Vilken investeringsapp skall jag välja?

av | Uppdaterad Sep 20, 2021 | Investera pengar | 0 Kommentarer

välj rätt investeringsapp

Det finns en djungel av olika investeringsappar, så hur ska man veta vilken investeringsapp som är bäst och vilken man ska välja?

Vilken investeringsapp eller fondrobot som är bäst beror på vilken kunskapsnivå du har och hur van du är vid att investera pengar. Vill du få koll på din ekonomi kan Dreams vara bäst. Vill du hitta de bästa aktiefonderna är det förmodligen Avanza, Spira, Fundler eller Opti du ska välja.

Många drar sig för att börja investera i aktier och fonder, men med rätt hjälp är det enkelt att börja spara med en app! Att tjäna pengar på börsen är lättare än vad många tror och genom en investeringsapp blir det ännu roligare. Istället för att läsa i tidningar om börser, aktier och fonder får du all information du behöver direkt i mobilen. Med en investeringsapp kan du genomföra affärer eller övervaka dina tillgångar – var du än befinner dig.

Vad är en investeringsapp?

En investeringsapp är en app som du laddar ner i mobilen, för att få hjälp med ditt sparande. Den kan fungera som en robotrådgivare (vissa kallar den fondrobot) som läser av marknadens utveckling och ger dig uppdaterad information och tips om aktuella aktier och fonder. Vissa investeringsappar har en mer generell funktion och kan hjälpa dig att få koll på ekonomin och spara i vardagen. Andra är mer avancerade och har inriktning på aktier och fonder.

Varför välja investeringsapp?

Det fina med en investeringsapp är att du inte måste vara någon expert för att kunna investera och få bra avkastning. Du kan jämföra med att ha en personlig bankman som vet exakt hur du vill spara och som ger goda råd om när du bör investera – och i vad. En investeringsapp kan fungera på samma sätt men finns där dygnet runt och kan dessutom investera åt dig.

Här är några av de mest populära investeringsapparna just nu:

Opti

Om du vill spara på börsen kan appen Opti vara till stor hjälp. En så kallad fondrobot gör det mesta jobbet åt dig så att du slipper allt arbete med att hitta de bästa investeringsalternativen. När du har installerat Opti får du först svara på ett antal frågor och detta för att optimera appen utifrån dina ekonomiska förutsättningar och önskemål. Du kan spara regelbundet och i så fall dras en summa från ditt konto varje månad och placeras i sparande.

Även om Opti är ett lite dyrare alternativ är det många som är nöjda med funktionerna och servicen. Opti är ingen fond utan kombinerar smart teknik och matematik för att du ska kunna optimera dina sparplaner. Detta är mycket mer tidseffektivt än om du ska försöka sätta dig in i marknaden och hitta de bästa fonderna på egen hand.

Dreams

Vill du hålla koll på din ekonomi för att kunna spara är appen Dreams bra. Denna app hjälper dig att fatta beslut på rationella grunder och på så vis får du pengar över. Dessa kan du investera i en fond och för detta ändamål använder sig Dreams av Ålandsbanken Premium 50 Placeringsfond, vilket är en global blandfond. Dreams gör det enkelt att spara regelbundet och hjälper dig att hålla disciplin.

Dreams är att betrakta som en investeringsapp ”light” och är främst avsedd för att hjälpa unga att nå sina drömmar. Den är lite som att ge fingret upp till storbankerna som gärna pratar om vikten av att spara men som sällan lyckas förklara varför. Appen Dreams är tydlig och förhållandevis enkel att använda och gör att många unga blir inspirerade till att spara. Nackdelen är att räntan är relativt låg.

Avanza

Med Avanza´s app får du en funktionell investeringsapp som låter dig hålla koll på marknaden och din egen ekonomi samt ditt sparande. Du kan få utökad information om aktier direkt i mobilen och du kan även ändra befintliga köp- och säljordrar direkt på skärmen. Avanzas app låter dig ha kontroll över ditt sparande och på några minuter kan du bygga ihop en kraftfull fondportfölj.

