Tjäna pengar som copywriter

av | Oct 14, 2020 | Tjäna pengar | 0 Kommentarer

Tjäna pengar som copywriter

Många drömmer om ett flexibelt jobb med många möjligheter. Som skribent eller copywriter har du alla möjligheter att leva på din förmåga att skriva.

Vill du jobba extra eller starta en ny karriär? Genom att sälja texter kan du tjäna extra pengar och är du riktigt bra på det du gör kan du gå en ljus framtid till mötes. Många börjar med att skriva hemma och får sedan anställning på en reklambyrå eller kommunikationsbyrå. Vissa fokuserar mer på content och skriver enbart för webbsidor och bloggar.

Tjäna extra pengar hemma som copywriter

Hur gör man för att börja? De flesta använder sig av en frilansplattform där de kan marknadsföra sina tjänster. Exempel på detta är Fiverr, Freelancer.com och Upwork. Dessa plattformar är en del av den nya gig-ekonomin och här kan du annonsera ut tjänster och träffa nya samarbetspartners. Det är enkelt att registrera sig och när du har gjort några jobb blir det enklare och enklare att få nya.

Genom plattformen får du även smidiga utbetalningar för avslutade jobb. Tänk på att avgifterna kan vara relativt höga och att det kan finnas oseriösa aktörer på marknaden. Ju lägre priser det är för din tjänst – desto hårdare är konkurrensen. Därför är det viktigt att hitta din nisch. Som jämförelse kan det vara svårt att konkurrera med frilansare från exempelvis Asien – som ofta erbjuder lägre priser.

Är du duktig på att skriva?

Att vara duktig på att skriva är givetvis en bra början. Men vad som är ännu viktigare är en känsla för att göra affärer och mod att våga ta kontakt med beställare och kunder. Dessutom måste du ha god allmänbildning och kunskap om det du ska skriva om. För att ett samarbete ska bli riktigt lyckat krävs också inlevelseförmåga och lyhördhet för kundens behov.

Det räcker alltså inte med att kunna skriva, utan den sociala biten är minst lika viktig. Genom att du levererar bra texter bygger du upp ditt förtroendekapital och detta kan på sikt öppna upp för ännu fler kunder och uppdrag. Och om du blir riktigt duktig kan det gott hända att du blir headhuntad av en rekryterare som söker en driven copywriter.

Konsten att skriva säljande texter

Vad är det för skillnad på en journalist, skribent och copywriter? Gemensamt är att alla skriver, men det som skiljer sig åt är syftet. En copywriter skriver texter som säljer in budskap eller produkter och rent krasst mäts framgången i ökade intäkter för företaget. Men det finns även andra vinster som är mer långsiktiga. Det har blivit allt viktigare för företag och myndigheter att stärka sina varumärken och detta sker exempelvis genom storytelling.

Storytelling innebär inte att man ljuger, förskönar eller berättar sagor. Det är en metod för att framställa och förtydliga verkligheten. Det handlar om att skapa texter som förmedlar ett budskap till rätt målgrupp och som dessutom bidrar till att bygga en helhetsbild som speglar företagets anda, visioner och verksamhet. Att skriva sådana säljande texter är något av en konst.

Vem kan jobba som frilansande copywriter?

För att kunna jobba som frilansande skribent eller copywriter kan du starta egen firma eller sälja tjänster via en konsultfirma. Många väljer att använda Frilansfinans som innebär att du kan fakturera utan att ha eget företag. Då slipper du bokföring och allt pappersarbete och kan fokusera helt på dina uppdrag. Men att ha egen firma har givetvis fördelar. Du får högre status bland andra företagare och kan planera ekonomin på ett helt annat sätt.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Bästa Indexfonderna 2022
Bästa Indexfonderna 2022

Indexfonder är kanske den bästa sparformen som finns. Man får en bred spridning av aktier till en låg avgift. För allra de flesta småsparare är förmodligen indexfonder att föredra jämfört med att spara direkt i aktier. I denna artikel går vi igenom de bästa...

Bästa Globalfonderna 2022
Bästa Globalfonderna 2022

En bra och billig globalfond är en viktig del i en fondportfölj. Genom att sprida riskerna globalt kan man minska förlusterna vid en lågkonjunktur och samtidigt öka vinsterna på snabbt stigande marknader vid en högkonjunktur. Det finns många faktorer som påverkar...

23 Fonder med låg avgift 2022
23 Fonder med låg avgift 2022

Att spara i fonder med låg avgift är nästan alltid en bra idé. Fonder med dyrare avgift presterar sällan bättre och övertid kan avgifterna äta upp en stor del av vinsten. Att välja rätt fonder när man bygger en fondportfölj är viktigt eftersom man ofta har en lång...

Kan man köpa och sälja aktier samma dag?
Kan man köpa och sälja aktier samma dag?

Att kunna handla snabbt är väldigt viktigt av flera skäl, för man skall köpa och sälja aktier samma dag vill man inte ha fördröjningar som gör att man köper till högre pris eller säljer med förlust. Självklart kan man köpa och sälja aktier samma dag. Utan snabba köp...

21 bra affärsidéer 2022
21 bra affärsidéer 2022

Här kommer 21 färska affärsidéer för 2022. Skall du starta eget, skaffa en sidoinkomst eller få idéer till utbildning? Då är denna lista kanske något för dig. Lista med 21 affärsidéer för 2022: Virtuell assistent En virtuell assistent sköter varierande administrativa...