Tjäna pengar som copywriter

av | Oct 14, 2020 | Tjäna pengar | 0 Kommentarer

Tjäna pengar som copywriter

Många drömmer om ett flexibelt jobb med många möjligheter. Som skribent eller copywriter har du alla möjligheter att leva på din förmåga att skriva.

Vill du jobba extra eller starta en ny karriär? Genom att sälja texter kan du tjäna extra pengar och är du riktigt bra på det du gör kan du gå en ljus framtid till mötes. Många börjar med att skriva hemma och får sedan anställning på en reklambyrå eller kommunikationsbyrå. Vissa fokuserar mer på content och skriver enbart för webbsidor och bloggar.

Tjäna extra pengar hemma som copywriter

Hur gör man för att börja? De flesta använder sig av en frilansplattform där de kan marknadsföra sina tjänster. Exempel på detta är Fiverr, Freelancer.com och Upwork. Dessa plattformar är en del av den nya gig-ekonomin och här kan du annonsera ut tjänster och träffa nya samarbetspartners. Det är enkelt att registrera sig och när du har gjort några jobb blir det enklare och enklare att få nya.

Genom plattformen får du även smidiga utbetalningar för avslutade jobb. Tänk på att avgifterna kan vara relativt höga och att det kan finnas oseriösa aktörer på marknaden. Ju lägre priser det är för din tjänst – desto hårdare är konkurrensen. Därför är det viktigt att hitta din nisch. Som jämförelse kan det vara svårt att konkurrera med frilansare från exempelvis Asien – som ofta erbjuder lägre priser.

Är du duktig på att skriva?

Att vara duktig på att skriva är givetvis en bra början. Men vad som är ännu viktigare är en känsla för att göra affärer och mod att våga ta kontakt med beställare och kunder. Dessutom måste du ha god allmänbildning och kunskap om det du ska skriva om. För att ett samarbete ska bli riktigt lyckat krävs också inlevelseförmåga och lyhördhet för kundens behov.

Det räcker alltså inte med att kunna skriva, utan den sociala biten är minst lika viktig. Genom att du levererar bra texter bygger du upp ditt förtroendekapital och detta kan på sikt öppna upp för ännu fler kunder och uppdrag. Och om du blir riktigt duktig kan det gott hända att du blir headhuntad av en rekryterare som söker en driven copywriter.

Konsten att skriva säljande texter

Vad är det för skillnad på en journalist, skribent och copywriter? Gemensamt är att alla skriver, men det som skiljer sig åt är syftet. En copywriter skriver texter som säljer in budskap eller produkter och rent krasst mäts framgången i ökade intäkter för företaget. Men det finns även andra vinster som är mer långsiktiga. Det har blivit allt viktigare för företag och myndigheter att stärka sina varumärken och detta sker exempelvis genom storytelling.

Storytelling innebär inte att man ljuger, förskönar eller berättar sagor. Det är en metod för att framställa och förtydliga verkligheten. Det handlar om att skapa texter som förmedlar ett budskap till rätt målgrupp och som dessutom bidrar till att bygga en helhetsbild som speglar företagets anda, visioner och verksamhet. Att skriva sådana säljande texter är något av en konst.

Vem kan jobba som frilansande copywriter?

För att kunna jobba som frilansande skribent eller copywriter kan du starta egen firma eller sälja tjänster via en konsultfirma. Många väljer att använda Frilansfinans som innebär att du kan fakturera utan att ha eget företag. Då slipper du bokföring och allt pappersarbete och kan fokusera helt på dina uppdrag. Men att ha egen firma har givetvis fördelar. Du får högre status bland andra företagare och kan planera ekonomin på ett helt annat sätt.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjäna pengar på att sälja bilder
Tjäna pengar på att sälja bilder

Du har säkert hört det förut men kan man verkligen tjäna pengar på att sälja bilder? Ja, om man använder sig av olika metoder så finns det goda möjligheter att tjäna lite extra pengar. Sälj dina bilder och tjäna extra pengar. Att lägga ut sina bilder till försäljning...

Tjäna pengar på NFTs
Tjäna pengar på NFTs

Att tjäna pengar på NFTs (Non-fungible tokens) är ett ganska nytt fenomen men trots det omsätter denna handel stora belopp. För att börja handla med NFTs behöver man inte vara en digital konstnär eller kryptomiljonär. Det gäller bara att vet hur man skall börja. Börja...

Starta med dropshipping
Starta med dropshipping

Dropshipping är inget nytt men har blivit väldigt populärt de senaste åren. Men hur startar man med dropshipping och hur hittar man produkter att sälja? Det går vi igenom i denna artikel. Så fungerar dropshipping Dropshipping innebär förenklat att ett...

Investera i bostäder och fastigheter
Investera i bostäder och fastigheter

Man behöver inte vara miljonär för att börja Investera i bostäder. Det kan vara en bra post i en investeringsportfölj. Vi kollar in vilka de främsta plattformarna är som passar bäst för oss i Sverige. Så kan man börja investera i bostäder och fastigheter Kameo är en...

Investera i p2p lån
Investera i p2p lån

Att investera i p2p lån har blivit ganska populärt eftersom det ger en stadig inkomst till relativt lagom risker. I Sverige finns det främst 6 stycken bolag som erbjuder någon form för att investera i lån. Vi kollar in vilket som är bäst just nu. De 6 bästa...