Att investera genom Avanza är snabbt och enkelt och eftersom du legitimerar dig via Bank-ID är hela processen trygg och säker. Du kan även få hjälp med att flytta befintliga fonder och sparpengar till Avanza så att du ska få ett samlat sparande med bättre kontroll. Välj själv vilken risknivå och vilken tidsplan du vill ha för ditt sparande – sedan kan din Autofond sköta jobbet.

Fundler

Tillhör du dem som sparar varje månad kan appen Fundler ta hand om ditt månadssparande åt dig. Appen ställer ett antal frågor för att tjänsten ska bli så skräddarsydd som möjligt och sedan sköter den köp av aktier och räntefonder åt dig. Du kan själv välja vilken nivå du vill börja med och appen har tre olika lägen. Det första är för dig som är lite osäker och just har börjat investera. Det andra läget ger fler valmöjligheter – perfekt när du kan en del men vill låta någon annan göra jobbet.

Det tredje läget är för dig på expertnivå och här kan du verkligen hitta maximal avkastning, utan allt för stora risker. Du väljer själv vilken risknivå du vill agera utifrån och Fundler tar sedan hänsyn till detta när dina pengar ska investeras.

Spira

Genom svenska appen Spira kan du månadsspara i Stockholmsbörsens sju största investmentbolag. Det kan tyckas skrämmande att köpa aktier i investmentbolag, men för många har det visat sig ge mycket bra avkastning. De kan liknas vid fonder men eftersom investmentbolaget investerar i aktier har de ett eget intresse av att investeringarna ska gå bra – även för dig som innehavare.

När man handlar med aktier och fonder får man vanligtvis betala en förvaltningsavgift. Med Spira slipper du det och istället betalar du en avgift på 25 kronor varje gång du köpet eller säljer aktier. Sett på sikt har investmentbolag ofta presterat bättre än börsen och därför kan detta sparande vara både kraftfullt och lönsamt.

Hur vet jag vilken investeringsapp som är bäst?

Det är omöjligt att säga vilken investeringsapp som är bäst, eftersom dina förutsättningar, visioner och risknivå är unik. Därför är det bäst att jämföra de olika apparna innan du väljer vilken du vill satsa på. Vill du investera i aktier, fonder eller samla pengar på sparkonto? Välj en app som erbjuder det du är intresserad av och tänk på att ju fler valmöjligheter appen har – desto mer avancerad och personligt anpassad service kan du få.

Investeringsappar gör det enkelt att investera och du kan lägga in om automatiskt sparande varje månad så att du slipper sätta över pengar själv. På så vis sköts sparandet automatiskt och du slipper ta ständiga beslut om hur mycket du vill spara varje månad. Du väljer själv hur mycket pengar du vill avsätta och det går givetvis att ändra nivå om du känner för det.

Tänk även på att jämföra kostnader och avgifter för sparandet, så att du får behålla så mycket som möjligt av avkastningen. När det gäller avkastning gäller generellt att ju högre risk – desto bättre chans till hög avkastning. Att spara pengar i fonder och aktier innebär alltid en viss risk. Tänk på att aldrig investera mer pengar än du har råd att förlora.

aktie och investeringsappar

Viktig om att spara i fonder och aktier

Börsen kan gå både upp och ner och därför är det viktigt att se sparandet som ett långsiktigt projekt. Vissa tror att allt handlar om snabba klipp, där man måste ha superbevakning för att kunna köpa när det är billigt och sedan sälja när priserna går upp. Men detta är ett kortsiktigt och ganska riskabelt sätt att investera. Visst kan man tjäna pengar – stora pengar – men samtidigt är kraven på dig mycket högre.

