Vad är Metaverse?

av | Feb 4, 2022 | Investera pengar | 2 Kommentarer

Vad är Metaverse

Metaverse är en framtida virtuell värld där man kan göra en mängd olika saker. Men hur kan man utnyttja detta tidiga läge för att ge sig själv en bättre position inför en spännande framtid?

Hur fungerar Metaverse?

Metaverse är en virtuell plats som man kan nå genom ett par VR-glasögon eller med en egen skapad Avatar direkt i mobilen eller datorn. I denna värld kan man jobba, roa sig, handla varor och träffa människor från hela världen utan behöva gå utanför dörren.

Redan nu köper investerare och spekulanter virtuella tomter och fastigheter för dyra belopp. Framtiden är nära och inom 10 år kommer Metaverse förmodligen vara tillräckligt utbyggt och tillgängligt så att nästan alla kan koppla upp sig.

Precis som i den verkliga världen kommer man kunna träffa arbetskamrater, vänner och familj. Man kommer kunna köpa virtuella kläder till sin Avatar, köpa spel och andra digitala tillgångar direkt i Metaverse. Man inser ju vilken enorm marknad och investeringsmöjlighet detta kommer bli, världen kommer aldrig bli sig lik igen.

Metaverse världar

Redan nu finns det spelvärldar som The Sandbox och dom kallar sig för Metaverse men egentligen är det bara ett onlinespel där man kan köpa digitala tillgångar. Trots att virtuella världar inte finns på riktigt än, så betalar investerare miljontals dollar för fastigheter i The Sandbox, helt otroligt.

Horizon Worlds är Mark Zuckerbergs Meta bolags nya Metaverse. Denna virtuella värld är i Beta testning och ser ganska trist ut än så länge. Fortnite är en liknande värld och är roligare att spela och vara i, än så länge. Innan grafiken och VR-tekniken blir bättre så får vi tyvärr vänta på ett genombrott.

Decentraland är likt The Sandbox också ett onlinespel där användarna tillsammans äger spelvärlden. Här skapar du din Avatar och kan utforska spelvärlden i din egen takt. Decentraland är ett spännande ställe som kan bli väldigt bra längre fram.

Metaverse Aktier

Meta (Facebook) har störst kapital och satsar hårdast på Metaverse. Slår satsningen väl ut kommer aktien att nå nya toppnivåer. Letar man efter Bolag som investerar i Metaverse är Meta den första aktien man bör kolla närmare på.

Microsoft skall man också ha med på listan över företag som satsar hårt på Metaverse. De jobbar hårt på både AR och VR och genom köpet av Activision Blizzard har man fått med sig massor med gamers som är redo att hoppa på Metaverse tåget.

Nvidia utvecklar hårdvara som är avgörande för att Metaverse skall fungera. Denna aktie bör också vara med i Metaverse-portföljen. VR-marknaden kommer växa väldigt snabbt och det gäller att vara med från början.

Qualcomm är också ett bolag som utvecklar VR-hårdvara. Deras Snapdragon-processor sitter redan i Meta plattformens Oculus Quest VR-headset. Qualcomm jobbar också tillsammans med Microsoft med att utveckla deras nya AR-teknik.

Apple är världens högst värderade bolag och skall man investera i Metaverse aktier kan man inte lämna dem utanför portföljen. Just nu är det oklart om de kommer satsa på Metaverse men det är förmodligen bara en fråga om när, och inte om.

Amazon går heller inte att lämna utanför portföljen och när VR-tekniken är mogen kommer det förvåna vem som helst om inte Amazon har ett finger med i spelet. Deras moln-service Amazon AWS kommer självklart lagra en hel del Metaversedata i framtiden.

Metaverse Krypto

The Sandbox (SAND) kryptovaluta går att använda för att köpa och sälja digitala tillgångar i deras spelvärld. Kryptovalutan går också att köpa på de flesta kryptobörserna för att investera eller handla med.

Decentraland (MANA) kryptovaluta går också att använda för att köpa digitala tillgångar eller investera i deras spelvärld. Kryptovalutan är baserad på Ethereums blockkedja för smidiga transaktioner mellan användare.

