egen verksamhet på nätet. Man kan säga att Ko-fi är en ”allt-i-ett” plattform för det finns så mycket man kan göra. Är man ute efter så låga avgifter som möjligt så är Ko-fi ett bra val.

När skall man börja tjäna pengar på social media?

Det finns egentligen ingen anledning att vänta. Har man en följarskara på ca 1000 personer så är det en bra start. Gillar folk materialet så märker man ju snabbt om det finn en efterfråga på mer djupgående eller exklusivt innehåll.

Tänk på att detta steg kräver väldigt mycket arbete och kanske investeringar i arbetsredskap som kamera, mikrofon och kraftfullare dator. Lägg också ner mycket tid på utbildning inom ämnet. Det är viktigt att man blir expert och ligger steget före.

Vill man fördjupa sig inom ett visst ämne och bli en kreatör så finns det kurser och utbildningsmaterial genom en enkel sökning. Allt man behöver finns en sökning bort, det gäller bara att ta tag i det och börja skapa nya vanor så att man blir mer kreativ.

Det verkar faktiskt som att donationsbaserade tjänster är på uppgående och det innebär att det finns en livskraftig marknad. Det är många även i Sverige som lever på donationer och prenumerationer så det finns alltid en chans att ta del av kakan. Tänk på att alla är mänskor och den enda skillnaden som finns är hur vi planerar våran tid.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Bästa Indexfonderna 2022
Bästa Indexfonderna 2022

Indexfonder är kanske den bästa sparformen som finns. Man får en bred spridning av aktier till en låg avgift. För allra de flesta småsparare är förmodligen indexfonder att föredra jämfört med att spara direkt i aktier. I denna artikel går vi igenom de bästa...

Bästa Globalfonderna 2022
Bästa Globalfonderna 2022

En bra och billig globalfond är en viktig del i en fondportfölj. Genom att sprida riskerna globalt kan man minska förlusterna vid en lågkonjunktur och samtidigt öka vinsterna på snabbt stigande marknader vid en högkonjunktur. Det finns många faktorer som påverkar...

23 Fonder med låg avgift 2022
23 Fonder med låg avgift 2022

Att spara i fonder med låg avgift är nästan alltid en bra idé. Fonder med dyrare avgift presterar sällan bättre och övertid kan avgifterna äta upp en stor del av vinsten. Att välja rätt fonder när man bygger en fondportfölj är viktigt eftersom man ofta har en lång...

Kan man köpa och sälja aktier samma dag?
Kan man köpa och sälja aktier samma dag?

Att kunna handla snabbt är väldigt viktigt av flera skäl, för man skall köpa och sälja aktier samma dag vill man inte ha fördröjningar som gör att man köper till högre pris eller säljer med förlust. Självklart kan man köpa och sälja aktier samma dag. Utan snabba köp...

21 bra affärsidéer 2022
21 bra affärsidéer 2022

Här kommer 21 färska affärsidéer för 2022. Skall du starta eget, skaffa en sidoinkomst eller få idéer till utbildning? Då är denna lista kanske något för dig. Lista med 21 affärsidéer för 2022: Virtuell assistent En virtuell assistent sköter varierande administrativa...