Du måste ha fullständig koll på läget för att hitta tillfällena då du kan göra ”klipp”. Problemet är att ingen riktigt kan förutspå hur marknaden kommer att utvecklas, så att satsa alla pengar på samma häst kan vara väldigt riskabelt. Visst kan du få hög avkastning – men om du bara köper en sorts aktier eller investerar allt på ett ställe innebär det också att du kan förlora alla pengarna.

Många av de riktiga börshajarna anser att det är bäst och säkrast att avsätta en viss summa och att spara regelbundet. Ibland får du betala mer och ibland mindre och genom att sprida inköpen av andelar över tid får du ett bra snittpris för dina investeringar. Du behöver alltså inte känna press över att du måste invänta rätt tillfälle för att sälja eller köpa – utan allt sker på rutin.

Ett av de viktigaste knepen är också att ha ett spritt sparande i många olika fonder eller i en blandad aktieportfölj. Även om detta kan ge en något lägre avkastning än högriskaktier är det att föredra eftersom du sprider riskerna. I synnerhet om du inte är så van vid att investera i fonder eller aktier. Då är det extra klokt att ta hjälp av någon som har kunskap om börsens utveckling.

Hur använder man en investeringsapp?

Du hämtar hem appen i din mobiltelefon och aktiverar den. Innan du kan använda appen måste du legitimera dig med Bank-ID och skapa ett konto. Antingen skapas ett nytt investeringskonto eller så och då måste du koppla detta till ett befintligt bankkonto (exempelvis lönekonto om du vill spara regelbundet).

Fördelar och nackdelar med investeringsappar

Fördelar:

 • Lätt att komma igång med sparande
 • Tydlig överblick i mobilen
 • Du måste inte vara påläst för att investera
 • Bra tillgänglighet i mobilen
 • Du kan få bra information och tips
 • Kan köpa aktier och fonder åt dig
 • Någon annan sköter jobbet åt dig
 • Skräddarsytt sparande utifrån dina förutsättningar
 • Säker legitimering med Bank-ID

Nackdelar:

 • Internetuppkoppling krävs
 • Du måste våga släppa kontrollen och lita på appen
 • Vissa investeringsappar kan ha låg ränta
 • Kan vara beroendeframkallande

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Bästa Indexfonderna 2022
Bästa Indexfonderna 2022

Indexfonder är kanske den bästa sparformen som finns. Man får en bred spridning av aktier till en låg avgift. För allra de flesta småsparare är förmodligen indexfonder att föredra jämfört med att spara direkt i aktier. I denna artikel går vi igenom de bästa...

Bästa Globalfonderna 2022
Bästa Globalfonderna 2022

En bra och billig globalfond är en viktig del i en fondportfölj. Genom att sprida riskerna globalt kan man minska förlusterna vid en lågkonjunktur och samtidigt öka vinsterna på snabbt stigande marknader vid en högkonjunktur. Det finns många faktorer som påverkar...

23 Fonder med låg avgift 2022
23 Fonder med låg avgift 2022

Att spara i fonder med låg avgift är nästan alltid en bra idé. Fonder med dyrare avgift presterar sällan bättre och övertid kan avgifterna äta upp en stor del av vinsten. Att välja rätt fonder när man bygger en fondportfölj är viktigt eftersom man ofta har en lång...

Kan man köpa och sälja aktier samma dag?
Kan man köpa och sälja aktier samma dag?

Att kunna handla snabbt är väldigt viktigt av flera skäl, för man skall köpa och sälja aktier samma dag vill man inte ha fördröjningar som gör att man köper till högre pris eller säljer med förlust. Självklart kan man köpa och sälja aktier samma dag. Utan snabba köp...

21 bra affärsidéer 2022
21 bra affärsidéer 2022

Här kommer 21 färska affärsidéer för 2022. Skall du starta eget, skaffa en sidoinkomst eller få idéer till utbildning? Då är denna lista kanske något för dig. Lista med 21 affärsidéer för 2022: Virtuell assistent En virtuell assistent sköter varierande administrativa...