Axie Infinity (AXS) kryptovaluta är en token som används i onlinespelet Axie universe. Valutan är även den baserad på Ethereums blockkedja (ERC-20). Det går att köpa valutan på de flesta kryptobörser och genom Metamask.

Enjin Coin (ENJ) kryptovaluta är även den baserad på Ethereums blockkedja. Enjin driver ett socialt nätverk där man kan skapa spel, hemsidor, sälja digitala tillgångar osv. Inte direkt Metaverse inriktat än, men ett spännande projekt att hålla ett öga på.

Meta Hero (HERO) är ett lite annorlunda projekt. De utvecklar 3D-grafik för Avatarer och digitala objekt som kan användas i Metaverse. Deras kryptovaluta är baserad på Binance smart chain (BEP20) och går att köpa hos t ex Gate.io och KuCoin.

Metaverse och Web 3.0

Web 3.0 är det som skall ta över efter web 2.0. Under Web 2.0 eran har vi kunnat kommentera och interagerat med kontentskapare på plattformar som WordPress, Blogger och Facebook. I den nya Web 3.0 eran skall vi tydligen äga vår egna data. Hur detta skall gå till är fortfarande oklart.

I en virtuell värld kan Web 3.0 bli väldigt användbart då vi kommer att äga våran Avatar, de digitala objekt och de fastigheter vi köper eller skapar. Det blir ett helt nytt upplägg där våran egna data blir den mest värdefulla tillgången.

När blir Metaverse verklighet?

Troligtvis inom 5 år kommer tekniken vara mogen för att folk skall på allvar kommer intressera sig. Men redan i år kommer förmodligen de stora Tech-bolagen lansera hårdvara som VR-headset och liknande som är menat att användas i virtuella världar.

Det är ännu tidigt för detta enormt stora teknikskifte men det är lika bra att förlika sig med att detta kommer förändra allt. Investeringsmöjligheterna som öppnar sig nu är förmodligen bara öppna ett kort tag innan priserna blir för höga för oss småsparare.

Det är svårt att tänka sig att gå och handla i en virtuell affär, logga in till ett virtuellt kontor och besöka vänner i deras virtuella hus. Hur det blir kan man bara spekulera i.

2 Kommentarer

 1. Akg

  Hej,
  Jag vill sälja mina digitala teckningar via Metaverse men det vet jag inte hur man gör!
  Min fråga är vilken Metaverse är bättre när man vill sälja sina digitala teckningar?
  M.v.h
  AKG

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Bästa Indexfonderna 2022
Bästa Indexfonderna 2022

Indexfonder är kanske den bästa sparformen som finns. Man får en bred spridning av aktier till en låg avgift. För allra de flesta småsparare är förmodligen indexfonder att föredra jämfört med att spara direkt i aktier. I denna artikel går vi igenom de bästa...

Bästa Globalfonderna 2022
Bästa Globalfonderna 2022

En bra och billig globalfond är en viktig del i en fondportfölj. Genom att sprida riskerna globalt kan man minska förlusterna vid en lågkonjunktur och samtidigt öka vinsterna på snabbt stigande marknader vid en högkonjunktur. Det finns många faktorer som påverkar...

23 Fonder med låg avgift 2022
23 Fonder med låg avgift 2022

Att spara i fonder med låg avgift är nästan alltid en bra idé. Fonder med dyrare avgift presterar sällan bättre och övertid kan avgifterna äta upp en stor del av vinsten. Att välja rätt fonder när man bygger en fondportfölj är viktigt eftersom man ofta har en lång...

Kan man köpa och sälja aktier samma dag?
Kan man köpa och sälja aktier samma dag?

Att kunna handla snabbt är väldigt viktigt av flera skäl, för man skall köpa och sälja aktier samma dag vill man inte ha fördröjningar som gör att man köper till högre pris eller säljer med förlust. Självklart kan man köpa och sälja aktier samma dag. Utan snabba köp...

21 bra affärsidéer 2022
21 bra affärsidéer 2022

Här kommer 21 färska affärsidéer för 2022. Skall du starta eget, skaffa en sidoinkomst eller få idéer till utbildning? Då är denna lista kanske något för dig. Lista med 21 affärsidéer för 2022: Virtuell assistent En virtuell assistent sköter varierande administrativa...