Vad är en virtuell assistent?

av | Sep 1, 2021 | Tjäna pengar | 0 Kommentarer

Vad är en virtuell assistent

En virtuell assistent kan utföra en mängder av olika uppgifter och hjälpa små företag att växa. Men vad är en virtuell assistent egentligen och hur fungerar detta upplägg?

Jobba som virtuell assistent

En virtuell assistent är en finare beskrivning av en distansarbetare. Du kan jobba från vilken plats i världen du vill, så länge du har en internetuppkoppling. Du kan välja hur många timmar du vill lägga ner och ofta välja precis vilka arbetstider du vill. Som virtuell assistent finns det inga landsgränser.

Denna arbetsform är väldigt populär i länder som Filipinerna och Indien där engelskkunskaperna är relativt goda. Är du duktig på engelska så har du en fördel men det finns en växande marknad för detta i Sverige också.

Vad gör en virtuell assistent?

De arbetar oftast med administrativa uppgifter som att koordinera och schemalägg samtal och möten eller svara på e-mail eller som telefon support. Det finns massor en virtuell assistent kan göra och främst handlar det om små uppgifter som växande småföretag inte har tid med.

Det här kan en virtuell assistent göra:

Schemahantering

Lägga in möten, boka om möten och hantera anteckningar i tex Outlook kalendern.

Dokumentorganisering

Se till att dokument hamnar i rätt mapp med rätt namn och att rätt personer har tillgång.

Researrangemang

Boka resor, transport och hotell.

Korrekturläsa

Läsa igenom och redigera brev, blogginlägg, produktbeskrivningar och presentationer.

Svara i telefon.

Styra samtal till rätt personer, sortera bort onödiga samtal eller ge grundläggande support.

Sociala medier

Lägga upp material och uppdatera en klients Facebook och Instagramsida.

Skriva texter

Skriva blogginlägg och produkttexter.

Som du märker är många jobb som en virtuell assisten utför av lättare administrativ karaktär. Du behöver vara duktig på att läsa och skriva och ha social kompetens. Men det krävs ingen speciell utbildning och det går att förbättra sina kunskaper helt på egen hand.

Fördelar med att vara en virtuell assistent

Man är sin egen chef och utför bara uppdrag som man kan välja att avsluta när man vill. Man behöver inte pendla eller ge sig ut när det är dåligt väder. Det är lättare att ha en fri livsstil där man bestämmer hur många timmar man vill jobba per vecka.

Nackdelen med att vara en virtuell assistent

Ingen anställningstrygghet. Din klient kan avsluta uppdraget när som helst och det finns inget att göra åt det. Du får fixa försäkringar själv eller använda dig av ett frilansföretag som tar procent av din lön. Driva en egen firma medför redovisning och annat merarbete.

Därför skall du anlita en virtuell assistent

Om du driver en enskild firma eller litet Aktiebolag kan det kosta för mycket pengar att anställa tex. en administratör på hel eller deltid. Du kanske inte behöver hjälp samma antal timmar per vecka utan vill vara flexibel. Du kan också ta in en virtuell assistent de gånger du har extra mycket att göra.

Driver du en firma helt ensam så kan det vara väldigt tufft att hinna med allt. Då kan en virtuell assistent hoppa in och ta hand om alla tråkiga delar i ditt företag som att svara på mail eller göra research. Genom att köpa in en tjänst slipper du anställningskostnader.

Här kan du hitta en virtuell assistent

I Sverige är främst Gigger.se ett bra ställe att börja leta efter distansarbetare. Gigstep.se är också en plattform som kan vara värd att kolla upp. Även Fiverr har många svenskar anslutna som erbjuder sina tjänster. Letar du aktivt efter en VA, så kommer det inte ta lång tid att hitta en.

Har du ett internationellt företag så finns det massor med sajter att välja på. Freelancer.com, Upwork.com och Taskrabbit.com bra ställen att hitta distansarbetare. Tänk på att inte vara för snål när du beställer en tjänst, man får vad man betalar för.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Bästa Indexfonderna 2022
Bästa Indexfonderna 2022

Indexfonder är kanske den bästa sparformen som finns. Man får en bred spridning av aktier till en låg avgift. För allra de flesta småsparare är förmodligen indexfonder att föredra jämfört med att spara direkt i aktier. I denna artikel går vi igenom de bästa...

Bästa Globalfonderna 2022
Bästa Globalfonderna 2022

En bra och billig globalfond är en viktig del i en fondportfölj. Genom att sprida riskerna globalt kan man minska förlusterna vid en lågkonjunktur och samtidigt öka vinsterna på snabbt stigande marknader vid en högkonjunktur. Det finns många faktorer som påverkar...

23 Fonder med låg avgift 2022
23 Fonder med låg avgift 2022

Att spara i fonder med låg avgift är nästan alltid en bra idé. Fonder med dyrare avgift presterar sällan bättre och övertid kan avgifterna äta upp en stor del av vinsten. Att välja rätt fonder när man bygger en fondportfölj är viktigt eftersom man ofta har en lång...

Kan man köpa och sälja aktier samma dag?
Kan man köpa och sälja aktier samma dag?

Att kunna handla snabbt är väldigt viktigt av flera skäl, för man skall köpa och sälja aktier samma dag vill man inte ha fördröjningar som gör att man köper till högre pris eller säljer med förlust. Självklart kan man köpa och sälja aktier samma dag. Utan snabba köp...

21 bra affärsidéer 2022
21 bra affärsidéer 2022

Här kommer 21 färska affärsidéer för 2022. Skall du starta eget, skaffa en sidoinkomst eller få idéer till utbildning? Då är denna lista kanske något för dig. Lista med 21 affärsidéer för 2022: Virtuell assistent En virtuell assistent sköter varierande administrativa...